אלביס ויין טוב: טיול מסביב לירושלים

פסטיבל היין של מטה יהודה נפתח בשבוע הבא, וזה הזמן להתפעם מהנוף ההררי, לחוות קצת היסטוריה ולאכול טוב • ואם אפשר, לשתות אלכוהול על הדרך

יקב קסטל

ביום חמישי הקרוב יחל פסטיבל היין של מטה יהודה, שיתקיים בכל סוף שבוע בדצמבר. אוהבי היין והאלכוהול בוודאי מצאו איזו כוס לחיים להשיק עם חבריהם ומשפחתם, אך מדובר גם בהזדמנות טובה לטייל במקומות יפים בארץ. 

מי שמגיע לאזור אינו יכול שלא להתפעם מהנוף ההררי ומתנופת ההתיישבות מסביב לירושלים. מבשרת ציון הופכת עם השנים ליישוב ענק, ומעליה מתנוסס לתפארת מבצר הקסטל - אתר לאומי המנוהל היום על ידי רשות הטבע והגנים. לפני ארבע שנים ביצעה הרשות שדרוג של האתר, והכניסה מצגת פתיחה שאפשר לצפות בה ממש בכניסה ולקבל מושג על ההיסטוריה של המקום ועל חשיבותו בשחרור ירושלים. 

כדי להגיע לאתר נוסעים מכביש 1 לכיוון מבשרת ציון ופונים ימינה לפי השילוט. אפשר לעלות בשביל אל המצודה שבפסגה. בדרך עוצרים בתחנות "מנהיגות", "נחישות" ובתחנות נוספות שמוקדשות לערכי צה"ל. בצידי השביל הוטמנו לאחרונה פקעות של פרחים שהובאו לכאן מאתרי בנייה, במסגרת עקירות הצלה, והפריחה השנה אמורה להיות מרהיבה מתמיד. 

השביל התלול מוביל אותנו לתעלות הקשר שנחצבו אחרי מלחמת העצמאות, וכניסה לתוך הבונקר תפגיש אתכם עם מיצג הקרב, סרטון באורך 11 דקות המתאר את הקרבות על המצודה במלחמת השחרור. לקסטל היתה חשיבות גדולה בהגנה על הדרך לירושלים, והוא החליף ידיים שלוש פעמים. רק ב־9 באפריל 1948 חזר הקסטל לידי הפלמ"ח. שמות חללי הקרבות חקוקים על "סלע ההנצחה". לאחר הסרט עולים במדרגות אל המבצר וצופים מזרחה לכיוון ירושלים, הפרוסה מולנו. אפשר לראות את ההתרחבות של עיר הבירה מערבה, ואפילו לראות את קצהו העליון של גשר המיתרים.

מבקרים את אלביס

בצד השני של כביש מספר 1, מול נווה אילן, במתחם תחנת הדלק, ניצב פונדק אלביס, שהוא סוג של מקדש למלך הרוקנרול שהקים אורי יואלי. פסל של אלביס בגובה חמישה מטרים (הגבוה ביותר מסוגו בעולם) מצביע על כך שהגענו למקום הנכון. כדי להעצים עוד את החוויה תוכלו להזמין במקום יין "אלביס" עם דמותו של המלך על התווית, שהוא בעצם יין בתחפושת של יקב טפרברג. 

המקום מעוצב כמו דיינר אמריקני, והאוכל בהתאם - הכל מהכל, ובגדול. אריחי הרצפה בדוגמת שחמט, תמונות של אלביס בכל פינה, וברקע מתנגן קולו באחד הלהיטים. פונדק אלביס הפך עם השנים לסמל, ואף זכה לסימן מסחרי מטעם תאגיד אלביס העולמי. המקום פתוח בין שבע בבוקר לשבע בערב. מהפונדק ממשיכים לכיוון אבו גוש ועולים שמאלה לכיוון הר אדר. כמה מאות מטרים מהצומת ניצב מרכז המבקרים "סקסום", שנפתח רשמית למבקרים בשבוע שעבר. 

בניית המרכז היא יוזמה של המוסד הקתולי "אופוס דאי", שמטרתה לסייע לצליינים נוצרים, ולתיירים בכלל, להעמיק את הידע על ארץ הקודש. בחצר מוצג על הקירות השחורים ציר זמן המציין תאריכים היסטוריים חשובים בהיסטוריה הכללית, בשילוב האירועים ההיסטוריים המסופרים בתנ"ך. על הקירות מצוינים התאריכים של האירועים בארץ ישראל, ועל התקרה, באותם קווי זמן, מצוינים אירועי ההיסטוריה העולמית, כך שאפשר לראות את הקווים המקבילים. הרצפה היא מפת תבליט המאפשרת למבקר לעקוב אחר המסלולים של מסע אברהם אבינו, וגם של יציאת מצרים. 

עבור המייסדים העיקר בהעברת המידע הוא תיאור דרכו של ישו מכנסיית הבשורה בנצרת, דרך בית לחם, העלייה לרגל לירושלים ועד לצליבתו על ידי הרומאים. בשני האולמות יש המחשה באמצעי מולטימדיה, כולל הדגמות בתלת ממד ושיטוט וירטואלי בתוך דגם של בית שני. מוצג כאן מפעל הבנייה של הורדוס, ואיך עבר הר המוריה את כל הגלגולים, הבנייה וההרס, עד לימינו אנו. המרכז הוקם בסיוע תרומות ומוחזק על ידי מתנדבים. הכניסה חינם.

אוכלים מול דינוזאורים

אם תרצו לראות את הנוף של הרי ירושלים תוכלו לפנות כאן ימינה אל מרכז המבקרים של יקב קסטל ולהגיע למרפסת היפה המשקיפה אל הנוף. הבניין חדש, והדירה שמעל למרכז המבקרים משמשת את היינן המומחה, שמגיע כמה פעמים בשנה מצרפת. הנוף משכר לא פחות מהיין. 

לרעבים מומלץ להגיע למסעדה החלבית הכשרה "דרך הגפן" במושב בית זית הסמוך. אבל לפני שנכנסים למסעדה, נסו להציץ ולראות את אתר הדינוזאורים במדרכה ממול, אם השער אינו נעול. כאן התגלה משטח אבן גדול עם כ־200 עקבות שזוהו כעקבות דינוזאורים בני כמה עשרות מיליוני שנים. גודלם אינו עולה בהרבה על גודל עקבותיו של יען גדול, והם שייכים ככל הנראה לסטרותיומימוס, דינוזאור שנע על שתי רגליו האחוריות. 

מסעדת "דרך הגפן" היא פנינה תיירותית המשרה רוגע. חלק קטן של המסעדה נמצא בתוך מבנה אבן, והשאר במעין חממה, עם סחלבים ופרחים נוספים שמשרים אווירה של גינה קטנה. במזג אוויר יפה אפשר גם לשבת בחוץ, בצל. באחת הפינות יש גינת תבלינים קטנה, ואפשר לקנות עציצי תבלינים הביתה. התפריט כולל סלטים, קישים, סביצ'ה, פוקצ'ת הבית, מגוון פסטות כמו ניוקי ערמונים מצוין, דגים, ואפילו מרק אפונה עשיר  בטעמים שמתאים ליום חורפי. גם כאן, איך לא, חצי מתפריט היינות מוקדש לתוצרת המקומית של יינות ממטה יהודה.

בשבתות אפשר להגיע למרכז המבקרים של יקב קדמא בכפר אוּריה. הבניין, שהיה פעם לול, הומה בסופי השבוע, ואפשר להאכיל בתוכו בו בזמן עד 130 איש ועוד 60 במרפסת הצופה אל נוף השדות והכרמים, אך כבכל מקום עמוס, כדאי לדאוג להזמין מקום מראש. פלטת אירוח עולה 99 שקלים, ואפשר לערוך במקום גם סיורי טעימות. 

במהלך פסטיבל היין יתקיימו סיורי אשכול לקבוצה של יקבים, דוגמת סיור ליקבים שבין צומת נחשון לבית שמש, או סיור ליקבי אשכול עדולם עמק האלה, וכן סיורי יין בכרמים וביקבי בוטיק. יתקיימו גם מופעי בידור באירועים שיימשכו עד סוף חופשת חנוכה. נוסף על כך, זה הזמן לפקוד את פארק עדולם ופארק בריטניה, שעכשיו מתחילה בהם פריחת החורף. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר