"בחירות ברשות יביאו להשתלטות חמאס על הגדה"

הרעיון שהציג אבו מאזן בנאומו באו"ם על בחירות כלליות הביא לתמימות דעים נדירה בין ירושלים, רמאללה ועמאן: "ההשתלטות הברוטלית על הרצועה תחזור"

הנהגת חמאס. בדרך להשתלט על הרשות? // צילום: אי.אף.פי ,
הנהגת חמאס. בדרך להשתלט על הרשות? // צילום: אי.אף.פי

תהום מדינית פעורה בין מדינת ישראל לבין הרשות הפלשתינית וירדן. המחלוקת המדינית בין הצדדים הביאה עד לכדי קיפאון ביחסים, תוך הקפדה על המשך קיום ההסכמים באופן המינימלי וההכרחי בלבד. 

ואולם גורם ביטחוני בכיר בישראל ובכירים במנגנוני הביטחון הפלשתינים והמודיעין המסכל הירדני מודים כי על אף חוסר שיתוף הפעולה המדיני והמחלוקות הפוליטיות הקשות, התיאום הביטחוני ושיתוף הפעולה המודיעיני "פועלים בדיוק של שעון שוויצרי". 

בין ירושלים, רמאללה ועמאן קיימת תמימות דעים והסכמה נדירה כי עריכת בחירות לפרלמנט ולנשיאות הפלשתינית בעזה, מזרח ירושלים והגדה המערבית, כפי שהכריז יו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן בנאומו באו"ם בחודש שעבר, "יביאו לניצחון של חמאס על פת"ח והשתלטות של הארגון על השלטון ברשות הפלשתינית תוך הדחה מהירה וברוטלית של אנשי הפת"ח מכל מוסדות השלטון, רשויות הממשלה השונות ומנגנוני הביטחון והמודיעין של הרשות הפלשתינית".

אבו מאזן באו"ם // צילום: אי.פי

יש לציין כי גורמים פלשתיניים בכירים טוענים כי מקורביו של אבו מאזן וכן בכירים בפת"ח מודעים לכך כי סקרים שנערכו לאחרונה בציבור הפלשתיני מראים בבירור כי אילו היו נערכות בחירות לפרלמנט הפלשתיני, חמאס היה גובר על פת"ח ואילו איסמעיל הנייה מנצח את אבו מאזן בבחירות לנשיאות בפער לא גדול. 

הרחוב זועם על אבו מאזן

בפעם האחרונה שבה התקיימו בחירות בעזה ובגדה המערבית ב־2006, ניצחה תנועת חמאס וזכתה ברוב בפרלמנט הפלשתיני. 

שנה לאחר מכן ביצע חמאס הפיכה שלטונית בעזה והשתלט על כל מוקדי הממשל והאכיפה ברצועה תוך מעשי הרג ולינץ׳ אכזריים וגירוש בכירים פלשתינים ומשפחותיהם מרצועת עזה.  

אולם, לאחרונה החלה להתעורר ביקורת ציבורית ברחוב הפלשתיני בשל העובדה כי תהליך הפיוס הפנים־פלשתיני אינו מתקדם לשום מקום ונקלע למבוי סתום. 

בתוך כך, עמיתי מכון המחקר "המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה" שחוקרים את הזירה הפוליטית הפנים־פלשתינית, מדגישים כי הביקורת ברחוב הפלשתיני כלפי אבו מאזן ומקורביו בהנהגה התעצמה לאחר שדחו יוזמת פיוס בין פת"ח לחמאס שגיבשו שמונה ארגונים פלשתיניים בגדה המערבית וברצועת עזה, כאשר לעומתם יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, האיש החזק בתנועה איסמעיל הנייה הכריז כי קיבל את היוזמה ואישר אותה "כלשונה וללא תנאי".     

בשל העובדה כי אבו מאזן דחה את התוכנית ואילו הנייה אישר את תוכנית הפיוס שגיבשו הארגונים הפלשתיניים, הביקורת כנגד אבו מאזן היתה כמי שמנסה דווקא להכשיל תהליך של פיוס שיביא לבחירות כלליות.  

מי שדחה את הביקורת כלפי "הראיס" והטענה כי על אף קריאתו בנאומו באו"ם לערוך בחירות כלליות בשטחי הרשות הפלשתינית, אין הוא באמת מעוניין בכך מחשש כי חמאס ידיח את משטרו, הוא השר לעניינים אזרחיים חוסיין א־שיח', בכיר פת"ח ומקורבו של אבו מאזן, שאמר כי "אנחנו לא פוסלים אף יוזמת פיוס. במקרה הזה, היוזמה שגיבשו הארגונים תביא רק לבזבוז זמן והעמקת הפערים שרק יגבירו את הפילוג בחברה הפלשתינית. עלינו להכריז מייד על עריכת בחירות כלליות בעזה, בגדה ומזרח ירושלים שאחריהן תורכב ממשלת אחדות לאומית שתאפשר לשלוט באופן מלא בגדה וברצועה". 

סיבה לדאגה למלך עבדאללה // צילום: GettyImages

בתגובה לדבריו של א־שייח', אמר ל"ישראל היום" בכיר פלשתיני: "בחירות כלליות ברשות הפלשתינית לא יהיו, בטח לא כל עוד אבו מאזן חי". 

לדבריו, בפת"ח יודעים כי "הם מפסידים בבחירות ובמקרה כזה חמאס ימהר לתפוס את השלטון בגדה. מדובר בתסריט אימים לא רק עבור ישראל אלא גם עבור ירדן, ממש מדובר בסכנה לביטחון הלאומי של ירדן וגם של ישראל. שלא לדבר על ההשלכות באורח חייו של הפלשתיני הממוצע בגדה המערבית". 

מנגד, אותו בכיר פלשתיני מדגיש כי גם חמאס אינו מעוניין כרגע בקידום תהליך הפיוס הפנים פלשתיני אם זה לא יביא לקיום בחירות. "חמאס 

איננו מעוניין בחלוקת השלטון ברצועת עזה עם הרשות הפלשתינית שאותה גירש בהפיכה ב־2007", מוסיף הבכיר, "חמאס מעוניין להשתלט גם על שטחי הגדה המערבית, ולשם כך הארגון מוכן להתקדם בתהליך הפיוס הפנים פלשתיני רק אם ברור שמהלך שכזה יביא לקיום בחירות שבסופן חמאס עלול לתפוס את השלטון בגדה אם ינצח. אם הארגון יפסיד בבחירות הוא לא ימהר למסור את השליטה בעזה".  

במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה מדגישים נקודה נוספת המעידה על חשש אפשרי של אבו מאזן מאפשרות שחמאס ינסה להשתלט על הממשל בגדה המערבית; לאחר הודעת רה"מ נתניהו על הכוונה לספח את בקעת הירדן וצפון ים המלח הזהיר אבו מאזן כי אם ישראל תכריז על סיפוח, כל ההסכמים בינה לבין אש"ף יבוטלו, אך חודשיים קודם לכן לאחר שצה"ל הרס בתים פלשתיניים בוואדי חומוס הודיע אבו מאזן על השעיית היחסים עם ישראל והקמת ועדה שתבחן את מנגנוני היישום של ההחלטה להשעות את ההסכמים. 

"רוצים לעצור את חמאס"

העובדות בשטח מצביעות, בניגוד לדברי יו"ר הרשות, כי התיאום הביטחוני והמודיעיני וכן שיתוף הפעולה האזרחי בדרגי הביניים נמשך כרגיל, ולדברי גורם בכיר ברמאללה, "מתוך הבנה והשלמה עם המצב שיש לנו אינטרס משותף עם ישראל ובמידה מסוימת גם עם ירדן והוא עצירת החזון של חמאס לתפוס את השלטון בגדה המערבית כפי שעשה בעזה". 

גורמים מדיניים בישראל, המעורים בנעשה בזירה הפוליטית הפנים־פלשתינית, מציינים כי הקריאה של אבו מאזן להשעות את ההסכמים עם ישראל ואפילו התעקשותו להמשיך לשלם למשפחות המחבלים תוך התדרדרות הרשות הפלשתינית למשבר כלכלי חמור. 

לדבריהם, "הקריאה נועדה בעיקר לצורכי פנים כדי להראות שכביכול הוא מרתיע את ישראל ואינו חושש להשעות את כל ההסכמים עם ישראל כולל השת"פ הביטחוני הנחוץ כל כך למנגנוני הביטחון הפלשתינים  לא פחות מלמערכת הביטחון בישראל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר