"לא מומלץ להתעסק עם ישראל"

לא ברור מתי בדיוק תפרוץ המלחמה הבאה, אבל נצטרך לדעת איך להתמודד עם איומים קשים מבעבר • אלוף פיקוד הצפון, יאיר גולן, מדבר על ההרתעה של צה"ל, אבל מכין אותנו לכל תרחיש אפשרי

צילום: זיו קורן // העיניים נשואות ליותר מחזית אחת. האלוף יאיר גולן  ,
צילום: זיו קורן // העיניים נשואות ליותר מחזית אחת. האלוף יאיר גולן

 

אלוף פיקוד הצפון, יאיר גולן, אומר שבידי ישראל יש הערכות כי סוריה עשתה שימוש בנשק כימי במהלך הלחימה נגד המורדים. בראיון בלעדי ל"ישראל היום" חושף גולן כי הצבא הסורי יורה מדי יום "עשרות רבות" של רקטות כבדות למרכזי הערים בסוריה, בניסיון לדכא את המרד.

צפו בנפילת פצצת המרגמה מסוריה בשטח ישראל

צילום: סוכנות ג'יני ורויטרס

גולן הוא הבכיר הישראלי הראשון שמתייחס לכך שייתכן כי נעשה בסוריה שימוש בנשק כימי. דבריו נאמרו עוד לפני האירוע שהיה ביום שלישי שעבר בחאלב, ובו נציגי ממשלת סוריה והמורדים האשימו אלה את אלה בשימוש בנשק כימי. לדברי גולן, מדובר ב"הערכות שמלוות אותנו כבר חודשים", והן כוללות "כמה חשדות שגם נשק כימי הופעל, או בתוצרתו הטהורה ובמינונים נמוכים, או בכמות נמוכה, או בתוצרים שהם תוצרים מנוונים".

ומה מעכב אותו מלהשתמש בנשק כימי באופן מאסיבי, אם הוא כבר חצה את הרוביקון ועשה בזה שימוש?

"לא, הוא לא חצה את הרוביקון. אני חושב שמה שהוא עשה עד היום, אם הוא עשה, זה שימוש באופן כזה שעדיין לא מכתים אותו כעושה שימוש בנשק השמדה המוני באופן משמעותי".

אז מה עוצר אותו?

"המסרים הבינלאומיים המאוד חד־משמעיים שהוא קיבל בעניין הזה, כולל מבעלי ברית שלו שאמרו לו 'שמע, אל תתעסק עם זה'. אבל אני לא יכול להגיד לך שהוא הוריד את זה מהפרק. אני חושב שההיפך הוא הנכון, אני נוטה להאמין שבן אדם שיורה סקאדים מכל הסוגים והמינים על עריו שלו, הוא נכון לכל ובלבד שישרוד. לי אין ספק: הוא יעשה שימוש בכל מה שיש לו".

הנשק הכימי בסוריה בטוח מפני המורדים או גורמים אחרים?

"בסך הכל, הנשק הכימי כיום הוא נשלט במאת האחוזים. אפשר להגיד שזו בשורה טובה לעת הזו, אם קוראים לזה בשורה טובה".

הכל פרוץ

גולן התראיין כאן בדיוק לפני שנה, בערב פסח תשע"ב, והעריך כי אסד ישרוד את 2012 כשהוא עדיין אוחז בשלטון. דבריו אז היו מפתיעים, חריגים, מנוגדים לדעה הרווחת כי ספורים ימיו כנשיא סוריה. במבט לאחור הוא צדק, ולכן מתבקש היה לשאול אם נסיים גם את 2013 כשאסד מוסיף להיות בשלטון. הפעם גולן זהיר יותר, למרות שהוא קובע ש"זה ייקח עוד זמן, הרבה זמן. לא שבועות ארוכים, אלא חודשים ארוכים".

לדבריו, יש ארבע סיבות שלפיהן צריך לבחון את כושר עמידותו של המשטר בדמשק: היכולת הכלכלית, היכולת המנהיגותית, איכות המעשה הצבאי ורמת הלכידות של המורדים. "הצד הכלכלי אמנם לוחץ אותו, אבל הסורי יודע לדעוך למציאות של ארבע שעות חשמל ביום, לפיתות וחומוס. האם זה מציק? כן. האם זה דרמטי? לא".

בפרמטר השני, רמת המנהיגות - למרות שאיבד כמה מהבכירים שהיו קרובים אליו, ובראשם דודו אסף שווכאת, שר הפנים וגם ראש הממשלה שערק - "הוא עדיין מצליח לקיים סביבו רמת לכידות מניחה את הדעת, שמותירה במעגל הקרוב לו מספיק אנשים חזקים. אלו אנשים עם יכולות, שמסוגלים לשאת את המאבק הזה עבורו. זה לא עניין של אדם בודד: יש פה מנגנון שלם שעובד איתו, עובד עבורו, ובסופו של דבר לא מתפורר בקלות".

כמה זמן זה יחזיק מעמד?

"אני לא יכול להגיד שאין שם סימנים של לחץ, או שזאת רק 'מכה קטנה בכנף'. זה עסק דרמטי עם לא מעט לחצים, מתחים ובעיות, אבל בסופו של דבר זו מנהיגות שרמת הלכידות בה היא עדיין טובה, גם בתוך הצבא, גם מול הגורמים האזרחיים וגם מול הבכירים של מפלגת הבעת' - לכן גם זה לא גורם שלבדו יפיל את המשטר של אסד".

העניין השלישי, כך גולן, הוא איכות המעשה הצבאי. וכאן, הוא אומר, מאז השנה שעברה אסד רק עושה שגיאות, בדגש על "הפעלה מאסיבית, חסרת הבחנה של כוח, שבעקבותיה הוא הפך לגורם המגייס מספר אחת של המורדים. כשאתה מפעיל כוח באופן ברוטאלי, חסר הבחנה, אתה דוחף יותר ויותר אנשים באוכלוסייה לידי המורדים".

גולן מדבר על שימוש בנשק כבד ב"כמויות גדולות, כמויות מדהימות". הוא מספר על שימוש תדיר בטילי סקאד וברקטות כבדות מסוג M600 ו־SS21. "זה יכול להגיע לירי של מספר דו־ספרתי נמוך של רקטות כבדות ביום, וברקטות היותר קטנות זה יכול להגיע לעשרות רבות ביום. לא בכל יום, אבל כאשר יש פרצי לחימה יותר אלימים באידליב, בחומס, בדרעא, אפילו באזור דמשק, הוא עושה שימוש בנשק כבד".

אבל למרות שהשימוש המאסיבי הזה בכוח פועל נגד אסד בקרב עמו, אומר גולן כי מה שמקשה את הפלתו - הפרמטר הרביעי - הוא היעדר הלכידות בקרב המורדים. "הם אינם מאוחדים, ובעצם כוחם בחולשתם, וחולשתם היא כוחם. זה נשמע משפט מופרך, אבל אני אסביר: מצד אחד קשה נורא להילחם במורדים, כי זה לא שאתה תופס עכשיו איזו מנהיגות של שניים־שלושה קליברים רציניים, הורג אותם או שם אותם במאסר ונגמר הסיפור. 

"אלו קבוצות קבוצות, עם קשר מאוד רופף בינן לבין עצמן, ובסופו של דבר גם אם הרגת מישהו, מחר יבוא מישהו אחר במקומו. אז זה מקור כוחם, כי קשה מאוד לפרק אותם, אבל זה גם מקור חולשתם - כי הם לא מצליחים לייצר עד עכשיו מוקד כוח אחד משמעותי".

אז מי מוביל שם את מאבק המורדים, שלדבריך אינו מאוחד מספיק?

"גם מה שאנחנו רואים באופן תקשורתי יותר, אותה החזית הלאומית לשחרור סוריה, שמתכנסת פה ומתכנסת שם, ואנשים מסתובבים בבירות העולם ולוחצים ידיים, את מי הם מייצגים? אפילו הם לא יודעים. גם האנשים שהם כביכול סרים למשמעתם בשטח זה, אנשים שמקיימים בריתות ומפרקים אותן כדבר שבשיגרה".

מה זה אומר? 

"זה אומר שהיום אני איתך ומחר אני עם מישהו אחר. למה? ככה. אין ממש סיבה. גם אין שום בעיה לקיים מבצע משותף, ויום לאחר מכן להפסיק לדבר זה עם זה. במציאות הזאת לא נוצר עדיין מרכז הכובד המשמעותי שאתה יכול להגיד 'הנה, אני רואה את סוריה החדשה, היא הולכת ומתגלמת לנגד עיניי'. זה עדיין לא קורה".

מנגד, אומר גולן, איבדה סוריה את גבולותיה. הכל פרוץ. הגבול הצפוני נחלק בין מרחב כורדי לסוני, שפרוץ לגמרי מול טורקיה ועיראק. הגבול המזרחי (עם עיראק), הדרומי (עם ירדן) והמערבי (עם לבנון) פרוצים גם הם לגמרי, מה שמקשה על אסד למגר את המורדים, שזוכים לסיוע חיצוני מאסיבי - בכוח אדם ובאמצעי לחימה.

גם אסד, גולן אומר, זוכה לסיוע כזה, למעשה בשני תחומים. האחד מדיני - המטרה הרוסית שלא מאפשרת להחמיר את הסנקציות והפעולות הבינלאומיות נגדו, והשני צבאי - מצד איראן וארגון חיזבאללה, "סיוע על בסיס יומיומי, על בסיס אנשי חיזבאללה שנלחמים בתוך סוריה, על בסיס טיסות חימוש יומיומיות שנוחתות בסוריה מאיראן".

מה הסיוע הזה כולל?

"את מה שאסד הכי צריך, וזה בעיקר נשק קל, תחמושת למרגמות, לתותחים, תחמושת לפיזור הפגנות, דברים מהסוג הזה".

וכשאתה אומר שחיזבאללה לוחם לצידו, איך זה נראה בשטח?

"מדובר במאות אנשי חיזבאללה שמפוזרים בסוריה. בחלק מהמקומות הם שומרים על האוכלוסייה השיעית־עלאווית, ובחלק מהמקומות הם נלחמים ככוח צבאי לצד הצבא הסורי".

בכל מקרה, סכנה

ביקשתי מגולן לתאר לי את הלך מחשבתו של הנשיא הסורי - מה הוא עושה, מה הוא יודע, מה הוא מתכנן. "מנהיג סוריה אף פעם לא היה אחד כזה שעובר במכונית פתוחה ברחובות ומנשק תינוקות הנקרים בדרכו", הוא השיב בחיוך. 

"אסד כן יוצא אל העם במקומות שבהם הוא מרגיש בטוח - אם זה כינוס מפלגה או התרשמות רגעית מהמצב בחומס. יש לו גיחות, הן די נדירות, בדיוק כמו הגיחות שלו לתקשורת שעדיין מתקיימות. הוא נוקט דפוסים די קבועים, וגם טרם פרוץ המרידה הוא היה על פי רוב ספון בארמונותיו ובמשרדיו, ויוצא רק לאירועים שהיו מתוכננים ונשלטים היטב, כדי שלא תהיינה מבוכות בלתי רצויות". 

הוא מתכנן את הימלטותו?

"אין לנו שום עדות לכך".

כמה זמן הוא יכול להחזיק בדמשק?

"יש פה שאלת מפתח של איך המערכה הזאת תתפתח. אני לא באמת יודע להגיד איפה אסד יצליח יותר לשמר את כוחו ואיפה לא, איפה המורדים יצליחו לאזור מספיק יכולת ואיפה לא, ואני גם לא חושב שבהכרח תהיה דעיכה באחת של הלחימה ונגיע לתקופת שקט. אנחנו יכולים לראות דעיכה, שקט לפרק זמן מסוים, אבל אז שוב מגיעה עלייה בלחימה".

ובכל זאת, מדברים בצבא על אופציה לקנטוניזציה של סוריה, שבמסגרתה ייקחו העלאווים את הנשק ויתכנסו לאזור ההר וחוף הים.

"יש סימנים ראשוניים לכך, אבל הסימנים האלה הם כל כך ראשוניים, שלהגיד לך באחריות שזו מגמה שאנחנו מזהים אותה באופן ברור? לא, זה לא יהיה נכון להגיד".

גולן מסרב להתייחס לשאלה אם עדיף לישראל שסוריה תתפרק לגורמים או תישאר מדינה מאוחדת. לדבריו, מדובר בשאלה "כמעט לא לגיטימית", ובדיון שהוא "שוביניסטי מעיקרו", משום שהעניינים שם קורים בלי קשר אלינו, אך בכלל - "כדאי שאסד ילך, ואם אפשר אז בייסורים קשים, על רקע הפשעים שהוא ואביו ביצעו נגד עמם, וגם נגדנו - הם אלה שבמשך דורות תידלקו את מכונות הטרור העולמיות".

אבל בהליכתו של אסד, אכזר ככל שיהיה, יש גם סכנות.

"ברור. מעבר לפחד הטבעי מהלא נודע, עלולים להשתרש בתוך סוריה גורמים של איסלאם רדיקלי. סוריה יכולה להפיץ אמל"ח מסוכן מאין כמותו לסביבותיה. הקריסה שלה יכולה להביא את איראן באופן הרבה יותר נוכח וממשי למרחבנו, כך שוודאי שיש פה סיכונים שצריך להתמודד איתם. אחת הדרכים שאנחנו בוודאי לא יכולים להסיר מעל הפרק היא יצירת מרחב ביטחון בצד השני של הגבול, עם גורמים בני שיח שיהיה להם אינטרס לשתף איתנו פעולה נגד גורמים אחרים שמאיימים עליהם".

במילים פשוטות, גדר טובה כמו שהיתה בדרום לבנון.

 "אפשר לומר הרבה דברים על החוויה הלבנונית. בסופו של דבר, בנוגע לעובדה שלא מעט לבנונים נהרגו עבור מדינת ישראל, איני חושב שיש מישהו בישראל שמלין על כך. אנחנו יכולים רק להלין על היחס שנתנו להם אחרי שיצאנו מלבנון. אבל בשורה התחתונה, זאת היתה כנראה אחת ההשקעות הביטחוניות היותר משתלמות של מדינת ישראל".

מה הלקח?

"שאם תיווצר ההזדמנות - והיא עוד לא נוצרה - אנחנו לא צריכים להסס. צריך לעשות את זה בשכל, באופן חשאי, מתוך בירור אמיתי של האינטרסים והבנת הצד השני. בסוג כזה של קשרים יש עליות ומורדות, יש אכזבות נוראיות ויש גם הצלחות, וצריך לגשת לזה באורך רוח".

מי שעלולים לחבל ברעיון היצירתי הזה הם אנשי הג'יהאד העולמי, שפעילים מאוד בצד הסורי של רמת הגולן. הנחת העבודה בצה"ל היא שהמרחב הזה יתחיל לייצר טרור לעבר ישראל, ולכן נערך בו צה"ל באופן מואץ - באמצעות הקמת גדר חדשה והצבת מכשולים ואמצעי איסוף מתקדמים. 

"אנחנו צריכים להיערך לתרחיש שיהיו גורמים שינסו לחדור לתוך מרחב רמת הגולן. יש בזה הרבה היגיון, במובן הזה שאתה כביכול נלחם על שטח שאין קונצנזוס עולמי שהוא שייך למדינת ישראל", כך גולן. 

במקביל, החשש הוא מירי תלול מסלול משטח סוריה לשטח ישראל. גולן מזהיר מירי גראדים, ואומר כי "כמו שראינו ברצועת עזה, אזור שממילא המשילות בו היא עניין מפוקפק משהו, כך אנחנו יכולים לראות גם ברמת הגולן - גם טרור שחודר גדר וגם טרור שעוקף את הגדר".

כמה לוחמי ג'יהאד יש בסוריה?

"אני מניח שמדובר במאות רבות. איני יודע בדיוק, אבל זאת מאסה, לא איזו התאגדות מקומית של 30 חבר'ה".

והם כבר מתכננים נגדנו פעולות כאלה ואחרות?

"חוץ מהתבטאויות כאלה ואחרות אנחנו לא רואים משהו קונקרטי, אבל אם יוצא גורם כזה או אחר ואומר 'אנחנו גומרים את סוריה, אחרי זה ישראל', אני מתייחס לזה מאוד ברצינות".

מי שאמורים לשמש חיץ בין ישראל לפיגועים בגבול, או לפחות גורם מרסן, הם אנשי האו"ם - כוח משקיפי אונדו"ף שמוצב ברמת הגולן כחלק מהסכמי הפסקת האש מ־1974. בשנה האחרונה עזבו הכוחות מיפן ומקרואטיה, ובנוסף חטיפתם של המשקיפים הפיליפינים, 20 במספר, מאיימת עתה למוטט את הכוח כולו. 

"אני לא יודע להגיד שהכוח הזה מעלה תרומה משמעותית לביטחון ישראל, אבל עצם העובדה שיש כאן עוד גורם שמסתובב היא לא רעה לנו", אומר גולן, "אנחנו לא יודעים מה ייווצר בסוריה, אבל לא היינו רוצים ליצור תקדים של ביטולם דה פקטו של הסדרים בינלאומיים לפני שאנחנו מבינים מה נוצר שם, ולכן איך שלא מסתכלים על זה, יותר טוב לנו איתם מאשר בלעדיהם".

חיזבאללה לא נח

באחרונה דווח בהרחבה כי צה"ל מכין תוכניות לתקיפה או השתלטות על הנשק האסטרטגי בסוריה - בדגש על מאגרי הנשק הכימי - כדי למנוע את נפילתם בידי המורדים או העברתם ללבנון. עוד דווח כי מטוסי חיל האוויר אף תקפו סוללת טילי SA17 שהיתה בשלבי מסירה לחיזבאללה. "השיקולים שלנו צריכים להיות כאלה ששומרים את ישראל מחוץ לתמונה ככל שרק אפשר", אומר גולן, "אנחנו צריכים להתערב שם רק כשאנחנו חשים שהאלטרנטיבה היא מסוכנת יותר".

ובכל זאת, קיימות תוכניות.

"נכון, ואנחנו מזיעים בגלל זה לא מעט, אבל יש הבדל עצום בין תכנונים לבין מעשים. משלמים לנו כדי להתכונן ולהיערך, אבל הפער בין זה לבין המעשה הוא עצום. אני חושב שבתחום של המעשה שמנו לעצמנו מדיניות מאוד מרוסנת, שנכון יהיה להמשיך ולדבוק בה".

על פי פרסומים זרים, החליטה ישראל לתקוף את השיירה בסוריה, ולא בלבנון, כדי להימנע מהסלמה אפשרית מול חיזבאללה. גולן אומר כי חיזבאללה שואף לייצר "איזון אסטרטגי" מול ישראל, ו"כחלק מכך הוא מנסה להצטייד בטילי חוף־ים כדי לבטל את העליונות הימית שלנו, בטילי קרקע־אוויר כדי לבטל את העליונות האווירית, ואולי גם בנשק כימי כדי לבטל את היכולת האסטרטגית העדיפה של ישראל".

הוא עוסק בזה באופן יומיומי?

"כן. הוא מנסה להשיג יכולות והוא מנסה לשפר יכולות. בשנתיים האחרונות חיזבאללה משקיע פחות בכמויות ויותר באיכות, וזה לא משנה אם אלה מכשירים לראיית לילה או טילי קרקע־אוויר".

והוא מפחד? כי איימנו עליו שלא יעז להכניס נשק כזה ללבנון, ובכל זאת הוא מנסה.

"חיזבאללה אף פעם לא עבד אצלנו, והוא אויב מר שאי אפשר לפייסו, במובן הכי חריף של המילה. אנחנו מנסים להרתיע, ופעם זה עובד יותר טוב, ופעם זה עובד פחות טוב".

גולן אומר כי הלחץ בחיזבאללה מהתפרקות סוריה ניכר לא רק בסיוע המאסיבי שמגיש הארגון לכוחותיו של אסד, אלא גם ממה שקורה בתוך לבנון: ממאות אלפי הפליטים הסונים שמאיימים לשנות בה את המאזן הדמוגרפי, מהתבססות גורמי ג'יהאד עולמי ומהביקורת הגוברת על כוחו הצבאי, שכוללת גם הפגנות המוניות נגדו. 

"בעבר לא היו תופעות כאלה", אומר גולן, "עד עכשיו מה ששמר את היציבות בלבנון היה דווקא היעדר שיווי המשקל - העובדה שחיזבאללה היה מאוד חזק וכל המתנגדים שלו היו מאוד חלשים. עכשיו אנחנו רואים מצב שבו שיווי המשקל הזה מופר. בשנה האחרונה נהרגו בלבנון 70 איש בהתלקחויות פנימיות. אילו זה היה קורה אצלנו, כבר היינו מדברים על חורבן הבית השלישי".

ולאן כל זה יוביל?

"יש הערכה שזה יוביל להעמקת המגמה של חוסר היציבות, ויש הערכה שחיזבאללה יצליח לדכא את זה בסיוע איראני. ההשערה שלי היא שחיזבאללה ינצח את האתגר, אבל זה יהפוך את השליטה שלו בלבנון למשהו הרבה יותר בוטה וגלוי לעין".

כלומר?

"זאת תהיה מדינת חיזבאללה, אבל צריך לשים לב היטב לכך שגם מאחוריה וגם מאחורי המדינה העלאווית שצפויה לקום בסוריה - עלאוויסטן - מי שתשלוט בעניינים תהיה איראן. איראן זה כאן".

יש ממש בדיווחים על בעיות בריאות אצל נסראללה?

"כנראה שהוא התעטש קצת ומישהו פירש את זה לא נכון".

האיום גדל, נהיה מוכנים

גולן הוא שותף מרכזי כיום לשינוי פני צה"ל. ירידת האיום המסורתי של צבאות סדירים והעלייה באיום הטרור והגרילה מחייבות לא רק שינוי מבני (שמתבצע וצפוי להעמיק בשנים הקרובות גם בהקשר של סדרי הכוחות והמבנה שלהם וגם בכל הקשור לאיסוף ולמיצוי המודיעין), אלא גם שינוי בתוכניות המבצעיות, בדגש על זירות הלחימה.

כיצד, לפי דעתך, תיראה מלחמת לבנון השלישית?

"אענה לך בדיוק כמו שעניתי בשנה שעברה: אנחנו נערכים בשיא הרצינות, בלי לעשות לעצמנו הנחות - להילחם בלבנון במלוא העוצמה הישראלית. תרחיש מלחמת לבנון השנייה לא יחזור על עצמו. 

"הכוונה היא לומר לחיזבאללה, לבעלי בריתו ולכל מי שבמזרח התיכון ומסתכל על התופעה הזאת, שלא מומלץ להתעסק עם מדינת ישראל. אני חושב שבראייה של אינטרס לאומי, אנחנו צריכים להקפיד על כך שמול המזרח התיכון הלא יציב הזה, יהיה ברור שיש פה אי של יציבות ושיש כללים איך מתנהגים איתו".

שמע, בכל זאת מדברים על 80 או 100 אלף רקטות מנגד.

"בשימוש במספרים כאלה יש משהו בעייתי, כי אני רואה מה עובר בראשם של האנשים - הם חושבים שהכל פה כבר נחרב. זה לא יקרה. חלק מהרקטות יושמדו ואת חלקן הם ישגרו. יהיו נזקים, אבל לא כאלה שלא נוכל לשאת. 

"ואם אני מצרף את היכולת ההתקפית שלנו, את היכולת ההגנתית הפעילה שלנו ואת היכולת ההגנתית הסבילה שלנו, אני חושב שיש כאן מענה ראוי למדינת ישראל, שיכול לשמר את שגשוגה ופריחתה לאורך זמן".

עם זאת, גולן מזהיר כי המענה הזה מחייב השקעה מתמדת, ולכן - בהקשר של שינויים מבניים בצה"ל וירידה צפויה בתקציב הביטחון - "אני ממליץ לעצמנו שנסתכל על הדברים באופן מפוכח. צריך שנבין שטבע המלחמה במובן הפרקטי שלו משתנה, אבל האתגרים נשארו אתגרים לא מבוטלים ונצטרך לבנות את עצמנו מולם. אנחנו הולכים לעידן של חוסר יציבות, לעידן של הרבה מאוד אתגרי טרור וגרילה, שיהיו בחלקם משוכללים מאוד ובקנה מידה שאנחנו לא חווינו בעבר. נצטרך לבנות את הכוח באופן שייתן לזה מענה".

אז אם אסכם את הראיון הזה במשפט בנוסח של "עברנו שנה, מצבנו הכללי לא רע, אנחנו בשליטה, אבל פוטנציאל ההתלקחות גדל" - זה יהיה מדויק?

"הגדרה מצוינת. אוסיף עליה שלא רק שפוטנציאל ההתלקחות גדל, אלא שכאשר זה יקרה - זה יקרה במפתיע ועם איום חדש בהיקפו על העורף. אני חושב שעם ישראל צריך לדרוש מצבאו לתת מענה לאיומים האלה באופן נחרץ ומהיר". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר