פסטיבל אוכל כפרי במטה יהודה

שעטנז הטעמים, העדות והסיפורים הפך לפרויקט רחב היקף בו משתתפים מדי שנה בשלנים ובשלניות, חקלאים ויצרנים ממוצא שונה

כיסונים אינדונזים של יהודית הרפז

מה שהחל לפני 20 שנה כמיזם שנועד לקדם תיירות מקומית, הפך עם השנים לפסטיבל ססגוני ומחוזר. הרבה לפני שמיזמים של אירוח ביתי הפכו טרנדים, פתחו הבשלניות של מטה יהודה את מטבחיהן ואירחו מבקרים וחובבי אוכל באשר הם.

שעטנז הטעמים, העדות והסיפורים הפך לפרויקט רחב היקף בו משתתפים מדי שנה בשלנים ובשלניות, חקלאים ויצרנים, מבוגרים וצעירים, ממוצא מרוקאי, כורדי, הודי וערבי.

מלבד המתבשל בין הסירים, מוזמנים האורחים לקחת חלק מסיפורם האישי של המארחים, לקבל זווית ייחודית על ההיסטוריה המקומית ולהכיר מקרוב את תושבי חבל הארץ היפיפה הזה. השנה מתקיים הפסטיבל כבכל שנה אך תחת מגבלות וההנחיות ויתהדר אף הוא בתו הסגול והחשוב.

אחת הבשלניות הצבעוניות והמרגשות היא עליה גבאי. עליה מבשלת מטבח מרוקאי עשיר במאכלים מסורתיים ולצדם מטבח ביתי עדכני המעניק מענה לנמנעים מגלוטן, מבשר ועוד. בביתה המואר והמצוחצח היא מארחת את אורחיה סביב שולחן שכולו טעם וניחוח: קוסקוס מעשה ידיה להתפאר ועליו קציצות בשר שמנמנות ועסיסיות המבושלות עם תאנים בשלות מן העץ הנדיב שבחצר. לצד הקוסקוס המפואר יש מגוון סלטים, פסטלים, פלאפל עדשים שחורות, סינייה קטניות, פלפל שושקה צלוי וממולא קינואה, ועוד ועוד. לצד כל אלה, משקה רימונים מרווה ונהדר ולסיום, עוגיות קטנות ונימוחות. בזמן הארוחה מעניין להאזין לסיפוריה על מסעותיה למרוקו וכן סיפור עלייתה ארצה ובניית החיים החדשים בארץ ישראל ובמושב גפן.

פטיבל מטה יהודה - עליה גבאי במטבח
פטיבל מטה יהודה - עליה גבאי במטבח

ביתה הצנוע של אסנת גבאי, במושב עגור, מוקף עצי פרי וצמחיה עבותה. במטבחה הוותיק היא ממשיכה ומבשלת את תבשיליה על פתיליות. במאור פנים וחדוות נעורים כשל ילדה צעירה, היא מזמינה את אורחיה להתנסות ולהכין עליי גפן ממולאים, קובה ושאר מעדנים מן המטבח הכורדי. היא מספרת על ילדותה על הגבעות המקיפות את היישוב. על טיולי הליקוט ועל הזמנים הקשים אך השמחים שאפיינו את ילדותה עם עלייתה ארצה מכורדיסטן. טעימה מתבשיל הקובה במרק חמצמץ של סלט והלב מתרחב ומבקש עוד.

את סיפורה ומטעמיה של הקהילה היהודית באינדונזיה מביאה אל הפסטיבל יהודית הרפז מבית זית. סביב שולחן צבעוני ושמח שכל כולו מאכלים אינדונזים טבעוניים ומרנינים, מספרת יהודית את סיפורה האישי והנדיר ומספקת הצצה אל היסטוריה שכלל לא יודעים על קיומה. סיפורן של נשים עצמאיות ומרתקות ועל השפעותיה המטלטלות של מלחמת עולם השנייה על הקהילה הענפה בקצהו השני של העולם. המטבח האינדונזי והטעים של יהודית מאופיין בשפע של תבלינים כיאה למטבח של האי המכונה ״אי התבלינים״.

ארוחה אינדונזית של יהודית הרפז
ארוחה אינדונזית של יהודית הרפז

עוד בפסטיבל השנה - המבקרים השנה יוכלו לבקר אצל אייר ומאירה, וליהנות מחוויה שכולה בריאות לגוף ולנפש עם שיעורי היוגה של אייר וארוחת גבינות טבעונית איכותית של מאירה. לטעום מהפינצ'וס הים תיכוניים של השף אסף רון לצד כבושים ותוססים שהוא מכין בעצמו, אורן שמואלי מציע לחמי בוטיק מופלאים הישר מהמאפייה שלו הנמצאת בחצר הבית, סיוון בלכר עורכת בביתה סדנאות גלגול ומילוי של כל סוגי הירקות לצד ארוחה ביתית המושפעת מנדודיה בעולם, שונטל שרביט דרמון מגישה ארוחת טאג'ין באותו אופן בו מגישים במשפחתה כבר דורות רבים, מוסא ויסמין מעין רפא משתפים בסיפור חייהם המופלא לצד אוכל מופלא לא פחות, ועוד המון.

הבשלניות הוותיקות עדיין מהוות חלק בלתי נפרד מהפסטיבל, לילי עזיז מגישה בביתה קובה ומנות מפתות מהמטבח הכורדי, טובה סימון תכין אוכל קוצ'יני מהמטבח המקורי של משפחתה ועוד.

בימי רביעי וחמישי של שלושה שבועות הפסטיבל, יוצאים "סיורים בין הסירים" – סיורים קולינריים מודרכים לעת שקיעה שיתנו למשתתפים הזדמנות ליהנות מטעימות מהנות של הקולינריה במטה יהודה, להיפגש עם יוצרים בפסטיבל ולבקר בישובים שונים בהם יכירו מסורות בישול שונות, וחדשנות קולינרית.  מחיר: 160 שקלים לאדם, כולל הסעה, הדרכה וטעימות. בהרשמה מראש.

התבשילים המרוקאים של עליה גבאי
התבשילים המרוקאים של עליה גבאי

במהלך ימי הפסטיבל יתקיימו גם שלל אירועים מיוחדים, ב"בית הגלגלים" תתקיים מסיבה הודית, על גבי רקשות, עם ריקודי בוליבוד ואוכל רחוב הודי, המוסיקאי יאיר דלאל יתארח ביקב הדר, ובמאג'דה האוס יהיה ערב אינטימי של טעימות, מוסיקה ואמנות. בירוקל'ה ניתן יהיה לתאם סיור קולינרי עם אגרונום אשר יסביר על עלים אכילים, עלי תבלין, פרחי מאכל ופירות יער ואיך לשלב אותם באוכל. בבית הקונטיינרים, איליה מגנס, בוגר בצלאל, יספר את סיפורו לאחר שהיה נגן רחוב 15 שנה בדנמרק בליווי מבחר כלי נשיפה, הקשה ופריטה מתרבויות שונות, האירוע ילווה בארוחה עשירה של אשתו סיגל גבע, מדריכת טיולים.

הפסטיבל, שר מתקיים מסורתית בחודש מרץ, יתקיים השנה בחודש אוגוסט, בשעות הערב והלילה, במזג האוויר הקריר והנעים של הרי יהודה ובמקומות אשר עומדים בתנאי התו הסגול.

הפסטיבל מתקיים עד 22 באוגוסט, ברובו בערבי רביעי וחמישי, ביוזמת מועצה אזורית מטה יהודה ומחלקת התיירות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר