מה זה בכלל?
בואו נתחיל מהגדרות בסיסיות: יש לנו “מוליך כלבים” או “נוהג כלבים” – מונחים עבריים פשוטים, שמסבירים את עצמם (בעיקר הראשון. השני קצת מוזר). רבים מכנים זאת גם בשם “דוגווקר” (Dog Walker בעברית). מונח זה מומלץ, בעיקר עבור מי שנולד בבריטניה, עבד בהולכת הכלבים של המלכה או סתם רוצה לעשות רושם עם האנגלית שלו. אלה בוודאי יחבבו גם את המונח דוגסיטר (או דוגיסיטר). אבל רגע – האם דוגסיטר הוא לא מקצוע אחר? אכן, ישנם הבדלים. בעוד שהמוליך רק “מוליך”, ה”סיטר” עושה דברים נוספים, כמו האכלת הכלב או פשוט שהייה איתו בזמן שהבעלים לא נמצאים. הוא יכול כמובן גם להוליך את הכלב. חובבי האקדמיה ללשון עברית (וגם אבשלום קור) ישמחו לשמוע שיש למקצוע זה גם שם עברי למהדרין: “שמרכלב” (על משקל שמרטף). עוד הבדל בין שני המקצועות, הוא מהיבט משך העבודה. “מוליך הכלבים” עשוי להוציא את הכלב לטיול אפילו 3 פעמים ביום, אבל לפרקי זמן של פחות משעה (שעה זה הרבה זמן, גם עבור כלב פעלתן). “דוגסיטר” יישאר עם הכלב לפרקי זמן ארוכים יותר, אבל לא למשך ימים – זה לא שירות בנוסח פנסיון לכלבים.
בשביל מה זה טוב?
יש חיות שהן די סטאטיות מטבען. צבים לא ידועים במהירותם הרבה ואפילו אריות זזים בחום האפריקאי בעיקר כשאין ברירה – כשהם צריכים לצוד משהו או ללכת לשתות. כלבים לעומת זאת, הם מהחיות היותר פעילות. הדבר תלוי אמנם בסוג הכלב ובאופיו האישי, אבל חשובה להם הפעילות. זאת, גם מהיבט התנועה (שמשמעותי לבריאות הגוף) וגם מהיבט חקירת סביבתם (שחשוב לבריאות הנפשית). אם לא מספקים להם די תנועה, הדבר יפגע בכלב ואף יוביל למחלות. אמנם תוכלו למצוא בקלות וטרינרים בחולון , וטרינרים בראשון לציון או בכל עיר גדולה אחרת, אבל למה להגיע לזה בכלל? מסיבות אלה, מומלץ להוציא כלבים החוצה כמה פעמים ביום. אידיאלית, הבעלים יוציאו את הכלב לחצר מרווחת ומגודרת משלהם. אבל מצב כזה הוא יוצא הדופן ולא המצב הנפוץ. האפשרות השנייה, היא הולכת הכלב במרחב הציבורי. כאן כבר צריכים להשתמש ברצועה, לעתים גם במחסום לפה, להשגיח על הכלב באופן רצוף, לשים לב מה הוא עומד להכניס לפה, את מי הוא עלול לנשוך עוד רגע ומי עלול לנשוך אותו וכדומה. הרבה עבודה לאדם אחד. כאן נכנסים לתמונה “מוליכי הכלבים”.
כמה מדרישות התפקיד
קודם כל, מוליך כלבים חייב להיות כמובן אדם שאוהב בעלי חיים. היה נחמד אם הייתם מוצאים לעבודה זו את אותו וטרינר בחולון שהזכרנו קודם, אבל האמת, זה לא חייב להיות אפילו אדם שהוא בעל כלב בעצמו. העיקר, שתהיה לו “כימיה” עם הכלב שלכם. מעבר לכך, צריכה להיות ביניהם התאמה, מבחינת היכולת לשלוט בכלב גדול ואולי גם מעט אגרסיבי. מוליך הכלבים חייב להיות מיומן בתנועה עם כלבים ברחוב וליד כלבים אחרים, בין אם הכלב מאולף יותר או פחות. עליו כמובן לתפקד באופן אחראי, שמתחשב גם בכלב וגם בסביבתו, כפי שהייתם מצפים מעצמכם.
חשוב ומעניין לדעת
מוליך כלבים עשוי להוליך כמה כלבים ביחד. כמו כן, יש חברות שמספקות שירותים כאלה ואז עשויים כמה מוליכי כלבים לצאת להולכות ביחד.
חשוב לעדכן על מצב הכלב. אם הכלב קצת לחוץ, בעקבות טיפול אצל אותו וטרינר בחולון, ספרו זאת למוליך.
למרות שהעבודה נשמעת זמנית ופשוטה, מי שמעסיק מוליכי כלבים מחפש פעמים רבות נותן שירות אמין, שיעבוד איתו לאורך זמן. על רקע זה, בהחלט עשוי (ואף מומלץ) שהצדדים יחתמו על הסכם.
באופן רגיל, אילוף כלבים איננו חלק מתפקידו של מוליך כלבים. אם כלבכם לא מאולף, באופן שמסבך את הוצאתו החוצה, לא מתפקידו לטפל בכך.