צה"ל איתר היום (שלישי) מנהרת טרור התקפית שחדרה את הגבול עם רצועת עזה לתוך שטח ישראל, כך עדכן דובר צה"ל תא"ל הדי זילברמן במהלך תדרוך לעיתונאים. ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר: "אנו ממשיכים לפעול בנחישות בכל הגזרות למען ביטחון ישראל ונגד כל ניסיון לפגוע בריבונותנו או באזרחינו".
המנהרה זוהתה בזכות מכשול תת-קרקעי שבנייתו תושלם במרץ 2021. עד עתה, נבנו כ-60 ק"מ של המכשול, ונותרו עוד שלושה קילומטרים להשלמתו. לצורך בניית הגדר העילית נותרה עבודה על טווח גדול יותר.
תא"ל זילברמן הגדיר את בניית מנהרת הטרור - "הפרת ריבונות ברורה". לדבריו, "המנהרה נכרתה בחאן יונס והיא חוצה עשרות מטרים לשטח ישראל. מדובר בשטח הכלוא בין ציר הוברס למכשול התת-קרקעי שנמצא עשרות מטרים, לעיתים גם 100 מטרים בתוך שטח ישראל".


דובר צה"ל הדגיש כי "בשום שלב המנהרה לא היוותה סיכון ליישובים הסמוכים". נכון לעתה, לא ידוע מי הארגון שעומד מאחורי בניית המנהרה. נמשיך ונפעל לניטרול המנהרה בימים הקרובים".
בשנים האחרונות אותרו מנהרות רבות, אך זו הראשונה שנתקלת במכשול. מאז מבצע "צוק איתן" ועד עתה נחשפו כ-20 מנהרות טרור. "בניית מנהרה כזו עולה כסף רב שבא על חשבון תושבי עזה", אמר תא"ל זילברמן. "איתור המנהרה בעזרת המכשול הוא ביטוי נוסף לקפיצת המדרגה של צה"ל. ללא קשר לשיוך הארגוני של המנהרה, כל מה שקורה בעזה הוא באחריות חמאס, ואנו ערוכים ומוכנים לכל התפתחות ותרחיש".
הוא הוסיף: "להבנתנו, המנהרה קרובה למכשול, אך איני יודע אם היא נוגעת בו. סביר להניח שלא. אתמול היה לנו מידע מודיעיני על המנהרה - ומאז אנחנו חופרים. המנהרה בעומק של עשרות מטרים ואין לה כרגע פתח יציאה קרוב בטווח שבין הוברס למכשול התת-קרקעי. בימים הקרובים ננטרל את המנהרה. נבחן איך לעשות זאת".


תא"ל זילברמן פירט את הצעדים שננקטו בצה"ל מאז חשיפת המנהרה: "הדרילרים נגעו במנהרה לפני כשעה וחצי. תחילה לקחנו שטח גדול וסגרנו אותו, ולאור ההבנה המבצעית - צמצמנו את השטח. סגרנו את תנועת החקלאים כדי שלא יהיו הפתעות מהצד השני.
"באזור היו מנהרות גם בעבר. לא יודע אם זה תוואי שנעשה בו שימוש, אך היו מנהרות בקילומטרים הסמוכים לחאן יונס".
איתור המנהרה מגיע בעיתוי רגיש בחזית הדרומית. בסוף החודש יסתיים המימון הקטארי לרצועת עזה, וקטאר טרם החליטה אם להמשיך בהזרמת המענקים. כמו כן, באמצע החודש הבא ימלאו שנה למבצע "חגורה שחורה" ברצועת עזה, שהחל עם תקיפתו של בכיר הג'יהאד האסלאמי בהאא אבו אל-עטא. לכך יש להוסיף גם את המצב הכלכלי המידרדר, במקביל להתפרצות הקורונה ברצועה.
בעקבות חשיפת המנהרה, מסר שר הביטחון בני גנץ: "גם בימים שנראה שהדרום שקט - מתחת לפני השטח ארגוני הטרור ממשיכים במאמציהם לפגוע באזרחי ישראל ובריבונותה. כוחות צה"ל פועלים בנחישות מול איומי הטרור, וגילו היום מנהרת טרור משמעותית שחדרה לשטח ישראל אך לא חצתה את המכשול שהקמנו.
"בסיור שערכתי היום במכשול ובאוגדת עזה יחד עם הרמטכ"ל, הדגשתי את חשיבותה של העליונות המודיעינית, הדריכות והמוכנות המבצעית מול כל איום - מעל לפני הקרקע, מתחתיה ובכל המרחבים, כדי להעניק ביטחון לתושבי הדרום ולכל אזרחי ישראל".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו