הולכים לנשיא: בדרך למצעד הממליצים

תוצאות הבחירות הרשמיות יימסרו לריבלין עד יום ג' הבא • בתום שבוע של התייעצויות, יחליט הנשיא על מי תוטל הרכבת הממשלה • התנועה לאיכות השלטון יצאה במחאה נגד הענקת המנדט לנתניהו: "אדם שעל גבו יש קופת שרצים לא כשיר לתפקיד"

חברי מפלגת הליכוד בפגישה עם הנשיא // צילום ארכיון: יונתן זינדל/פלאש 90 // חברי מפלגת הליכוד בפגישה עם הנשיא // צילום ארכיון: יונתן זינדל/פלאש 90

מועד פרסום תוצאות הבחירות הרשמיות והגשתן לנשיא ריבלין יהיה 10 במארס. רק לאחר מכן יחלו ההתייעצויות של נציגי הסיעות השונות.



בדומה להליך ההתייעצויות לאחר הבחירות הקודמות, גם הפעם ההליך יועבר בשידור חי בעמוד הפייסבוק של הנשיא כדי להפוך אותו לגלוי לעיני כל. בבית הנשיא ציינו כי "ההתייעצויות לקראת הטלת מלאכת הרכבת הממשלה על מועמד נבחר ייערכו בבית הנשיא, לאחר שתוצאות הבחירות יהיו ברורות, רשמיות וסופיות. התוצאות יימסרו לנשיא המדינה על ידי יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, שופט בית המשפט העליון ניל הנדל, בתום שמונה ימים מיום הבחירות בהתאם לקבוע בחוק על פי סעיף 11 לחוק יסוד: הכנסת". בהתאם לכך, על פי לוחות הזמנים עתיד השופט הנדל להעביר לנשיא ריבלין את תוצאות הבחירות הרשמיות ביום שלישי, 10 במארס. לרשות הנשיא יהיו שבעה ימים לקיום התייעצויות ולקבלת החלטה, וזאת לא יאוחר מ־17 בחודש.

בבית הנשיא הבהירו כי ייתכן שהטלת מלאכת הרכבת הממשלה תיערך עוד לפני תום שבעת הימים האלה. במסגרת המשך התהליך על פי חוק יסוד: הממשלה, לחבר הכנסת שעליו הטיל הנשיא את מלאכת הרכבת הממשלה יעמדו 28 ימים להרכבת הממשלה מיום שיוטל עליו לעשות כן. הנשיא רשאי להאריך את התקופה עד 14 ימים.





נציגי כחול לבן מגיעים לבית הנשיא  לאחר הבחירות הקודמות // צילום: אורן בן חקון
נציגי כחול לבן מגיעים לבית הנשיא לאחר הבחירות הקודמות // צילום: אורן בן חקון

האפשרות השנייה היא שהנשיא יודיע ליושב ראש הכנסת כי הוא לא רואה אפשרות להרכבת ממשלה. אם הנשיא הודיע ליושב ראש הכנסת שאינו רואה אפשרות להרכבת ממשלה, או שהטיל על חבר כנסת שני את מלאכת הרכבת הממשלה וגם הוא לא הצליח להרכיב ממשלה, או שהודיע חבר הכנסת לנשיא שאין בידו להרכיב ממשלה, או שהוצגה ממשלה והכנסת דחתה את הבקשה להביע בה אמון - רשאים רוב (61) חברי הכנסת לבקש מהנשיא בכתב להטיל את התפקיד על חבר כנסת לבחירתם, שהסכים לכך בכתב, וכל זאת בתוך 21 ימים.

אם תוגש בקשה כזו, על הנשיא להטיל את התפקיד על חבר הכנסת שצוין בבקשה בתוך יומיים, ולחבר הכנסת שעליו הוטל התפקיד מטעם רוב חברי הכנסת יהיו 14 ימים להרכבת ממשלה. אם לא תוגש בקשה על ידי רוב חברי הכנסת, או שחבר הכנסת שהתבקש מטעם רוב חברי הכנסת לא הרכיב ממשלה, או שהודיע לנשיא שאין בידו להרכיב ממשלה, או שהממשלה הוצגה והכנסת לא נתנה בה אמון - הכנסת תתפזר לפני תום הכהונה, ויתקיימו בחירות רביעיות.

"קופת שרצים"

התנועה לאיכות השלטון הקימה אתמול מאהל מחאה מול בית הנשיא בקריאה לנשיא ריבלין שלא לתת את המנדט להרכבת הממשלה לראש הממשלה בנימין נתניהו בגלל כתבי האישום נגדו. מוקדם יותר עתרה אתמול התנועה לאיכות השלטון לבג"ץ בטענה כי אין להטיל את הרכבת הממשלה על נאשם בפלילים. עו"ד ד"ר אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון: "אדם שעל גבו יש קופת שרצים בדמות שלושה כתבי אישום, אינו כשיר להרכבת ממשלה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר