"מה שעשינו מיקם אותנו במצב טוב יותר מרוב העולם": ראש הממשלה בנימין נתניהו בישר הערב על צעדים חדשים במסגרת המלחמה בנגיף הקורונה. בין הצעדים: סגירת הגנים ומעונות היום, סגירת כל מקומות הבילוי והנחייה למקומות העבודה שלא לזמן לעבודה עובדים בלתי חיוניים, אלא להשתדל לעבוד יותר מהבית.
נתניהו אמר: "אנחנו בעיצומו של משבר בינלאומי, הבורסות צונחות, טראמפ החליט על מצב חירום. ראש ממשלת ניו זילנד אמר שהמדיניות שלנו בגבולות הוכחה כאפקטיבית. המדיניות שלנו היא דינמית, ונותנת לנו שיעור תחלואה נמוך יחסית בלי תמותה לבינתיים. יש תוחלת למאמצים שלנו. מה שעשינו מיקם אותנו במצב טוב יותר מרוב העולם. המחלה משתנה, אנחנו לומדים עליה.
צעדים דרסטיים לאיתור חולים
"אנחנו במלחמה נגד אויב בלתי נראה. אנחנו חייבים יחד, ממשלה ואזרחים, לעשות הכל כדי לא להדביק ולא להידבק. אנחנו חייבים לאתר את האויב הבלתי נראה, אבל יכולים בינתיים לאתר רק את החולים. אנחנו נאבקים במחלה שמחייבת אותנו אמצעים מיוחדים. ביקשתי הסכמה ממשרד המשפטים לצעדים הללו שביקשתי לאיתור הנגיף, הם לא צעדים רגילים".

"אנחנו חייבים לבודד את הנגיף. האמצעי הטכנולוגי הזה נוסה בטייוואן בהצלחה יתרה – איתור מהיר ואפקטיבי של הנגיף.
אני מבקש ממי שבבידוד להישאר בבידוד. אמיתי, לא בכאילו – גם בידוד מבני הבית. אני מבקש ממכם לנקוט בשני צעדים גדולים: הראשון זה לשמור על ההיגיינה: לשטוף ידיים, להימנע מלחיצות יד. אני רואה בתדהמה אנשים שמתחבקים או מתנשקים באירועים – אנחנו חייבים לשנות את השגרה".
עוד בנושא:
כל החולים, כל המסלולים
משרד הבריאות יקצר את ההמתנה לתוצאות בדיקות הקורונה
שגרת חירום: ישראל נאבקת בקורונה
משרד הבריאות הודיע על צעדים חדשים ונרחבים נגד הקורונה
מהשב"כ נמסר בתגובה: "בהמשך לפניית ראש הממשלה ומשרד הבריאות, נבחנת, עם כלל הגורמים הנוגעים בדבר, האפשרות להסתייע ביכולות טכנולוגיות של שירות הביטחון הכללי, במסגרת המאמץ הלאומי למניעת התפשטות מגיפת הקורונה. יודגש כי בכל מקרה אין הכוונה לעשות שימוש ביכולות האמורות לצורך אכיפה או ניטור של הנחיות בידוד".
"יש מלאי של אוכל ותרופות"
נתניהו הוסיף לגבי ההנחיות: "הדבר השני: לשמור על מרחק. אני יודע כמה זה קשה אבל חייבים לשמור על מרחק של 2 מטר כי אנחנו לא יודעים איפה הנגיף נמצא. הבידוד, לשמור מרחק, זה ישפיע גם על תפעול המשק. נמשיך להבטיח את תפעול הנשק. אין סיבה להסתערות על המזון: יש לנו מלאים ואספקה עד להודעה חדשה. המדפים שירוקנו יתמלאו, גם לפסח לא יהיה מחסור.
"לא יהיה מחסור בתרופות, המחסנים מלאים. שירותי הבנקאות ימשיכו לפעול, כספומטים, תחנות דלק. כל מה שקשור לתרבות הפנאי – יופסק החל ממחר בבוקר. זה קשה, אני מבין לליבם של מסעדנים ואנשי תיאטרון, אבל אין מה לעשות – זה ייפסק ממחר בבוקר.
"מה שקשור למסחר, לייצור ולשירותים – זה יימשך אבל בתנאים מגבילים. צריך יהיה לשמור על מרחק של 2 מטר. מי שלא חייב לצאת לעבודה – שלא יצא. בתחבורה ציבורית אנחנו דנים כעת, אבל אני חוזר ואומר: מי שלא חייב לצאת – שלא יצא".
מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד פירט את המקומות שיישארו סגורים: "ניסינו בסוף השבוע לראות מה הצעדים שיצמצמו ויאפשרו למשק להמשיך לתפקד, עם אספקת כל השירותים החיוניים. ראינו את הריצה לסופרמרקטים – אין סיבה לעשות את זה. אין צורך".
גני הילדים ייסגרו
"לגבי ההנחיות: סוכם כי גם גני הילדים, הפעוטונים ומעונות היום לא ילמדו. בתי קפה, קניונים, מלונות אולמות אירועים – ייסגרו. כנסים חדרי כושר בתי קולנוע - ייסגרו. ההנחיות לסקטור הפרטי: לא מתכוונים לסגור את הסקטור הפרטי. מבקשים מכל המגזר: לנסות לדאוג שכמה שיותר יעבדו מהבית, לדלל את ההתכנסויות במקומות העבודה, לשמור על מרחק של 2 מטר, להפסיק ישיבות מרובות משתתפים".

לאורך כל סוף השבוע האחרון התנהלו דיונים קדחתניים בין ראש הממשלה נתניהו ומשרדי הממשלה השונים, אנשי המקצוע ובכירים במשק הישראלי בניסיון למצוא את הנוסחה המתאימה למנוע את ההתפשטות מגפת הקורונה בישראל ולצמצם את הפגיעה והנזקים שייגרמו למשק.
הקו הפחות נוקשה ניצח
הדעות היו חלוקות אך מי שהובילו את הקו הנוקשה ופעלו לכיוון השבתה כללית של המשק הינם ראש הממשלה נתניהו ואנשי משרד הבריאות. עם זאת, גורמים אחרים שלוקחים חלק בדיונים ניסו לצמצם את ההגבלות על המשק למינימום הנדרש במטרה שלא לגרום לנזקים בלתי הפיכים בעתיד.
המשמעות העיקרית בהשבתה הכללית של המשק היא סגירת כלל העסקים והשירותים בהן התחבורה הציבורית, הקניונים, העסקים הפרטיים וכמובן מערכת החינוך, מלבד שירותים חיוניים בהם בתי מרקחת, מכולות ונותני שירות בחירום.
כזכור, ביום שישי אחרון הודיע שר הביטחון נפתלי בנט כי כחלק מהתמודדות עם משבר הקורונה בישראל, הוחלט להקים שלושה מרכזי החלמה שיתופיים לחולים הנושאים את הנגיף. תכניתו של בנט היא למעשה השלב הבא במאבק בהתפשטות הנגיף, ונובעת מההבנה שהוא מתפשט בקצב מהיר מאוד. במסגרת התוכנית, הורה בנט לאתר מיקום אפשרי ולהיערך לקליטת חולים תוך שבוע לאתרים שייקראו מב"מ – מרכזי בידוד משותפים, ויכילו בתחילה 1,000 איש עם יכולת גדילה ל-3,000.

על פי בנט, הקמת המרכזים תגדיל את הספק הבידוד ותמנע הידבקות. "80 מהנשאים הם במצב קל ואין צורך לאשפזם בבתי חולים, זה יקר ולא יעיל", אמר בנט וציין כי הוא מתנגד לאשפוז ביתי בעיקר בשל סכנת ההדבקה והצורך בניטור רפואי. "ביום השביעי עד ה-12 המחלה יכולה להחמיר והחולה צריך עזרה", הוסיף.
כעת מחפשים במשרד הביטחון אחר אתר שיכיל את המרכזים המדוברים, ייתכן כי אלו יהיה מלונות, אכסניות או אתרי האגודה למען החיייל – שיאכסנו חולים וצוות רפואי. בנט ציין עוד כי משרדו רכש ציוד מתאים בעשרות מיליוני שקלים הכולל מערכות הנשמה ועוד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו