צילום: באדיבות משומשו // ארוחת חג על טהרת הטבעונות

ארוחת חג שבועות על טהרת הטבעונות

חג שבועות מקדש את מאכלי החלב, אך מה אם אתם טבעונים וברצונכם לחגוג לפי המסורת? המתכונים שיעשו לכם חג טעים במיוחד

בשנים האחרונות התחזקה באופן משמעותי, בארץ ובעולם, התזונה הטבעונית. מקררי מוצרי הטבע ברשתות כבר יודעות להציע שפע של תחליפי חלב, תחליפי בשר, גבינות טבעוניות ומגוון מוצרים משלימים ללא רכיבים מהחי. 

אך מה עושים כשרוצים לחגוג שבועות, חג המזוהה כל כך עם אכילת מוצרי חלב, באופן טבעוני? בחרנו במתכונים שיעשו לכם את החג לחגיגה טעימה ומשמחת שכולה טבעונית. חג שמח!

בלינצ'ס מכוסמת ירוקה במילוי גבינת סויה ללא שמן 

צילום: טובי שריד
צילום: טובי שריד

לחומרים:

3 כוסות כוסמת ירוקה לפני השריה (300 גר')

2-3 תמרים 

2 ורבע כוסות מים  

1/4 כפית קינמון 

אופן ההכנה :

את כל החומרים שמים בבלנדר חזק. בינתיים מחממים מחבת נון סטיק טובה שתהיה חמה היטב אבל לא רותחת. מעבירים את הבלילה לקערה, שמים עם מצקת כרבע מהבלילה במחבת, ובתנועות עגולות יוצרים צורה של בלינצ'ס. הופכים לכמה שניות ומוציאים מהמחבת. 

למילוי:

1 גבינה לבנה סויה של תנובה אלטרנטיב 

3 כפות סירופ מייפל טהור 

חופן אוכמניות טריות /קפואות 

חופן צימוקים בהירים מושרים לחצי שעה במים 

אופן ההכנה:

לערבב את כול חומרי המילוי עד מתיקות רצויה, למרוח על הבלינצ'ס ולגלגל.

קיש מנגולד עם גבינות טבעוני 

באדיבות הדסה אדלר מומחית לתזונה טבעית

חומרים:

2 כוסות קמח כוסמין מלא / 70%

1/2 כפית סודה לשתיה 

כפית שטוחה מלח 

2/3 כוס שמן זית איכותי 

2/3 כוס מים

כף מיץ לימון סחוט טרי

אופן ההכנה: 

מניחים בקערה את הקמח הסודה לשתייה הלימון והמים. את המים מוסיפים בהדרגה, מוסיפים את השמן והמלח, מערבבים ולשים עד שנוצר בצק רך ונוח לעיבוד ושמים למנוחה במקרר. 

למילוי:

1 כרישה קצוץ לפרוסות 

חבילת עלי מנגולד שטופה וקצוצה 

1/2 כפית מלח 

מעט פלפל שחור

לגבינות:

כוס אגוזי קשיו 

שאריות נוזלים מהגבינת פטה שקדים (אפשרי גם בלי)

אופן הכנה:

במחבת  נון סטיק מאדים את הכרישה עד שנהיית שקופה, מוסיפים את עלי המנגולד, מאדים עוד מספר דקות ומתבלים. 

במקביל מניחים את הקשיו המושרה בבלנדר וטוחנים עם חצי כוס מים מלח ומעט פלפל עד לקבלת מרקם אחיד

מוסיפים לתוכן המחבת ומערבבים היטב מכבים ומצננים. מוצאים את הבצק מהמקרר, ועל נייר אפיה מרדדים לעיגול,

מכניסים פנימה את המילוי ומכסים מכל הצדדים, ניתן להשאיר חלק מהמילוי מגולה. מכניסים את הקיש לתוך התנור ל-20 דקות עד שנאפה.

קיש פטריות טבעוני 

קיש פטריות טבעוני // צילום: אביתר ניסן
קיש פטריות טבעוני // צילום: אביתר ניסן

באדיבות חברת "משומשו"

מצרכים (לתבנית פאי בקוטר 28 ס"מ):

לבצק: 

3 וחצי כוסות קמח 

1 שקית אבקת אפייה 

2 כפיות מלח 

75 גרם שמן קוקוס בטמפרטורת החדר (או 100 גרם מרגרינה)

1/2 כוס מים

1/2 כוס שמן 

למלית: 

2 סלסלות פטריות שמפיניון 

1 פחית קרם קוקוס 

3 בצלים בינוניים

4 כפות קמח 

2 כפות קורנפלור 

150 גרם גבינת מלוחה טבעונית 

200 גרם גבינה צהובה טבעונית

מלח ופלפל

אופן ההכנה: 

בקערה מערבבים קמח, אבקת אפייה ומלח. מוסיפים את שמן הקוקוס ומערבבים עד לקבלת תערובת פירורים. מוסיפים את השמן והמים ומעבדים עד שמתקבל בצק. יוצרים מהבצק כדור, עוטפים בניילון נצמד ושמים במקרר לחצי שעה עד שעה. 

להכנת המלית קוצצים את הבצלים ומטגנים במשך כמה דקות, עד שהבצל שקוף. שוטפים את הפטריות וחותכים לפרוסות בעובי של כחצי ס"מ ומוסיפים אותן למחבת. מטגנים את הבצל והפטריות כרבע שעה עד שהפטריות קיבלו מרקם בשרני ובמחבת אין כמעט נוזלים.

בקערה שמים את קרם הקוקוס ומוסיפים בהדרגה את הקמח תוך כדי ערבוב מהיר עם מטרפה ידנית כדי שלא ייווצרו גושים. מערבבים את הקורנפלור עם מעט מים עד שהוא נמס ושופכים לתוך הקערה תוך כדי ערבוב. מוסיפים גבינה מלוחה משומשו, מעט מלח ופלפל ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים לתערובת את הפטריות והבצל ומערבבים. 

מהדקים את הבצק לתבנית פאי בגובה של כחצי סנטימטר, מחוררים את הבצק עם מזלג ואופים למשך כ-10 דקות. מוציאים את התבנית מהתנור, שופכים על הבצק את המלית, מגרדים מעל גבינה צהובה טבעונית ומחזירים לתנור לאפייה ל-35 – 45 דקות. 

גבינה מלוחה בסגנון לאבנה 

מלוחה טבעונית בסגנון לאבנה // צילום: אביתר ניסן
מלוחה טבעונית בסגנון לאבנה // צילום: אביתר ניסן

באדיבות חברת "משומשו

מצרכים:

1 חבילת גבינה מלוחה 5% טבעונית (250 גרם)

1/2 כוס מים

צרור עלי זעתר

2 כפות שמן זית

אופן ההכנה:

מכניסים למערבל מזון את הגבינה המלוחה ומוסיפים חצי כוס מים. מערבבים כ- 1-2 דקות עד לקבלת מרקם קטיפתי אחיד וחלק. מעבירים לקערת הגשה ומפזרים מעל עלי זעתר טריים קצוצים (אפשר להשתמש בתבלין זעתר מיובש). בוזקים מעל שמן זית ומגישים לצד פיתה ומנגבים. 

פיצה טבעונית 

פיצה טבעונית משומשו // צילום: אביתר ניסן
פיצה טבעונית משומשו // צילום: אביתר ניסן

באדיבות חברת "משומשו"

מצרכים:

300 גרם מגורדת לפיצה ואפיה טבעונית

200 גרם תוספות כמו פטריות/זיתים/תירס

לבצק: 

500 גרם קמח 

2 כפיות שמרים יבשים

1 כפית סוכר

1 כפית מלח

3 כפות שמן זית

1 ו-1/3 כוסות של מים פושרים

לרוטב העגבניות:

3 עגבניות קלופות וקצוצות 

5 שיני שום כתושות

1 צרור בזיליקום טרי

1/2 כפית סוכר

1 כפית מלח 

2 כפות רסק עגבניות

1 כפית אורגנו יבש

אופן ההכנה: 

להכנת הבצק: מערבבים בקערה את הקמח, השמרים היבשים והסוכר. יוצרים גומה ושופכים לתוכה את המים, השמן והמלח ומתחילים ללוש. מוסיפים תוך כדי לישה את שליש כוס המים עד שנוצר בצק גמיש. יוצרים כדור מהבצק ומקמחים אותו קלות, עוטפים בניילון נצמד ומתפיחים למשך כחצי שעה. 

לאחר התפיחה פורסים על משטח העבודה נייר אפייה מקומח קלות. שמים את הבצק בשנית ומרדדים אותו לצורה עגולה על נייר האפייה המקומח. מעבירים לתבנית ובעזרת לחיצות קלות יוצרים מעין מסגרת מסביב לפיצה.

להכנת הרוטב: מניחים במחבת עם שמן זית את העגבניות עם השום. מבשלים כמה דקות ומוסיפים את הבזיליקום ואת שאר התבלינים והרסק. מסירים מהאש, מברישים בשמן זית את שולי הבצק, מורחים על בסיס הבצק את הרוטב ומפזרים גבינה מגורדת טבעונית לפיצה ואת התוספות שאוהבים. אופים את הפיצה בתנור שחומם מראש ל- 200 מעלות עד להשחמה.

גבינת פטה שקדים בתיבול שום שמיר

באדיבות הדסה אדלר, מומחית לתזונה טבעית 

לחומרים:

כוס שקדים מושרים וקלופים (אפשרי גם ללא קילוף)

בתוספת 2 כפות מיץ לימון סחוט טרי

חצי שן שום 

חצי כוס מים 

מעט מלח לפי הטעם

אופן ההכנה:

מכניסים לבלנדר חזק את כל החומרים עד שנטחן היטב. אם חסר מים ניתן להוסיף עד שנטחן היטב

ולהעביר לחיתול בד דק ונקי. סוחטים היטב את התכולה לתוך קערה (שומרים את הנוזל שיצא החוצה מהבד בנפרד). מוספים לעיסה אזוב טרי/שמיר קצוץ או כל תוספת שאוהבים. מכניסים עם חיתול בד ללילה למקרר, בבוקר פותחים את החיתול ומעבירים לקערה. 

עוגת גבינה פירורים טבעונית 

עוגת גבינה פירורים טבעונית עם נוגט שקדים ואגוזים // צילום: חנה יודייקין
עוגת גבינה פירורים טבעונית עם נוגט שקדים ואגוזים // צילום: חנה יודייקין

באדיבות חברת "משומשו"

מצרכים: 

לבצק: 

100 גרם מרגרינה או שליש כוס שמן קוקוס 

1 וחצי כוס קמח 

1 כוס שקדים טחונים 

2 כפות סוכר

2-3 כפות מים 

למלית: 

2 ממרח בטעם טבעי בסגנון גבינת שמנת 9% טבעונית (400 גרם)

1 ממרח בסגנון קלאסי בטעם גבינת שמנת 25% טבעונית (200 גרם)

1/2 כוס קצפת צמחית או קרם קוקוס

2/3 כוס סוכר

1-2 כפית מיץ לימון טרי

1 כוס שקדים פרוסים

1/2 כוס אגוזי לוז

אופן ההכנה: 

להכנת הבצק: מערבבים יחד את המרגרינה, הקמח, השקדים והסוכר עד לקבלת פירורים אחידים. מוסיפים את המים לפי הצורך עד שהבצק מתאחד ומערבבים לקבלת כדור בצק. מקררים במקרר למשך חצי שעה. 

מחממים תנור לחום של 180 מעלות. מרפדים תבנית אינגליש קייק בנייר אפיה ומניחים עליה שכבת בצק בעובי 1 ס"מ. את שאר הבצק מניחים על תבנית בינונית בצורה חופשית בעובי 1 ס"מ. אופים בתנור למשך כרבע שעה, עד ששני הבצקים מזהיבים. מוציאים ומצננים. אופים בתנור את השקדים ואגוזי הלוז כחמש דקות עד שהם מזהיבים היטב. מוציאים ומצננים. 

להכנת המלית קולפים את אגוזי הלוז. טוחנים במעבד מזון איכותי את האגוזים והשקדים הקלויים עד שהם הופכים לממרח אחיד. מוסיפים את ממרחי הגבינות הטבעוניות יחד עם כל החומרים הנוספים וטוחנים למלית אחידה. טועמים את המלית ומאזנים את המתיקות, במידת הצורך מוסיפים עוד מעט סוכר או מיץ לימון. 

יוצקים את המלית מעל תבנית הבצק באינגליש קייק. מפוררים בעזרת פומפייה את הבצק הנוסף האפוי מעל העוגה ומעבירים למקרר למקפיא למשך שעתיים. לפני ההגשה פורסים לפרוסות ומפשירים כחצי שעה. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...