בעקבות חילופי המילים וההצהרות אתמול בין יושב ראש כחול לבן בני גנץ לראש הממשלה בנימין נתניהו, והעובדה שסוגיית סיפוח בקעת הירדן עלתה שוב על סדר היום הציבורי, קורא ראש מועצת בקעת הירדן, דוד אלחייני, להביא כבר ביום ראשון את החוק להחלת הריבונות על בקעת הירדן להחלטת מממשלה, וביום שלישי להצבעה בכנסת.
בעקבות דבריו של גנץ כי יפעל לאחר הבחירות להחלת הריבונות הישראלית, תחת הסכמה בינלאומית, אומרים בבקעת הירדן כי ההסכמה הבינלאומית אמנם חשובה, אך הסיכויים כי אירופה תתמוך במהלך הם קלושים ולכן על ישראל לא להמתין לתמיכה שכזאת.
אנה מלר, תושבת מושב נעמה שבבקעת הירדן: ״אני שמחה שבקעת הירדן עולה שוב לכותרות. זה מקום שחשוב למדינת ישראל ואנחנו חלק מהמדינה. אני חושבת שחייבת להיות הסכמה בינלאומית למהלך של החלת ריבונות, אבל אני גם יודעת שזה לא יקרה. השאלה היא האם זה מעשי או לא מעשי לעשות מהלך כזה בלי הסכמה בינלאומית. זה לא דבר פשוט״.
מלר מספרת על היחסים הטובים עם שכניהם הפלשתינים, ועל איך ישפיע עליהם מהלך כזה. ״אנחנו לא רוצים שזה יהפוך למלחמה", היא אומרת, "לכן אני מאמינה שבסוף ימצאו את הנוסחה המתאימה. יש לנו תקווה ושמחה לצד חששות מובנים״.
כמו תושבים אחרים בבקעת הירדן, גם מלר קושרת בין ההצהרות אתמול לבחירות שיתקיימו בקרוב ואומרת: ״למה לא דיברו על זה לפני שנה? למה זה תמיד רגע לפני שהולכים לקלפי?״. תושב אחר אמר לנו כי בעיניו זה לא רלוונטי אם ההצהרות קשורות לבחירות או לא. ״ברור שהן קשורות. הן לא היו נאמרות אם לא היו בחירות בקרוב, אבל זה לא רלוונטי אם זה ספין או לא. מה שחשוב הוא שהנושא הזה נמצא על סדר היום, ושבקרוב ימצאו פתרון לסוגיית בקעת הירדן. אי אפשר להתעלם מזה יותר. כולם מבינים, גם בימין וגם בשמאל, שעל בקעת הירדן אי אפשר לוותר ולהשאיר את המצב ככה, גם אי אפשר״, הוא אומר.
שמעון בר אשר, תושב מושב ארגמן, בירך על הצהרות אתמול ואמר: ״אני לא חושב שאני אזרח סוג ב', ומה שמגיע לכל אזרח במדינה מגיע גם לי. אחרי 40 שנה הגיע הזמן שיכריזו על הבקעה כשטח ישראלי. מה גם שרובו המכריע של הציבור בישראל סבור כי השטח חיוני למדיה מבחינה ביטחונית ואי אפשר להגן על המדינה בלי ליצור חוצץ בינה לבין המדינות הערביות״.
גם בר אשר מספר על יחסי דו-קיום עם שכניהם הפלשתינים ואומר כי גם להם צריך להימצא פתרון. ״אנחנו לא רוצים לקפח אותם. אין לנו בעיה שיסופחו ויקבלו זכויות״, הוא אומר ומסכם: ״בקעת הירדן תמיד תהיה על סדר היום. בסוף אנחנו פה וימצא פתרון במוקדם או במאוחר. לצערי העולם לא יסכים עם המהלך הזה, אבל אין לנו ברירה. העולם לא ילחם בשבילנו אם תהיה כאן מלחמה והוא לא רשאי לכפות את דעתו״.
דויד אלחייני ראש מועצת ישע ובקעת הירדן, הגיב לדברי שליח האו"ם למזרח התיכון, ניקולאי מלדנוב, שפרסם היום (רביעי) תגובה להצהרת נתניהו כי יפעל להחלת ריבונות על בקעת הירדן וצפון ים המלח. בציוץ שפרסם בחשבון הטוויטר שלו רשם מלדנוב: "סיפוח שטחי C, או חלקים מהם, יהרוס את הסיכוי לחידוש המו"מ בין ישראלים לפלשתינים והסיכוי לקידום שלום אזורי. הדבר יהרוס את את פתרון שתי המדינות".
אלחייני הגיב לדברי שליח האו"ם בקצרה כשאמר: "או"ם שמום והמבין יבין".