מי בראש? סקירת הסופגניות של "ישראל היום"

סופגנייה פשוטה עם ריבה היא מוצר אהוב, אך מה שתופס את העיניים אלו כל החידושים, הטעמים והמילויים, שמזכירים קינוח לכל דבר • טעמנו ודירגנו

סופגניות, צילום: אורן בן חקון

סופגנייה כמו שאנחנו מכירים אותה לאורך השנים מכילה בצק, ריבה ואבקת סוכר מלמעלה. בשנים האחרונות חל מהפך, ואותן סופגניות מוגשות בשלל טעמים ומילויים. בין הטעמים השנה ניתן למצוא טעמי מלבי, מרנג לימון, טופי ריבת חלב, קרם טחינה ושוקולד לבן ועוד. 

כמו בכל שנה, ערכנו דירוג של הסופגניות הטובות ביותר, אך נדמה שבקרב הטועמים שלנו בלט הגעגוע לסופגניות הקלאסיות, בטח לנוכח הסופגניות העמוסות בציפויים ובמילויים, שנחשבות כבר לקינוח לכל דבר.

אחת הרשתות היותר מזוהות עם החג, רולדין, השיקה השנה קולקציית סופגניות הכוללת 15 סוגי טעמים שונים בשילובים ובציפויים מיוחדים, בהשראת עולם הפטיסרי הצרפתי. בין הטעמים תוכלו לאכול "פארי ברסט", העשוי מגנאש בלונד, סבלה אגוזי לוז, קצפת ו־Tube של קרמל אגוזי לוז, שאותו טעמנו והגיע למקום הראשון. 

לשאלה מדוע הסופגניות מתרחקות בכל שנה יותר ויותר מאותו מאכל חג קלאסי, עונה נועה בכר אהרוני, מנכ"לית רשת רולדין: "הלקוחות מצפים לחידושים שלנו ולרף הגבוה שאנחנו מציבים מדי שנה בקולקציות סופגניות מפתיעות, חדשניות ויצירתיות, ולכן אנו משקיעים משאבים רבים בפיתוח ובחדשנות. עם זאת, 25 אחוזים מהסופגניות הנמכרות אצלנו הן הסופגנייה הקלאסית שלנו, שמכילה ריבת תות אמיתית".

הקונדיטור מיקי שמו מתייחס לאותה טענה של הטועמים שלנו, ומבהיר: "כמדי שנה בחג החנוכה, אנו מנסים לחדש ולרגש את הלקוחות. השנה החלטנו ללכת על חידושים מעולם הקונדיטוריה ולהפוך את הסופגנייה לקינוח אישי של ממש. הצרכנים שמגיעים לקנות סופגנייה בקונדיטוריה מחפשים ערך מוסף מלבד הסופגנייה הקלאסית במילוי הריבה. 

"אנחנו יכולים להצביע על כך שיש ביקוש גבוה לסופגניות ה'פרימיום', והצרכנים הישראלים מעריכים זאת ומוכנים לשלם יותר מאשר על סופגנייה רגילה. בשנים האחרונות אנחנו רואים שלצד הסופגנייה הקלאסית, אנשים קונים גם את המיוחדות - ולא במקום הרגילות. זה ממש חצי־חצי. הטעמים המבוקשים ביותר הם: ריבה קלאסית, פררו רושה, וניל עוגיות ומסקרפונה ותותים בקצפת".

עוד בנושא:

לא רק בחנוכה: סופגניות כל השנה

גאוני: לביבות וסופגניות עד הבית

הסופגניות של אדוני ממתיקות את החג

ספר חדש: 410 עמודים על אכילת סופגניות

מתכוננים: להכין סופגניות בבית

ענת זרמתי, הבעלים של קבוצת טאטי, הוסיפה כי "בשנים האחרונות יש טרנד לעשות מהסופגנייה קינוח. הסופגנייה מזמן ברחה מהמהות שלה. אנחנו בטאטי לחם מקפידים והקפדנו לשמור על הסופגנייה הקלאסית. מניסיוננו במכירות, 60 אחוזים מהמכירות הן של הטעמים הקלאסיים. הטעמים המובילים הם ריבה, ריבת חלב ושוקולד, וכל השאר משתנה מדי שנה".

כמה זה עולה לנו?

מחירי הסופגניות המיוחדות נחשבים לגבוהים מאוד ומגיעים עד 14 שקלים ליחידה. היות שקניית סופגנייה הפכה להיות פעילות חווייתית לאור מגוון הטעמים, משפחה ממוצעת מוציאה עשרות שקלים על כמות קטנה של סופגניות. מי ש"יתפשרו" על סופגניות קלאסיות, יוכלו לקנות סופגניות במחירים נמוכים יחסית ברשתות המזון, או עד 6 שקלים ליחידה בקונדיטוריה. 

לשאלה מדוע הסופגניות כל כך יקרות, ענתה בכר אהרוני: "מחירי הסופגניות שלנו נעים בין 6 ל־12 שקלים, והמחיר הגבוה ביותר הוא 14 שקלים, לסופגניות במהדורת ארטיזן פרימיום. המחירים נקבעים על פי חומרי הגלם, מורכבות העשייה וזמן ההשקעה בייצור ובהכנה. המחיר ביחס למורכבות המוצר אינו גבוה, והוא שווה ערך לתמורה. בכל סופגנייה מושקעים המון חשיבה, תכנון ועבודה, ואנחנו כבר חושבים על החדשנות לחג החנוכה הבא". מיקי שמו הוסיף כי "מי שרוצים סופגנייה מיוחדת בשילוב קרם מסקרפונה ותותים טריים, או מילוי של קרם פרלינה, או סופגניית 'מילפיי' במילוי של קרם פטיסייר, מוכנים לשלם יותר ויודעים להעריך את מה שהם מקבלים. הצרכנים הישראלים נבונים מאוד ואינם מוציאים סתם את כספם".

גם לזרמתי הסבר על המחירים בענף: "מחיר הסופגנייה לא מורכב רק מהבצק ומהמילויים העשויים מחומרי גלם איכותיים, ובהתאם לעלות יש גם את נושא עלות כוח האדם. סופגנייה היא מוצר שמיוצר בזמן אמת, וצריך להגיע לחנות מייד אחרי הטיגון. תהליך הייצור וכוח האדם כרוכים בעלות גבוהה. זה כמו השאלה למה סלט פשוט של עגבניות עולה כ־50 שקלים בעוד עגבנייה עולה פחות משקל. 

"כל המרכיבים מסביב יקרים מאוד, ומשליכים על המחיר. הלקוחות רואים את התוצר הסופי ולא מבינים מה כל כך יקר כשמדובר בבצק. יש, כאמור, עלויות כוח אדם, שכר דירה, הובלה, מילויים מחומרי גלם יקרים ועוד. בשורה התחתונה, סופגנייה היא לא רק בצק עם נקודה אדומה". 

צילומים: אסף לוי, רונן מנגן, בועז לביא, דניאל לילה, יפעת כהן, בני גם זו לטובה, בר אופק, יח"צ

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר