היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, התייצב היום (שלישי) לצידו של שר המשפטים, אבי ניסנקורן, ופרסם חוות דעת בה טען כי אין כל מניעה למנות וועדת איתור לתפקיד פרקליט המדינה.
על פי מנדלבליט, החששות אותם העלה נציב שירות המדינה במכתבו בקשר להקמת ועדת האיתור, והקשיים שמתעוררים במצב החריג שנוצר בו הממשלה נמנעת מלמנות מנכ״ל קבוע למשרד המשפטים, אינם מתקרבים כדי הקושי המהותי הגלום בכך שמשרת פרקליט המדינה תמשיך שלא להיות מאוישת למשך זמן בלתי ידוע.
לפי עמדתו המשפטית של היועץ המשפטי לממשלה, המפורטת במכתב, אין כל מניעה כי ממלאת מקום מנכ״ל משרד המשפטים, עו"ד סיגל יעקבי, תשמש חברה בוועדת האיתור למשרת פרקליט המדינה; אין מקום ואין אפשרות כי נציבות שירות המדינה תמנע את הקמת הוועדה, מקום בו התמלאו התנאים הפורמליים לכך; וקיימת חשיבות ציבורית רבה לכך שהוועדה תוקם בהקדם לשם מינויו של תפקיד מרכזי וחשוב זה במערכת אכיפת החוק במדינת ישראל.
עוד נכתב בחוות הדעת כי: "היועץ המשפטי לממשלה סמוך ובטוח, כי נציב שירות המדינה יסייע לקדם את מינוי הוועדה לבחירת פרקליט המדינה מתוקף אחריותו המשותפת למינוי הכה חשוב לשלטון החוק במדינת ישראל, וזאת בחלוף כעשרה חודשים בהם לא מכהן בתפקיד פרקליט מדינה קבוע".
עם זאת, חשוב לציין כי היועץ עצמו אשר בחר לגבות את שר המשפטים מצוי בעצמו בניגוד עניינים. זהות פרקליט המדינה חשובה לו באופן אישי, משוםצשזה מופקד על תיק הרפז שעודנו פתוח והפרקליט הקודם שי ניצן סירב לקבל החלטה בעניינו.
על זהות זו נאבק קשות עם שר המשפטים הקודם, אמיר אוחנה, ואף גרם לביטול 2 מינויים קודמים שהובאו לממלא מקום פרקליט המדינה עד שניכס לעצמו את התפקיד. שר המשפטים צפוי לתמוך בכל מועמד שהיועץ יחפוץ ולכן מדובר למעשה בגיבוי הדדי.
"שיתוק משרד המשפטים"
שר המשפטים, אבי ניסנקורן, הגיב היום על בקשת הנציב לעכב כעת את ועדת האיתור בשל קשיים הנובעים בעיקר משום שלא מכהן מנכ"ל קבע במשרד המשפטים.
במכתב התשובה דוחה השר את השגותיו של הנציב וכותב בין היתר כך: "לצערי הרב, משמעות הנטען במכתבך הינה הלכה למעשה שיתוקו של משרד המשפים. המכתב משרטט סיטואציה מעוותת מאין כמותה, בה נבלם מינויו של מנהל כללי למשרד המשפטים ובמקביל נטען כי מינויו של מנהל כללי קבוע הוא תנאי למינויים של בעלי תפקיד בכירים במשרד המשפטים. מדובר במצב בלתי מתקבל על הדעת, בלשון המעטה, ואסור לקבלו".
השר מסביר כי ביקש למנות מנכ"ל קבוע למשרדו ונעשתה כבר באוגוסט פניה למזכירות הממשלה לאשר את מינויו של עו"ד שמעון בראון לתפקיד. "מאז נעשו שלוש פניות נוספות בעניין זה למזכירות הממשלה בבקשה להעלות את המינוי לאישור הממשלה, אולם כולן נדחו מסיבה בלתי מוסברת".
עוד כותב השר כי "אם לעו"ד יעקבי (ממלאת מקום מנכ"ל משרד המשפטים י.א) נתונות כלל הסמכויות הנתונות למנהל הכללי של משרד המשפטים לפי הדין הרי שקל וחומר כי נתונות לה הסמכויות הנתונות למנהל הכללי של משרד המשפטים שנקבו בהחלטות ממשלה, כדוגמת סמכותו של המנהל הכללי של משרד המשפטים לשבת כחבר בוועדת האיתור לתפקיד פרקליט המדינה לפי החלטת הממשלה הנוגעת בדבר".
כזכור ביום שלישי האחרון נציב שירות המדינה, פרופסור דניאל הרשקוביץ, הודיע לשר המשפטים כי קיים קושי מהותי בהקמת ועדת האיתורים לתפקיד קבע של פרקליט המדינה. במכתב ששלח לו הסביר כי אחד מחברי הועדה המרכזיים הוא מנכ"ל משרד המשפטים, אלא שבשעה זו הוא אינו בנמצא ואת תפקידו ממלאת ממלאת מקום המנכ"ל עו"ד סיגל יעקובי בעוד שהממשלה החליטה שמנכ"ל המשרד ולא נציגו או ממלא מקומו יהיה חבר בוועדה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו