שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

הדיון בכשירות רה"מ: "זה שדה מוקשים - יגידו שהיועמ"ש פועל להפיכה שלטונית"

כך טען נציג היועמ"ש בדיון בבג"ץ • הרכב של 3 שופטים יחליט אם לדון בעתירה נגד כשירותו של נתניהו להרכיב ממשלה

ראש הממשלה נתניהו // צילום: מארק ישראל סלם // ראש הממשלה נתניהו // צילום: מארק ישראל סלם ,
ראש הממשלה נתניהו // צילום: מארק ישראל סלם // ראש הממשלה נתניהו // צילום: מארק ישראל סלם

שופטי בג"ץ יכריעו הבוקר (שלישי) בשאלה אם לדון או לא לדון בכשירותו להרכיב ממשלה לנוכח שלושת כתבי האישום העומדים נגדו. הדיון המקדמי התקיים בעקבות עתירת בכירי היי־טק ויזמים, ועסק בשאלה אם ח"כ יכול להרכיב ממשלה לאחר שהוגשו נגדו כתבי אישום בעבירות שעשוי להיות עימן קלון.

 

אלא שהדיון כאמור אינו בעתירה עצמה אלא בשאלה אם לדון בה, וזאת בעקבות בקשת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, להימנע מנקיטת עמדה ביחס לכשירות, בטרם הוחלט אם בכלל יש מקום לדון בעתירה. מנדלבליט הבהיר כי אם יימצא בית המשפט לנכון לדון בעתירה, אז הוא יגיש את עמדתו בעניין. נשיאת העליון, אסתר חיות, המשנה לנשיאה חנן מלצר, והשופט עוזי פוגלמן קיבלו את בקשתו והודיעו כי יקיימו דיון מקדמי בלבד. בסוף הדיון המקדמי אמרה הנשיאה כי ההחלטה בדיון תימסר בהמשך.

 

בתחילת הדיון, אמרה הנשיאה חיות כי "זו סוגיה שאנו דנים בה בשאלה מקדמית. האם בית המשפט או היועמ"ש אמורים לדון ולהכריע בשאלות המהותיות שנידונות כאן".

באת כוחה של העותרים, עו"ד דפנה הולץ לכנר, טענה: "אנו מייצגים 70 אזרחים ואזרחיות שמבניהם פרופסורים מתחומי הרפואה וזוכי פרס ישראל. כולם כאחד עשו זאת משום שמה שמחבר בניהם אהבתם למדינת ישראל ודאגתם לעתיד הדמוקרטיה הישראלית".

"חוק יסוד הממשלה עוסק בהרכבת הממשלה על ידי חבר הכנסת. היכולת להגיע לרוב כדי ליצור קואליציה. נקלענו למצב בו נגד העומד בראש אחת משתי הרשימות הגדולות, הוגש כתב אישום חמור ביותר אשר המעשים המתוארים כראיות מלמדים על התנהלות הקשה ביותר שניתן להעלות על הדעת במשך 10 שנים שהוא נמצא בתפקיד", המשיך בא העותרים.

מתוך הדיון בבית המשפט // צילום: יאיר אלטמן

עוד אמר כי "העובדות האלה פוגעות באמון הציבור ועובדי הציבור במיוחד שמי שהם מבוצעות על ידי מי שמעמדו השילטוני הוא הרב ביותר. העבירה החמורה מכל בעבירות של שחיתות שילטונית היא עבירת השוחד. אנו סבורים שמדובר בסיטואציה שמחייבת הבהרה נורמטיבית שיפוטית בהתאם להלכות שפסק בית המשפט לפנינו".

"הדמוקרטיה גם תפקידה לשמור שהעם יבחר מבין אלה שלא יפגעו בעם. שלא ידאגו לטובת עצמם על חשבון העם, שלא יפעלו בניגוד עניינים", הדגיש.

הbשיאה חיות טענה כי "יש לו (לנתניהו) זכות להתמודד. אנו עדיין לא יודעים מה יהיו תוצאות הבחירות האלה ולאחר מכן זה עובר לנשיא המדינה והוא צריך להחליט על מי להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה. אז יצטרך הנשיא להפעיל את סמכותו בעניין הזה. השאלה למה בצומת הזו ולא בצומת הבאה? ואני לא בטוחה שקיבלתי מגבירתי תשובה לעניין הזה".

הרכב השופטים // צילום: אורן בן חקון

השופט פוגלמן השיב גם הוא: "כל נורמה נקבעת על פי הוראת חוק ספציפי. לנשיא יש סמכות ושיקול דעת, בהחלט. אבל מכוח מה את מבקשת את הפעלת הסמכות הזו? עוד לא הגענו לשלב המהותי. בהתאם למה שהצבירה הנשיאה אנו רוצים לדון האם יש לדון במהות. השאלה היא האם מקומה של הביקורת השיפוטית על הפעלת הסמכות צריך להיות מוקדמת להפעלת הסמכות".

נציג היועמ"ש בדיון אמר כי "אנו בלב מערכת בחירות. נניח שהיועמ"ש יגיד שאין מניעה משפטית ובית משפט לאחר הבחירות יגיד שאי אפשר ואז יגידו שהיועמ"ש הטעה את ציבור הבוחרים. או ההפך ואז יגידו שהיועמ"ש פועל להפיכה שילטונית. בסוף זה שאלה של פרשנות ואין סיבה שהיועמ"ש יחווה את דעתו בשלב הזה.זו עתירה בלב מערכת הבחירות שמבקשת להכניס אל מערכת המשפט לשדה הפוליטי. זה שדה מוקשים וכשאתה מתקרב לשדה מוקשים אתה צריך לשאול אם אתה נכנס אליו ואתה נכנס רק אם אין ברירה".

יועמ"ש הליכוד' עו"ד אבי הלוי אמר כי "בדמוקרטיה רצון העם הוא שקובע. זה אקסיומה ואי אפשר לדון או להיתווכח עליה. גם כאן". עו"ד מיכאל ראבילו המייצג את נתניהו הוסיף כי "חוק יסוד הממשלה קובע בצורה ברורה שראש ממשלה יכול להמשיך לכהן עד הרשעה חלוטה.לשון החוק ברורה. אין שום לקונה. אין שום סמכות לבית המשפט להתערב גם לאחר הבחירות".

נתניהו: "אין כל מקום לתת לבית המשפט הנכבד" // צילום: אורן בן חקון, יהודה פרץ

במקביל, הנשיא ריבלין אמר בכנס של כלכליסט כי הוא "חושב שצריך להגן על הנבחרים מפני האפשרות להדיח אותם בניגוד לרצון העם".

נתניהו עצמו ביקש לדחות את העתירה על הסף. "אין כל מקום לתת לבית המשפט הנכבד, ויהיה מכובד ככל שיהיה, לבוא במקום ציבור הבוחרים", ציין נתניהו, ולדבריו קבלת העתירה "תגרום למצב שבו פקיד ציבור בודד (היועץ המשפטי לממשלה, י"א) - רם דרג ככל שיהיה - יקבע במקום הציבור הרחב מי יכול לנהל את המדינה ומי לא".

מסנגורו של נתניהו, מיכאל רבילו, נמסר לאחר הדיון כי "הבאנו בפני בית המשפט את העמדה הברורה של ראש הממשלה והליכוד שבדמוקרטיה מי שמכריע זה העם .ביקשנו מבית המשפט לקבוע כבר עכשיו שאין מקום לדון בעתירה הזו".

נשיאת העליון אסתר חיות בדיון // צילום: יאיר אלטמן

עו"ד הלוי, יועמ"ש הליכוד, מסר: "זו עתירה פוליטית נגד העם. נשיא המדינה יטיל לאחר הבחירות את מלאכת הרכבת הממשלה על מי שהעם יבקש. בית משפט נכבד זה מעולם לא התערב בשיקול דעת נשיא המדינה ואנו משוכנעים שלא יעשה זאת גם בהמשך".

דפנה הולץ לכנר, באת כוחם של העותרים, מסרה בתום הדיון: "הציבור יפגע באופן דרמתי אם לא תקבע נורמה על פי ראש הראשות המבצעת לא יכול להיות אדם שמצוי בסטטוס נאשם בעבירות חמורות".

אתמול אמר נתניהו: "יש מי שמנסים לגרור את בית המשפט העליון לתוך המגרש הפוליטי כדי שיכפיש ויסכל משפטית את המועמדות שלי לראשות הממשלה. אני לא מעלה על דעתי שבית המשפט העליון של מדינת ישראל יפול לתוך המלכודת הזאת. בדמוקרטיה מי שמחליט מי ינהיג את העם זה רק העם ולא אף אחד אחר. כך תמיד היה וכך תמיד יהיה".

שת"פ בין ליברמן לכחול לבן?

בגזרה השנייה, נתניהו טרם הגיש את הבקשה לקבל חסינות ונותרו לו לשם כך פחות מ־48 שעות. מי שצריכה לדון בחסינות - אם תוגש - היא ועדת הכנסת, ובכחול לבן דווקא דוחפים להקמתה. ל"ישראל היום" נודע כי בדיונים פנימיים שהתקיימו בצמרת הרשימה הושגה הסכמה כי יש חשיבות ציבורית ממדרגה ראשונה, בוודאי ערב הבחירות לכנסת ה־23, לפעול בכל הכוח כדי להביא להקמת ועדת כנסת כדי שזו תדון בבקשת נתניהו לקבל חסינות. 

כדי לקדם את המהלך, התנהלו שיחות בין אישים בכחול לבן ליו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, כדי שאנשי סיעתו, המהווה את לשון המאזניים בוועדה המסדרת, יתמכו בהקמת ועדת הכנסת. במקביל, פנה יו"ר הוועדה המסדרת, ח"כ אבי ניסנקורן, ליועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, וביקש ממנו לחדד בחוות הדעת שפרסם בנושא זה בתחילת דצמבר את דרכי כינוס ועדת הכנסת לצורך דיון בבקשת חסינות. 

עוד בנושא:

• הקרב על החסינות: כחול לבן פועלת להקמת ועדת כנסת שתדון בענייני נתניהו

• נתניהו ביטל הצהרה לתקשורת, בכחול לבן תקפו

• נתניהו נגד הפנייה לבג"ץ: "העותרים מתערבים בעבודת הכנסת"

גורמים בכחול לבן אמרו כי "גם אם הסיכויים להקמת ועדת הכנסת שקולים, משום שכל עוד ישראל ביתנו לא יתמכו בהצעה אין לנו רוב, נפעל לכנס את הוועדה המסדרת כדי לדון בנושא זה כדי להגביר את המודעות הציבורית לכך שנתניהו מבקש להסתתר מאחורי החסינות במקום להתייצב לדין". 

ח"כ יאיר לפיד (כחול לבן) צייץ הבוקר בחשבון הטוויטר: "בקשת החסינות של נתניהו היא מרמה והפרת אמונים. נתניהו רימה את הציבור ושיקר במצח נחושה גם למצביעים שלו. השקר הזה עזר לו לגרור את המדינה לשיתוק פוליטי שנמשך כבר שנה. לא ניתן לזה לקרות. אנחנו נהיה חומת המגן של הדמוקרטיה הישראלית. לא ניתן לביבי להפוך את ישראל לטורקיה".  

בתוך כך, כ־1,000 איש השתתפו אמש בהפגנת תמיכה בנתניהו בכיכר הבימה בתל אביב. את ההפגנה תחת הכותרת "רק העם יחליט! עוצרים את ההפיכה השיפוטית!" ארגן מטה המאבק של המחנה הלאומי, הכולל עשרות ארגונים ובהם "אם תרצו".

השתתפו בהכנת הידיעה: דניאל רוט אבנרי, יאיר אלטמן 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר