ימנים ושמאלנים, דתיים וחילונים, אוהדי מכבי ואוהדי הפועל תל אביב, דבר אחד בטוח - עם ישראל כולו, ללא הבדלי דת, גזע, מגזר ומין, מכור לקפה. רובנו שותים קפה על בסיס יום יומי, בין אם זה בבית, בבית הקפה השכונתי או בעבודה. אצל חלק מדובר סתם כתוספת נחמדה ליד העוגיה של הבוקר, אצל אחרים מדובר בטקס הכרחי לפתיחת היום.
עוד לפני שנגיף הקורונה פרץ לחיינו, נחשפנו אט אט לגל השלישי של הקפה. בתי קפה חדשים ומיוחדים נפתחו ברחבי הארץ, ובעיקר בתל אביב, לצד צמיחה של קהילת חובבי קפה שהלכה וגדלה, ובמקביל גם התמקצעה הודות לידע הרב ששיתפו חבריה.
הקורונה אמנם סגרה את בתי הקפה אך פתחה חלון הזדמנויות עבור אנשים שרוצים לשדרג את אהבתם של קפה לדבר שהוא מעבר לתחביב, לשפר את הכישורים שלהם ואפילו להתמקצע ולהפוך את התחביב למקצוע של ממש. לצד אותם אנשים ששיא התעוזה מבחינתם הוא רכישה של מכונת קפה ביתית מקצועית במאות שקלים או אלף שקלים, יש לא מעט מכורי קפה שהפכו את הבית לבית קפה של ממש, עם הציוד הכי מתקדם בסלון ביתם.
"יותר ויותר אנשים נחשפים לגל השלישי של הקפה", מספר יובל ניימן, בריסטה ומומחה קפה שאחד מעיסוקיו הוא, בין היתר, להגיע לבתים וללמד אנשים שרכשו מכונת קפה חדשה כיצד לתפעל אותה כראוי. "כתוצאה מכך, רף הטעם שאנשים רגילים אליו השתנה, אנשים כבר לא מסתפקים במקינטה קלאסית, ב”קפה בוץ”, בקפסולות או בקפה לא טרי. אפשר לראות בקלות איך זה תופס תאוצה - יותר אנשים קונים פולים שלמים הביתה בשביל לשפר את החוויה ובעצם לטחון את הפולים באופן עצמאי בסמוך להכנת הקפה, דורשים לקבל המלצות לגבי איזו מכונת או מטחנה לקנות, לצד שיטות וטיפים להכנה, שייראה בדיוק כמו הקפה שקונים בבתי הקפה".
"ברשתות החברתיות, ובעיקר בפייסבוק, אפשר לראות צמיחה של קהילות חובבי קפה, בהן נפתחים דיונים מעניינים לגבי הניואנסים הכי קטנים בהכנת קפה. עד לפני שנה אנחנו לא ראינו את זה במימדים האלה אבל כיום זה כבר לא נהיה מפתיע לראות בבתים מכונות אספרסו בשווי של אלפי שקלים".
"באופן אישי, אני מקבל עשרות הודעות בשבוע שעוסקות בהכנת קפה בבית, המלצות למכונות ביתיות, איך לעשות לאטה ארט והזמנות להדרכות קפה ביתיות שאני מעביר ללקוחות. הכנת אספרסו בבית דורשת מיומנות קצת יותר מוידע בסיסי. אנשים שמוכנים להשקיע במכונה אלפי שקלים רואים לנכון להזמין איש מקצוע כדי לקבל הדרכה על איך להכין את כוס הקפה המושלמת".
"כיום התקציב ההתחלתי למטחנה ומכונת אספרסו ביתית, יחד עם האביזרים הנלווים הכוללים דוחסן וכד להקצפת חלב, הוא כ-1,000 שקלים. אפשר לומר שרוב האנשים שבוחרים ליצור פינת קפה ביתית משקיעים הרבה יותר מזה, בין 3,000 ל-6,000 שקלים. יש עוד אחוז קטן של משתמשים שבוחרים לקחת את התחביב צעד אחד קדימה - מכונה ומטחנת אספרסו בשווי של עשרים או שלושים אלף שח, מכונת קלייה ביתית קטנה, ברז בירה של קפה נייטרו, ממש כמו לפתוח בית קפה, רק בבית".
עדי גולדשטיין, מפיק מוזיקלי ומלחין, הוא אחד מאותם חובבי קפה שהזמין אליו את ניימן להדרכה. בסלון ביתו מכונת קפה ביתית בשווי של 7,000 שקלים שאותה הוא מגדיר כ"מרצדס" של מכונות הקפה, אך עם זאת, הוא ממתין כעת ל"פורשה של מכונות הקפה" שאמורה להגיע אליו בימים הקרובים מאיטליה.
"עולם הקפה הוא מדע", מספר גולדשטיין. "ככל שנדייק יותר בפרטים הקטנים, כך הקפה ייצא טוב יותר. אני נורא אוטודידקט והצלחתי ללמוד המון דברים לבד, אבל הרגשתי שאם אביא בריסטה מקצועי ללמד אותי את מה שאיני יודע, אוכל להגיע לקפה האמיתי והמושלם שאני מחפש. ככל שהזמן עובר אני מוצא את עצמי משדרג עוד ועוד. מדובר בעולם כל כך רחב ומפותח, ולמרות זאת עדיין קשה למצוא אנשים שמבינים בו וחומרים ברשת בעברית".
איך הכל התחיל?
"תמיד הייתי אדם שצורך לא מעט קפה, הוא הופך אותי להרבה יותר פרודוקטיבי. זה התחיל עם מכונה פשוטה יחסית לפני לא מעט שנים. כל כמה חודשים שיניתי ושדרגתי, עד שעברתי למקינטה ונשארתי איתה לא מעט שנים. תוך כדי, ניסיתי לא מעט סוגי קפה. אחרי כמה שנים הרגשתי מיצוי מסוים וחשתי צורך לעלות שלב, שזה למעשה מכונה דיגיטלית. הייתי מרוצה ממנה וזה היה הרבה יותר כיף ממכונה עם קפסולות, שאני אישית לא מצליח לשתות".
"משם כבר החלטתי 'לקפוץ' למכונות המקצועיות יותר ושם באמת גיליתי עולם חדש. אני טוחן לבד, צריך לדעת איזה סוג קלייה מתאים לכל דבר, לשקול ועוד. התחלתי לקנות מוצרים נלווים נוספים. מטחנות, משקולות. היה חשוב לי לדייק בפרטים הכי קטנים וההשקעה הכספית הייתה בהתאם. בהמשך, הבנתי שגם במכונות בשווי אלפי שקלים אין שליטה על טמפרטורת המים והתחלתי לברר על מכונות שיש להן את האופצייה הזו. כעת אני ממתין למכונה של חברת "la marzocco" שאמורה להגיע אליי מאיטליה.
האם זה שווה את זה?
"אני עובד מהבית, כך שבשבילי הקפה הראשון של הבוקר חשוב מאוד. אני לא יוצא לבתי קפה הרבה כי העבודה שלי מהבית, ואני מארח המון כשאפשר. הציוד שיש לי בבית גורם לי ליהנות יותר ולהשקיע בקפה גם לאורחים. לא אגזים אם אומר שאני יכול לייצר לפעמים קפה יותר טוב מבית קפה. אני שוקל כל מנה, כל תערובת קפה מקבלת זמן טחינה משלה, זרימה שונה של מים, לחץ שונה, טמפרטורה. יש המון אלמנטים שחוויה להיכנס אליהם"
"אני שותה לפחות חמש כוסות קפה ביום. בשביל גיק קפה כמוני זה בהחלט משתלם. כלכלית ייתכן שזה לא משתלם, אם כי אם אעשה חישוב יבש בראייה לאחור של כמה כל כוסות הקפה ששתיתי היו עולות לי בבית קפה, ייתכן מאוד שזה ייצא משתלם.
זה טקס שאני מאוד אוהב טחינה, קלייה, צחצוח של המכונה בסוף כל יום. הציוד אכן לא זול אבל ההתעסקות בו מאוד מהנה. לא מדובר פה על לשים כוס מתחת למכשיר וללחוץ על כפתור. אני מאוד אוהב את זה אז אין לי בעיה עם כל ההתעסקות והמחירים שנלווים לכך.
לאיתן כליף, איש קריאייטיב בן 37, יש בסלון ביתו מכונה מקצועית ידנית עם שני בוילרים, מכונה מקצועית אחת עם בוילר אחד, מטחנת קפה מקצועית ואחת נוספת שצפויה להגיע בקרוב מחו"ל, שלוש מכונות קפסולות שונות, שני משקלים ולא פחות מעשרים "צעצועים" נוספים להכנה וסידור הקפה.
"תמיד אהבתי קפה", הוא מספר. "כמו כולם, בצעירותי נהגתי לשתות נס קפה. אחרי הצבא התחלתי לשתות יותר קפה "פרופר", אך ה'טירוף' האמיתי התחיל אחרי הנסיעה הראשונה לאיטליה, שם התאהבתי בעולם הקפה".
"אני במצב של למידה מתמדת. לומד על טכניקות, סוגי קפה (דריפ, פרס ועוד), אסכולות ובעיקר על איך להגיע לאספרסו המושלם. עם זאת, ומבלי להישמע מתנשא, כבר היום אני יכול לומר שהקפה אצלי בבית לא נופל מהרמה של בתי הקפה המובילים בארץ".
"אפשר לומר שהקורונה הכניסה חזרה את העיסוק בקפה לתוך הבית", מסביר כליף. "הרבה חברים חדשים צצו בפורומים, והרבה בתי עסק מהתחום התאימו את עצמם למצב ושיפרו את שירותי המשלוחים שלהם. כמה מחבריי אף רכשו מחו"ל קולי קפה והתחילו גם לקלות בעצמם".
כשנשאל האם יכול להעריך את השווי הכלכלי של כל ציוד הקפה שבביתו, ענה כליף: "בהערכה גסה, אם הקורונה הייתה גוזרת עליי רילוקיישן והייתי צריך למכור את כל הציוד שברשותי, אפשר להעריך שהייתי מרוויח כ-18,000-20,000 ש"ח, אם לא יותר. אבל מצד שני, זה אומר שהייתי נותר ללא קפה, וזו בעיה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו