סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שהתפרסם היום (רביעי) חושף פערים מדאיגים בין המרכז לפריפריה. בין היתר, ההכנסה הכספית הממוצעת למשק בית ביישובי הפריפריה נמוכה ב-19% מההכנסה הכספית למשק בית ביישובי המרכז, ומסתכמת ב-18,662 שקלים לחודש לעומת 23,036 שקלים בהתאמה. אבל למרות זאת, אין הבדלים משמעותיים בין המרכז לפריפריה בשביעות הרצון מהחיים: 90% מהגרים ביישובי המרכז מרוצים מהחיים, לעומת 89% מהגרים ביישובי הפריפריה. בשביעות רצון מהקשר עם בני משפחה: 59% מהגרים ביישובי המרכז מרוצים מקשרי המשפחה לעומת 63% מהגרים ביישובי הפריפריה.
ביישובי הפריפריה מספר האנשים שמוותרים על טיפול מסיבות כלכליות גבוה פי שלושה לעומת יישוב המרכז: 19% ממשקי הבית, לעומת 6% ממשקי הבית בהתאמה. כלומר, בפריפריה כל משק בית חמישי מוותר על טיפול רפואי מסיבות רפואיות. כמו כן, שיעור הסיכון לעוני בפריפריה גדול משמעותי מיישובי המרכז: 37% מיישובי הפריפריה נמצאים בסיכון גבוה לעוני, לעומת 22% בלבד ביישובי המרכז.
ביישובי הפריפריה רשומים יותר אנשים במחלקות לשירותים חברתיים מאשר באזור המרכז אחד מתוך שמונה תושבים לעומת אחד מתוך 12 תושבים באזור המרכז. ביישובי המרכז מדווחים יותר על מצב בריאות טוב יותר מזה של תושבי הפריפריה (86% לעומת 81%, בהתאמה). ביישובי המרכז אחוז בני 20 ומעלה עם מוגבלות מסוג אחד או יותר נמוך מהאחוז ביישובי הפריפריה (13% לעומת 18%, בהתאמה).
ביישובי הפריפריה נמצא האחוז הגבוה ביותר של מעשנים (26.3%) ושל בעלי עודף משקל או השמנת יתר (52.8%), והאחוז הנמוך ביותר של אנשים המבצעים פעילות גופנית (27.0%). ביישובי המרכז נמצא האחוז הנמוך ביותר של מעשנים (20.5%) ושל בעלי עודף משקל או השמנת יתר (46.3%), והאחוז הגבוה ביותר של המבצעים פעילות גופנית (31.8%).
ביישובים מרכזיים מאוד שיעור המיטות במוסדות לאשפוז כללי היה גבוה פי 7 מהשיעור ביישובים פריפריאליים מאוד (2.9 לעומת 0.4 ל-1,000 תושבים, בהתאמה). ביישובי הפריפריה יש יותר מפי 2 הרוגים בתאונות דרכים לעומת יישובים מרכזיים מאוד (5.8 הרוגים לעומת הרוגים בלבד בהתאמה 2.5 ל-100,000 תושבים). ביישובי הפריפריה יש יותר פצועים קשה בתאומות דרכים (כ-30 פצועים קשה ל-100,000 תושבים), לעומת ביישובי המרכז (כ-20 פצועים קשה ל-100,000 תושבים).
עם זאת, ביישובי הפריפריה כ-56% מהאוכלוסייה "לא נפגעו אף פעם" מהתנהגות אלימה בכביש, לעומת כ-43% ביישובי המרכז. ביישובי הפריפריה חשים בטוחים יותר ללכת לבד באזור המגורים בשעות החשיכה מאשר ביישובי הפריפריה (84% לעומת 79% בהתאמה. עושה רושם שלפחות בתחום הביטחון האישי יש יתרון לתושבי הפריפריה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו