המתנה של קים? תמונות לוויין שפורסמו הבוקר (ראשון) ברשת NBC האמריקנית חושפות פעילות חריגה במתקן הטילים העיקרי בצפון קוריאה, שמצביעות על הכנות אפשריות לניסוי נוסף בטיל בין יבשתי. בין השאר, על פי התמונות הוקם מבנה חדש המיועד להצבת זרוע שיגור טילים, ובנוסף להרחבת המבנים הקיימים במתקן.
North Korea has expanded the March 16 Factory, which is involved in the development and production of ICBM launchers, @DaveSchmerler and I tell @KenDilanianNBC.https://t.co/tCObN5QsvC pic.twitter.com/xADB9XnoyE
— Jeffrey Lewis (@ArmsControlWonk) December 21, 2019
ההערכות הן שהמבנים החדשים מצביעים על כוונתה של צפון קוריאה לבצע ניסוי בטיל בין יבשתי, הראשון מאז 2017, וזאת לאחר שבמדינה איימו לאחרונה לחדש את תוכנית הטילים הבין-יבשתיים שלה, בעקבות הדשדוש בשיחות בינה לבין ארצות הברית, ואכזבתה מכך שהסנקציות על המדינה עדיין לא הוסרו.
רק בתחילת החודש האשימה קוריאה הצפונית את ארצות הברית בכך שהיא מנסה למשוך את השיחות עד אחרי בחירות 2020 לנשיאות, שייערכו בנובמבר שנה הבאה, וסגן השר הצפון קוריאני לענייני החוץ והממונה על הקשרים עם ארצות הברית, איים בצורה מרומזת על ארצות הברית, ואמר "אם השיחות לא יתקדמו, ניתן לכם מתנה מיוחדת לחג המולד".
צעד זה הוא לא הצעד הפרובוקטיבי הראשון שמבצעת קוריאה הצפונית בחודשים האחרונים, כדי להביע את חוסר שביעות רצונה מהמשך הסנקציות עליה. בין השאר ניסתה קוריאה הצפונית מערכת טילים לטווח בינוני ואף שיגרה טילים מצוללת.
בנוסף לכך, שליט המדינה קים ג'ונג און קיים הבוקר פורום עם מנהיגי צבאו בעקבות הדרדרות היחסים עם ארצות הברית. על פי סוכנות הידיעות של המדינה, המפגש נועד "לחזק את כוחות הביטחון במדינה והנוכחים דנו בפיתוח יכולות ההגנה של המדינה".
עוד בנושא:
• תמונות לוויין חושפות: צפון קוריאה הפעילה מחדש אתר ניסוי
• צפון קוריאה: "טראמפ זקן, טיפש וערמומי"
• שוב: צפון קוריאה שיגרה לכיוון יפן
היחסים בין קוריאה הצפונית למערב היו מתוחים עוד מהקמת המדינה, כאשר חצי האי הקוריאני פוצל לשתי מדינות – האחת בהשפעה סובייטית והשנייה בהשפעה מערבית לאחר סיום מלחמת העולם השנייה וסיום הכיבוש היפני ביבשת האסייתית. רק חמש שנים לאחר סיום המלחמה, פלשה קוריאה הצפונית לשכנתה מדרום – פעולה שהובילה לפלישה אמריקנית נגדית, שהגיעה עד לפאתי סין במלחמת קוריאה, והובילה למתקפת נגד סינית שהשיבה את המצב בחצי האי לכפי שהיה לפני תחילת המלחמה.
בעקבות המלחמה נותקו כל היחסים בין ארצות הברית לקוריאה הצפונית למשך יותר מ-50 שנה. בשנות ה-90 פיתחה פיונגיאנג תוכנית גרעינית, שהובילה לסנקציות חמורות על המדינה, שבליווי לבצורת קשה, כלכלה לא יעילה ואובדן התמיכה הסובייטית לאחר קריסת ברית המועצות, הפכו אותה לאחת המדינות העניות בעולם.
לאחר בחירתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ב-2016, החלה קוריאה הצפונית בפעולות התגרות נגד ארה"ב ושכנותיה, וביצעה ניסויי טילים רבים – בהם גם טילים בין יבשתיים – ווושינגטון ופיונגיאנג אף החליפו איומים בהשמדה הדדית ועלבונות אישיים בין טראמפ לבין קים, אך ב-2017 שני המנהיגים שינו לחלוטין את הטון ביניהם ואף נפגשו – בפגישה ראשונה בין מנהיג צפון קוריאני לבין נשיא אמריקאי לראשונה מאז מלחמת קוריאה בשנות ה-50.
עם זאת, ולמרות האווירה החיובית בשיחות בין טראמפ לקים, שני הצדדים לא הצליחו עד כה להתגבר על חילוקי הדעות ביניהם בנוגע למטרות השיחות. בעוד קוריאה רואה בהסרת הסנקציות הכבדות עליה כתנאי לפירוז גרעיני, ארה"ב מתנה את הסרת הסנקציות בפירוז לפני כן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו