משבר הקורונה נפל על אוהד קנולר בשני מישורים. האחד, כשחקן תיאטרון שנאלץ להפסיק לעבוד, והאחר, כמנכ"ל תיאטרון גבעתיים שנאלץ לסגור את האולמות שלו ולהפסיק פעילות.
"אתה בשיא של פעילות, בתנופה - ופתאום עוצרים", מספר קנולר, "עוד לפני שהגבילו התקהלות - אנשים התחילו לבטל כרטיסים, היו חששות. ואז הודיעו על ההגבלות, ומהר מאוד יצאנו כולנו לחופשה. הגעתי יום אחד עם מנהלת הלשכה שלי לטפל במשכורות, עם כפפות ומסיכות. עבדנו רק שנינו בחלל הגדול והריק הזה, וזו היתה חוויה לא פשוטה. פתאום הגן סגור".
עם פרוץ הקורונה קנולר עוד שיחק בהצגה "מכתב לנועה", הפקה של התיאטרון הארצי לנוער ותיאטרון חיפה. "אני מתגעגע לתיאטרון", הוא אומר, "לשחק זה הכיף הגדול ביותר שלי, אבל כשחקן אני לא מרגיש אחראי לאחרים. החוסר הוא ברמה הנפשית, אבל אין את האחריות של מנהל.
• מחאת האמנים: "שהמדינה תתעורר"
• מאבק האמנים ברשת: "לא נצליח לשרוד"
• האמנים ממשיכים במאבק: "זו אזעקת אמת"
"שחקנים גם מכירים את התחושה הזאת שלפעמים אין עבודה, אז אני יודע להתמודד עם זה, למלא זמן פנוי ולהרחיב את הידע שלי. זה מה שעשיתי בתקופת הקורונה. התחלתי קורס כתיבה מקוון עם המחזאי דיוויד מאמט, והמשכתי עם התסריטאי אהרון סורקין".
מחר (שני) יארח תיאטרון גבעתיים כנס חירום בהשתתפות כל מנהלי היכלי התרבות בארץ וראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, שמשמש יו"ר ועדת התרבות בשלטון המקומי. "בארץ יש כ-100 היכלים הפזורים מצפון לדרום, ואי-הפעילות שלהם בחודשיים האחרונים עלתה יותר מ-100 מיליון שקלים", אומר קנולר, "התיאטראות והיכלי התרבות המקומיים הם המקום שבו קורית התרבות. מובן שיש גופים שמייצרים תרבות, אבל כל מנכ"ל תיאטרון יגיד לך שרוב ההצגות יוצאות אל מחוץ לתיאטרון הבית, להיכלי התרבות. כך גם עם תזמורות ומפיקים פרטיים.
"המקומות האלה לא נתמכים על ידי משרד התרבות, אלא על ידי הרשויות המקומיות, ומתקיימים בעיקר מהכנסות עצמיות - שכמובן נחתכו בצורה דרסטית. חלק גדול מההיכלים על סף קריסה, וקריסה שלהם תיצור אפקט דומינו מהיר שיגרום לקריסה של מוסדות התרבות. משרד התרבות צריך לתת פתרון".
יש שר תרבות חדש, חילי טרופר. אתה אופטימי?
"עושה רושם שהלב שלו במקום הנכון. נראה שיש שם המון רצון ללמוד ולמצוא פתרונות מהירים. בכלל, הקמת הממשלה מבורכת בעיניי, אנשים באו לעבוד ואני מאוד אופטימי".
בינתיים, עד שהמופעים וההצגות יחזרו לתיאטרון גבעתיים, קנולר יזם תערוכה שמוצגת בחלל התיאטרון, ובה אמנים מציגים את פרשנותם למושג "החלל הריק". התערוכה כוללת עבודות ציור, פיסול, צילום ווידאו, ומציגים בה אמנים ותיקים לצד אמנים צעירים.
"כשאמרו שחללי המוזיאונים והגלריות ייפתחו ראשונים, יצרתי קשר עם דורון פולק, אוצר ותיק שאצר הרבה תערוכות, והצעתי לו לעבוד על התערוכה הזאת. החלל הריק הוא גם מטאפורי, משהו נפשי שקרה לכולם בזמן הקורונה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו