בית קפה סגור בתל אביב השבוע // צילום: גדעון מרקוביץ' // בית קפה סגור בתל אביב השבוע

האיסוף העצמי חוזר למסעדות: "לא מספיק, אבל בהחלט התחלה טובה"

ההודעה על חזרת האיסוף העצמי עודדה את המסעדנים וכעת הם מכוונים לדבר הבא: הושבה בחוץ, לפי התו הסגול: "אם לא, כל הענף עלול לקרוס"

לאחר שאמש אושרה פתיחת מתחמי ההסעדה בנתב"ג, הגיעה, כצפוי, ההודעה על החזרת הטייק אוואי. במסגרת ההקלות עליהן החליטו אחר הצהריים (חמישי) בקבינט הקורונה, הוחלט גם לשים קץ לאיסור האיסוף עצמי ממסעדות, בתום שבועות מאוד עצובים למסעדנים, שכללו מחאות רבות, סגירה של מסעדות בלית ברירה, מסעדנים ש"נאלצו" לעבור על החוק כדי לא להפסיד כסף ובעיקר, את המצאת השמ"ק, שירות משלוחים לטווח קצר. המסעדנים אכן נשמו לרווחה, אך רבים מהם מזכירים כי בסך הכל מדובר בחזרה למצב הנתון הקודם, שגם הוא פוגע בצורה קשה בהכנסתם. 

עופר נדב הקים ומנהל כמעט לבדו את מסעדת "מאמא שושה" בצפון תל אביב, על ההחלטה לפתוח את המסעדות לאיסוף עצמי הוא התבשר מאיתנו, כיוון שהיה בעיצומו של "פיק" משלוחים ולא הספיק להתעדכן. "זה עושה לי הרבה שקט", סיפר, "היינו עובדים כאילו כרגיל במסגרת השמ"ק אבל תמיד עם עין עקומה כדי לראות אם יבוא פקח. ראיתי שמקומות אחרים פתחו היום לאיסוף עצמי אבל לא יכולתי ולא רציתי להסתכן בקנסות. בהחלט פלטתי אנחת רווחה כששמעתי על הבשורה, לא שזה יעזור ויפתור הכל, אבל זה בהחלט הרבה יותר טוב ממודל המשלוחים בלבד הלא כלכלי בעליל, נקווה שזו רק ההתחלה לקראת פעמים נוספות בהם יבואו לקראתנו עם הקלות והטבות"

"אני מברך את הממשלה שהחליטה על תוואי של חזרה מהירה לטייקאוואי", סיפר יקי כביר, בעלי מסעדת "סרפינה" ו-"TYO". "אני חושב שכעת צריך לאפשר גם ישיבה בחוץ תחת כיפת השמיים על פי התו הסגול. עוד מעט יתחילו הגשמים הראשונים וכל המסעדות עלולות לקרוס". 

"כשמדברים על מסעדנים ומסעדות מדברים על המון עובדים מלא מעט תחומים. שפים, מלצרים, אנשי כוח אדם, מומחים, מנקים, ספקים ועוד. אלו המון אנשים שנפגעו ועלולים להיפגע אף יותר. אפשר למנוע את זה אם יאפשרו הושבה תחת כיפת השמיים כל עוד הדבר אפשרי מבחינת מזג האוויר. שולחנות קטנים, משפחות גרעיניות, אני לא מבין למה לא עושים את זה איך חושבים בכלל על חתונות של 200 איש בזמן שעל מסעדות ובתי קפה לא מדברים בכלל? זו מדינה הזייה".

מסעדה בראש פינה מתארגנת לפתיחה מחודשת // צילום: דוד כהן - ג'יני
מסעדה בראש פינה מתארגנת לפתיחה מחודשת // צילום: דוד כהן - ג'יני

"האישור למכור באיסוף עצמי במסעדות הוא תיקון להחלטה קודמת ומוטעית של ממשלת ישראל לא לאפשר מכירה באיסוף עצמי אצלנו בעסקים", מסר שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות. "בשבוע האחרון השקענו מאמצים רבים מול שרי קבינט הקורונה, עלמנת שיהפכו את החלטתם. ההחלטה הזו תאפשר ל-3,000 עסקים ו-20,000 עובדים לחזור לפעילות. צריך לזכור שמעל 70% מהעסקים בענף עדיין לא יכולים לחזור לפעילות ע״פ מודל כלכלי סביר ולגביהם יש למצוא פתרונות כלכליים, לאור המשך הסגר השני".

השף חיים כהן, אחד המסעדנים שעומדים בחזית המאבק, אמר: "פתיחת הענף לאיסוף עצמי תעזור בייחוד לעסקים הקטנים מאוד בתעשייה, שרובם פריפריאליים שנושא המשלוחים פחות זמין עבורם. עסקים דוגמת פלאפל ושווארמה שכולנו אוהבים והפתיחה שלהם תתן להם אופק כלכלי מסויים. אני מודה לשרים עמם נפגשתי השבוע יחד עם ברמן, שהבינו את חשיבות הנושא והחזירו לאותם בעלי עסקים את הסיכוי להתפרנס".

תומר מור מנכ״ל עמותת מסעדנים חזקים ביחד המייצגת את המסעדות, בתי הקפה והברים של ישראל:״ אנו מברכים על ההחלטה עליה נלחמנו מתחילת הסגר השני-לאפשר טייק אוואי במסעדות ודוכני מזון. הממשלה קיבלה את התוכנית שהגשנו לה וזהו צעד ראשון בבלימת הרס ענף ההסעדה במסגרתו נסגרו למעלה מ1000 מסעדות. אנו נמשיך ונלחם על פתיחת ישיבה בחוץ , צעד קריטי נוסף במלחמת ההישרדות שלנו ובהשבת המשק לפעילות תקינה״

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...