הקורונה הגיע לישראל: אחת מנוסעות הספינה נדבקה בנגיף

חודשיים מאז התפרצות הווירוס בסין הגיע הנגיף הקטלני לישראל: אחת מנוסעי "ספינת הקורונה" ששבו ארצה נמצאה חיובית בבדיקה

הנוסעים הישראלים במטוס מיפן בדרכם לארץ // צילום: שגרירות ישראל ביפן ,
הנוסעים הישראלים במטוס מיפן בדרכם לארץ // צילום: שגרירות ישראל ביפן

נגיף הקורונה הגיע לישראל: משרד הבריאות הודיע היום (שישי) כי אחת מנוסעות "ספינת הקרונה" שחזרה לישראל נדבקה בנגיף הקטלני.

בהודעה הרשמית שפרסם משרד הבריאות לציבור נמסר: "בבדיקה שנערכה במעבדה המרכזית של משרד הבריאות נמצא כי אחת הנוסעות שחזרו מהספינה ביפן נמצאה חיובית. המעבדה ממשיכה לאשש את ממצאי הבדיקה. ברצוננו לציין כי שאר הנוסעים ששבו נמצאו בבדיקה היום שליליים. החולה נמצא כעת בבידוד ובהשגחה, ולא מדובר בהדבקה שהתרחשה בישראל".

פרופ׳ גילי רגב יוחאי, מנהלת היחידה למניעת זיהומים בבית החולים שיבא עידכנה שמצבה של החולה טוב. היא ללא סימפטומים ועברה למקום מרוחק יותר מאשר יתר המבודדים.

״אחת מתוך 11 האנשים שהגיעו אמש לישראל מהספינה נמצאה הבוקר חיובית. כשעלתה למטוס היתה לה תשובה שלילית לבדיקה מלפני עמה ימים ביפן. היא אמנם חיובית אך בריאה לחלוטין. היא א-סימפטומטית. אין לה אף סימפטום. לא חום לא שיעול ולא כיחכוך ולא נזלת. היא מרגישה מצויין חוץ מהשוק מהגילוי. אנחנו עוקבים אחריה", אמרה רגב יוחאי. 

11 הישראלים שהיו על סיפונה של "דיימונד פרינסס" ביפן בשבועיים האחרונים, ולא נראה היה כי פיתחו תסמיני מחלה, נחתו לפנות בוקר בנתב"ג בתום שבועיים מורטי עצבים. מיד לאחר נחיתתם הם הועברו לבידוד בבית חולים שיבא בתל השומר. ארבעה ישראלים שנדבקו בנגיף נותרו לקבלת טיפול בבית חולים יפן.

עם ירידתם מהמטוס אמרו כמה מהישראלים שהוחזרו ארצה "ברוך השם", ואחד מהם בירך "שהחיינו וקיימנו הגענו לזמן הזה". לצוותי הרפואה שהגיעו לנתב"ג אמרו הנוסעים: "אנחנו לא חולים, אנחנו בריאים".

פרופ׳ איציק קרייס מנהל שיבא אמר לאחר קבלת הנוסעים: ״הם איתנו ומבינים את הרגישות של המצב. מטרתנו היא להכניס אותם לשגרה כמה שיותר מהר. בצהריים נקבל תוצאות של הדגימות שנלקחו מהם. שלב א' של המשימה הסתיים".
 

הכניסה למתחם בו יבודדו נוסעי הספינה במשך שבועיים // צילום: קוקו

הבידוד מתרחש במבנה מחוץ לגדר בית החולים, לא רחוק מבסיסי צה"ל הסמוכים לתל השומר, אשר שימש עד כה למגורים של עובדי בית החולים. הוא מכיל כ־20 חדרים עם שירותים ומקלחת צמודים. חלקם יכולים לשמש זוגות וחלקם לבודדים. במקום יש מטבחון וכמה חללים מרכזיים. למבנה צמודה חצר שאליה יוכלו המבודדים לצאת, כאשר בכל פעם ייקראו יושבי חדר אחר לצאת לטיול או לקחת מזון.

כל חדר יצויד במכשירי ניטור ומתחת למזרנים יותקנו סנסורים למדידת דופק ונשימה בזמן השינה. שינויים במדדים אלו עשויים להיות סימן מנבא לעליית חום. המתבודדים יצוידו במדי לחץ דם, מדי חום ומטושים שבאמצעותם ייקחו לעצמם משטחי גרון.

נוסעי הספינה בדרכם לשיבא // צילום: קוקו

הבידוד תוכנן כך שלא יצריך כמעט מגע בין הנוסעים לבין הצוות הרפואי, והתקשורת איתם תהיה באמצעות וידאו־צ'אט עם רופאים באמצעות מסכי הטלוויזיה שבחדרם. הרופאים ישהו בחדר מומחים שמצוי מחוץ למבנה. הצ'אט יוכל להיות עם כל הנוסעים יחד או עם כל חדר בנפרד, ולנוסעים יוקרנו תכנים מתאימים וגם הדרכות הקשורות לטיפול בהם.

 

בבית משפחות בן דוד, דהן ולוי באילת נכנסו החל מאמש לכוננות. מהרגע שהתבשרו על שחרור בני משפחתם מהספינה ביפן, החלו ההכנות לקראת הגעתם. מגי דהן, אורטל מלכה, ליהי לוי ונועה בן דוד, הכינו רשימות וארזו חפצים שישמשו את יקיריהן במהלך תקופת הבידוד הצפויה להם בשבועיים הקרובים בבית החולים שיבא.

במזוודות שהכינו להם נארזו בגדים אישיים, כלי רחצה, תכשירי קוסמטיקה ומזון אהוב. כמו כן, הוסיפו תמונות של בני משפחה, מכתבים אישיים וגם קצת פירות יבשים. שלוש נציגות של המשפחות, המתגוררות באילת, הגיעו השבוע לבית החולים ונפגשו עם הצוות הרפואי.

"לצערי לא נתנו לנו לראות אותם במתחם הבידוד, גם לא בהגיעם לנתב"ג", אמר אילן בן דוד, שאשתו ניקול נמצאת בבידוד, "הוסבר לנו כי ביציאה מהמטוס הם יוכנסו למיטות סטריליות דמויות אינקובטור, וכך יועברו לבית החולים. אנחנו נמשיך להמתין להם בבית".

המתקן מוכן לכל מצב

הרופא האחראי על טיפולם, ד"ר גדי סגל, סיפר אמש: "אלה שסובלים ממחלות כרוניות יעברו גם בדיקות רפואיות, אך אנחנו יודעים שהם עלו לטיסה בריאים ומתייחסים אליהם כך. אם מישהו מהם יפתח תסמינים, אז המתקן מוכן למצב של אשפוז וגם למצב של טיפול נמרץ".

חדר במחלקת הבידוד החדשה // צילום: גדעון מרקוביץ'

אתה לא חושש מהמגע איתם?
"קיים חשש, אבל אנחנו נוקטים אמצעי זהירות מעל לסביר. זאת מחלה שאנחנו לא מכירים את האופי שלה, ולכן אנחנו יורדים לפרטים הכי קטנים. המשפחה שלי רואה בזה שליחות".

"אנחנו מאוד שלמים עם התהליך שאנחנו עוברים ונעבור בשבועיים הקרובים", סיפרה אתמול ניקול בן דוד, אחת מהישראליות שהיו על הספינה. "ברור לנו שמתייחסים אלינו כאילו אנחנו נגועים בנגיף הקורונה, כמו מצורעים, אבל אנחנו מבינים שזה המחיר שאנחנו צריכים לשלם כדי שבישראל יהיו רגועים וירגישו בטוחים".

עומס בחדרי המיון 

הבדיקות שנעשות בחדרי המיון לכל אדם שחוזר עם חום ממדינות מסוימות, יוצרות עומס כבד על בתי החולים בארץ. בחודש החולף נבדקו 466 חולים כחשודים בקורונה, אולם עדיין לא התגלה בישראל אף חולה קורונה מאובחן.

החדרים של נוסעי "ספינת הקורונה" // צילום: גדעון מרקוביץ'

אחד ממנהלי חדרי המיון התריע: "אם מגיעים אלי 2-3 נבדקים ביום, אני צריך לבודד אותם ולהקצות צוות מיוחד. זה משבית לי חלקית את המיון, ויוצר עומס. ביקשנו ממשרד הבריאות שיוציאו את הבדיקות האלו למקום חיצוני או אפילו למרפאות בקהילה".
מתוך אלפי אנשים שחזרו ממדינות המחייבות בידוד ביתי (סין, תאילנד, סינגפור, הונג קונג ומקאו) רק 584 אנשים יצרו קשר עם מוקד "קול הבריאות" ודיווחו כנדרש על חזרתם ועל שהייה בבידוד. מתוכם 416 בבידוד פעיל כעת.

 

עוד בנושא:

• נוסעי ספינת הקורונה המריאו לישראל; בביה"ח שיבא ערכו תרגיל לקראת הגעתם

• כל הישראלים קיבלו אישור לרדת לחוף מ"ספינת הקורונה"; החולה הרביעי: "קטן עליי"

• תרחיש האימים: כך נערכים להגעת נוסעי "ספינת הקורונה"

 

במשרד הבריאות כבר התקבלו עשרות דיווחים על אזרחים שאינם ממלאים את חובת הבידוד ומטפלים בתלונות באופן אישי. במשרד הסבירו כי הפרת צו בידוד בית עלולה להסתיים באישום פלילי בגין "מעשה העשוי להפיץ מחלה" או "הפרת הוראה חוקית". העונש על עבירות אלו נע בין 3 ל־7 שנות מאסר. אגף פיקוח ואכיפה במשרד החל אתמול בפעילות אכיפת הצו, כאשר הצוותים מגיעים ממוגנים לבתים.

בינתיים החריף המאבק נגד כוונת משרד הבריאות להפוך את בית החולים הגריאטרי "מלבן" שבראשון לציון למתחם בידוד לקליטת חולי קורונה. בעירייה מתכוונים לעתור לבית המשפט בטענה לביזוי החלטה קודמת, וזאת על סמך העובדה כי המשרד התחייב לפעול רק אם יהיו יותר מאלף חולים בארץ כשבפועל כבר החלו להכניס פנימה ציוד ומיטות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר