המלחמה של יצרניות הנפט המרכזיות בעולם בירידת מחירי הנפט נמשכת. על פי סוכנות הידיעות רויטרס וכלי תקשורת נוספים, מדינות אופ"ק צפויות להודיע על קיצוץ של חצי מיליון חביות נפט ביום, בהמשך לקיצוץ ייצורן של 1.2 מיליון חביות מתחילת השנה.
ההחלטה הסופית תתקבל היום במפגש פסגה שיתקיים בווינה בין 14 חברי ארגון יצרניות הנפט ורוסיה. "הגענו למסקנה שכדי להגיע לאיזון, יש צורך לקצץ לקראת השליש הראשון של 2020 את התפוקה העולמית בכחצי מיליארד חביות", אמר שר האנרגיה הרוסי אלכסנדר נובאק.
לאמירותיו של השר הרוסי הצטרפו גם שר הנפט העיראקי, שהציע לקצץ 400 אלף חביות, כמו גם סעודיה, שזועמת על כך שהיא ממשיכה לקצץ בזמן שמדינות אחרות מגדילות את ההיצע. אמירות אלו מנוגדות להערכות המוקדמות של גורמים באופ"ק, שלפיהן הקיצוץ בייצור חביות הנפט צריך להתבצע רק במחצית ואף בסוף 2020.
חברות הארגון מייצרות לפחות 40% מהנפט בעולם
מטרתו אופ"ק היא להיות קרטל, והארגון מורכב מהמדינות הבאות: אלג'יריה, איראן, עיראק, כוויית, לוב, ניגריה, סעודיה, איחוד האמירויות, ונצואלה, אנגולה, אקוודור, גבון, גינאה המשוונית וקונגו. מדינות אופ"ק אחראיות לפחות ל־40% מייצור הנפט בעולם. המפגש בין יצרניות הנפט מתרחש על רקע עלייה של 4% ביממה האחרונה, ונכון להיום מחיר הנפט עולה על 63 דולר לחבית - קצת יותר מעלותו בתום 2018.
באופ"ק חוששים כי אם לא יקצצו באופן מיידי את מלאי הנפט במחצית הראשונה של 2020, יוצף השוק בקרוב למיליון חביות מיותרות ביום – תרחיש שירסק את מחיר הנפט אל מתחת ל־40 דולר, כ־30% פחות ממחירו הנוכחי.
מדינות אופ"ק חוששות כי ייצור הנפט של ארה"ב באמצעות פצלי שמן יצניח את רווחיהן. השבוע נודע כי מלאי הנפט של ארה"ב ירד באופן חד, ב־4.9 מיליון חביות בשבוע האחרון של חודש נובמבר, נתון הגבוה יותר מפי שלושה מהציפיות המוקדמות. עם זאת, ארה"ב תפסה את המקום הראשון בקרב יצרניות הנפט בעולם, ובחודש שעבר רשמה שיא חדש עם ייצורן של 12 מיליון חביות ביום.
על פי התחזיות, בחמש השנים הקרובות תגדיל ארה"ב את ייצור הנפט ל־20 מיליון ביום. נכון לעכשיו האמריקנים עדיין מייבאים 9 מיליון חביות ליום, אך התלות שלהם בנפט זר פוחתת והולכת, עד שככל הנראה תיעלם לחלוטין.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו