שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

"כשל חמור": ראש אכ"א האלוף מוטי אלמוז ננזף בעקבות זיוף נתוני גיוס החרדים לצה"ל

מסקנות צוות הבדיקה לבחינת כשלים בגיוס חרדים לצה"ל חושפות רשלנות מקצועית חמורה • בין היתר נחשפה הטיית נתונים במודע מתוך רצון לשרת את "רוח המפקד" ולעמוד ביעדי הגיוס • קצינים בכירים באגף כוח אדם ננזפו • הרמטכ"ל כוכבי: "אירוע חריג של כשל מערכתי"

חיילי הנחל החרדי // צילום: אי.פי.איי  ,
חיילי הנחל החרדי // צילום: אי.פי.איי

צוות הבדיקה שמונה על ידי הרמטכ"ל אביב כוכבי לבדוק את הזיופים והכשלים בגיוס החרדים לצה"ל פרסם היום (חמישי) את מסקנותיו, ומצביע על כשל מערכתי, מקצועי ופיקודי חמור, שהתרחש כתוצאה מ"רוח המפקד" באכ"א ותחושת לחץ לעמוד ביעדי הגיוס. 

אף שלא נמצא כי ניתנו הנחיות ישירות של מפקדים בכירים, בדרגת סגן אלוף ומעלה, להטות נתונים או למסור דיווחים שקריים כדי לעמוד ביעדי הגיוס, קבעו חברי הוועדה, בראשות אלוף (במיל') רוני נומה, כי הספירה בוצעה ברשלנות מקצועית חמורה ומאות חיילים שאינם חרדים נספרו ככאלו. 

בעקבות חשיפת המסקנות הודיע הרמטכ"ל על שורה של צעדים פיקודיים חמורים בדרגות הבכירות בצה"ל, בהם נזיפה פיקודית לראש אגף כוח אדם בצה"ל אלוף מוטי אלמוז, בשל אחריותו הכוללת והיעדר חניכה ובקרה פרטניים למעשי פיקודיו. גם ראש חטיבת התכנון ומנהל כוח אדם באכ"א לשעבר, תת אלוף ערן שני, שנמצא כעת בחופשת פרישה, יינזף פיקודית בשל חלקו בפרשה. אלוף משנה ג', לשעבר ראש ענף תכנון כח אדם סדיר באכ"א, יינזף פיקודית וקידומו בצה"ל יעוכב בשנה בשל אחריותו הפיקודית הישירה על מדור גיוס החרדים באכ"א.   

צילום: קוקו

הרמטכ"ל הטיל את האחריות המרכזית על ראש מדור חרדים לשעבר, וקבע כי "הממצאים מצדיקים צעדים פיקודיים משמעותיים בשל אחריותו הישירה, אך בשל היותו משוחרר מצה"ל ופטור משירות מילואים לא ניתן לנקוט צעדים כלפיו", נקבע בהודעת דובר צה"ל. בנוסף תוזמן יועצת משפטית לחטיבת כוח האדם לשיחה פיקודית מכיוון שלא פעלה כדי לוודא שפסיקת בג"ץ בעניין מוכרת למפקדים ומיושמת הלכה למעשה. 

רשלנות מקצועית חמורה

בתחילת דצמבר האחרון חשפה כתבת תאגיד השידור הציבורי,  כרמלה מנשה, כי הנתונים בנוגע למספר החיילים שהתגייסו לצה"ל זויפו על מנת לעמוד ביעדי הגיוס. בין היתר הוצגו הנתונים השקריים, שהגדילו באחוזים גבוהים את מספר החרדים המגויסים, לוועדת החוץ והביטחון, לשר הביטחון ולרמטכ"ל. 

בעקבות הפרסום הוקם צוות בדיקה בראשות אלוף (במיל') רוני נומה, ושבו חברים הרבנית מלכה פיוטרקובסקי, יהודה משי זהב ותא"ל (במיל') רמי בן אפרים. בדו"ח שהוצג היום (חמישי) בפני הכתבים הצבאיים, לאחר שהוגש אתמול לרמטכ"ל, נקבע כי הבדיקה בעניין החלה עוד קודם לסערה התקשורתית, אולם הצוות הוקם ביום הפרסום בכלי התקשורת. הוועדה פגשו עשרות גורמים צבאיים, ממשלתיים, אנשי תקשורת, רבנים ואישי ציבור, וכן בחנו מסמכים וחומרים רבים הרלוונטיים לנושא, ולבסוף גיבשו את המלצותיהם. 

צילום: קוקו 

"גילינו כשל מערכתי, מקצועי ופיקודי חמור. גילינו רשלנות מקצועית חמורה, חריגה מהגדרות החוק באופן מודע, מכוון ושגרתי", קבע אלוף (במיל') נומה בשיחה עם הכתבים הצבאיים. עם זאת קבע כי בלוף גיוס החרדים הוא "ללא כוונת זדון, ללא זיוף וללא שקר. אין כאן כוונת זדון שמישהו רוצה לבלף את הנתונים", אמר. 

הוועדה גילתה כי הפער עמד בהגדרה מיהו אדם "חרדי", כשעל פי קצינים ונגדים שעסקו בנושא הפער הגדול הוא בהגדרה בחוק. כיום, נקבע בדו"ח, בין החרדים שצה"ל סופר יש גם חילונים שבאו מרקע דתי, ומנגד אנשים שהינם כיום בעלי אורח חיים חרדי, אך לא למדו במסגרת חרדית כנערים, לא נספרו ככאלו.    

חרדים בלשכת הגיוס // צילום: גדעון מרקוביץ' 

"צוות הבדיקה התרשם כי לאורך השנים, וביתר שאת החל משנת 2014, נוצרה בקרב גורמים שעסקו בספירה באכ"א תחושת לחץ לעמוד ביעדי הגיוס אשר תרמה לכשלים בספירות ובדיווחים. בפני צוות הבדיקה הופיעו קצינים ונגדים שעסקו בספירה לאורך השנים. חלקם מסרו בפנינו כי היטו את הנתונים במודע מתוך רצון לשרת את מה שהם חשו כ"רוח המפקד" לעמוד ביעדי הגיוס. לצד זאת, חשוב להדגיש כי מבדיקה מעמיקה ורוחבית של הנושא, צוות הבדיקה לא מצא כי ניתנו הנחיות ישירות של מפקדים בכירים (בדרגת סא"ל ומעלה) שיש להטות נתונים או למסור דיווחים שקריים בכדי לעמוד ביעדי הגיוס.

חלק מהגורמים שעסקו בספירה לאורח השנים, נקבע עוד, לא היו מיומנים כנדרש לביצוע המשימה "והספירה בוצעה ברשלנות מקצועית חמורה". כך, מצוין לדוגמה, בדיווח לגבי שנת הגיוס 2017 נכללו כמה מאות מתגייסים שאין להם זיקה למגזר החרדי. חברי צוות הבדיקה מציינים כי הסיבות המרכזיות שתרמו לכשל היו רמת סמך נמוכה של מאגרי המידע והנתונים, תהליך ספירה ואימות ידני ולא ממוכן שחשוף לטעויות רבות ותהליכי שיתוף מידע לקויים ביותר בין משרד החינוך לבין מדור חרדים באכ"א. "התפתחה לאורך השנים תרבות ארגונית ומקצועית לקויה, אשר באה לידי ביטוי בחוסר מקצועיות, אי בהירות בקרב מפקדים עד לרמת תת אלוף בכל הקשור לאחיות על תהליך ושיטת הספירה, העדר מנגנוני בקרה ומעקב והעדר עיסוק וחוסר עניין בנושא ברמות בכירות". 

לא התעורר חשד לפלילים או ללחצים פוליטיים   

עוד ציינו כי "האחריות הכוללת לכשלים בספירה ביחס לשנים 2017-2017 מוטלת על כתפי הגורמים השונים באגף כוח האדם, הכל מהרמות הבכירות ועד הרמות הזוטרות". בתקופה זו עמדו בראש אכ"א שני אלופים – חגי טופולנסקי ומוטי אלמוז. הוועדה גם מטילה אחריות על משרד הביטחון "בזהירות הראויה התרשמנו שגורמי משרד הביטחון לא מילאו תפקיד פעיל באופן מספק בנושא זה. היה מצופה מגורמי המשרד לגלות אחריות מרחיבה ופעילה יותר".  

הפגנות נגד גיוס חרדים לצה"ל // צילום: קוקו 

בוועדה מדגישים כי "בהתייחס לטענות שנשמעו בנושא נתונים בשל מניעים כספיים, צוות הבדיקה בחן סוגיה זו בכלים שעמדו לרשותו ולא מצא כל קשר או השפעה של מניעים כספיים על תהליך הספירה והדיווח בתוך צה"ל. כמו כן, בפני צוות הבדיקה לא התעורר חשד לפלילים בכל הקשור לתהליך הספירה והדיווח בשנים שנבחנו. בנוסף, צוות הבדיקה קובע כי לא נמצא כל קשר בין לחצים פוליטיים לבין תהליך הספירה והדיווח בשנים שנבחנו על ידי הצוות. יחד עם זאת, ראוי לציין כי הצוות נחשף לאמירות של קצינים ונגדים באכ"א, ובעלי עניין נוספים, המצביע על מעורבות בלתי קבילה של גורמים פוליטיים בצה"ל בנושא רשימות הפטור משירות צבאי לתלמידי ישיבות, ביטולי מעמד לדחיית שירות ושחרור ממעצר של תלמידי ישיבה".

לבסוף, קבעו חברי צוות הבדיקה כי יש מקום לגבש אסטרטגיה כוללת לעיסוק בנושא, מה שלא נעשה עד כה. הם ציינו כי נחשפו למערכת קשרי גומלין לא תקינה ולא מפוקחת בין צה"ל לעמותות וגופים אזרחיים, מה שמחייב הסדרה, וכן הבהירו כי "האופן שבו בוצע השינוי הארגוני של הקמת מנהלת החרדים היה לקוי", דבר שיש להסדיר. 

צילום: קוקו 

הצוות הצביע על צורך דחוף בהקמת מאגר מידע דיגיטלי שבו ירוכז המידע על מלש"בים חרדים ולהקים מנגנון ספירה מקצועי ושיטתי, לצד כללי ספירה ברורים והקמת מנגנוני בקרה ומעקב פנימיים ביחס להליך הספירה. הצוות המליץ להפסיק לדווח על נתוני גיוס החרדים עד מימוש המלצות.

בנוגע לדרג המדיני, קובעים בצוות, יש לפעול לעדכון מוסדות החינוך החרדיים הכלולים בצו שר הביטחון ולהמליץ לתקן את הקריטריונים להגדרת חרדי שתיכלל בהצעת חוק הגיוס החדש. כל עוד הגדרה זו לא משתנה, יש לערוך את הספירה לפי מסדי הנתונים הקיימים בצה"ל בלבד ולקבל ממשרד החינוך פלט של המתגייסים העומדים בהגדרת חרדי בהתאם לחוק. על הדרג המדיני וצה"ל ליצור אסטרטגיה עדכנית בעניין וכן בנושא גיוס ושילוב חרדי. "אנו ממליצים להוריד באופן הדרגתי את גיל הפטור כך שישרת את האסטרטגיה הלאומית שתסוכם", כתבו.

הרמטכ"ל מסר בתגובה לדו"ח כי מדובר ב״אירוע חריג מאוד בו נפל כשל מערכתי, פיקודי ומקצועי חמור״. הרמטכ״ל הוסיף כי ״צה״ל היה הראשון לזהות את הפערים בספירה ובדיווח, וכאשר הם התגלו, נערכו בצה״ל תהליכים לבדיקת הנושא, טרם פרסומו. עם זאת, נכון היה לדווח על כך באופן מיידי ושקוף, גם בטרם הושלמה הבדיקה. צה״ל פועל בשקיפות מלאה לפרסום ממצאי הצוות לכלל הגורמים הרלוונטיים ולציבור. האירוע ילמד ולקחיו ייושמו בכל הרמות״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר