"אילת נלחמת על חייה"

בעיר הדרומית מזהירים שסגירתו של שדה דב בסוף החודש והעברת טיסות הפנים לנתב"ג יגרמו נזק בלתי הפיך לכלכלה המקומית • ראש העיר: "התיירות תקרוס וזה יוביל לכך שנהפוך לעיר רפאים, מחסלים את התרנגולת שיכולה להטיל ביצי זהב"

אילת. "נהפוך לעיר רפאים" // צילום: משה שי // אילת. "נהפוך לעיר רפאים"  ,
אילת. "נהפוך לעיר רפאים" // צילום: משה שי // אילת. "נהפוך לעיר רפאים"

בסוף החודש ינעל הטרמינל העירוני הקטן של שדה דב את שעריו, וטיסות הפנים מהמרכז לאילת ימריאו רק מנתב"ג, זאת למרות מאמצים רבים שהשקיעו פרנסי העיר הדרומית כדי למנוע את המהלך. מאז סגירת שדה התעופה העירוני באילת והמעבר לשדה התעופה רמון, נרשמה ירידה של 18 אחוזים במספר הטסים בקו, וראשי ארקיע וישראייר צופים ירידה הרבה יותר משמעותית לאחר סגירת שדה דב.

"אנחנו נאבקים עד הדקה ה־90", אומר ראש העיר אילת, מאיר יצחק הלוי. "אני עדיין מאמין שההיגיון והשכל חייבים לנצח. ההחלטה ההזויה הזו היא בעצם סגירה של העיר אילת. יש בה לא מעט אטימות ורשעות, בעיקר כשיש חלופה שתאפשר לכל הגורמים לקבל את מבוקשם, החל באנשי המרכז, דרך מדינת ישראל וכמובן הערים אילת ותל אביב, שרוצות בהמשך הפעילות של השדה. כשב־2 ביולי לא יהיה מענה, האנשים שיושבים בירושלים יצטרכו לתת הסברים לעיר שלמה שהם שותפים להרס שלה". 

באילת מעריכים שסגירת שדה דב היא בבחינת מכת מוות גם לנמל רמון החדש בתמנע. "את רמון מזין בעיקר שדה דב. איש לא ירצה לטוס לשם מנתב"ג", אומר הלוי. "מי שקיבל את ההחלטה ההזויה הזו גורם להרס העיר. אני מדמה את זה למצפה רמון וירוחם, שפתאום אומרים לתושביהן שאין עוד תחנה מרכזית בבאר שבע, ואם הם רוצים לנסוע למרכז, הם צריכים לעבור דרך אשדוד". 

מסלול בחוף? זה לא בשמיים

ברשות שדות התעופה כבר ערוכים לשינוי. שיפוץ הטרמינל הישן בנתב"ג הסתיים וחברות התעופה העבירו את המטה התפעולי משדה דב. בישראייר כבר מתכננים מעבר לצי אחיד של מטוסי איירבוס 220 עם 145 מושבים, כדי להתאימו למצב החדש. לדברי מנכ"ל החברה, אורי סירקיס, סגירת שדה דב תוביל לירידה של 30 עד 40 אחוזים בטיסות הפנים, והמצב החדש יחייב למצוא חלופות לצי המטוסים, שיופנה לטיסות ליעדים אחרים. גם במו"מ למיזוג של ישראייר עם סאן דור, דובר על פגיעה צפויה של 30 אחוזים בנפח הטיסות לאילת. 

"התעופה היא ענף עתיר רגולציה", אומר סירקיס. "הוא מחייב תכנון ארוך טווח גם מבחינת טייסים, תחזוקה, תכנון הצי, ואין לנו מושג אם הוא ייסגר או לא. יש אי ודאות. בכל מקרה יש לנו כבר לוח טיסות אלטרנטיבי". ישראייר מתכוונת לחזק את מעמדה בצפון ולהתחיל בטיסות בינלאומיות גם משדה התעופה של חיפה, לאחר שמסלולו יוארך. לתושבים מחדרה וצפונה היא תציע לטוס לאילת מחיפה, ולא מנתב"ג. "זו נסיעה נגד התנועה וזו חוויה של שדה פרטי כשהחניה בחיפה היא בחינם. בנתב"ג משלמים 80 עד 100 שקלים ליום חניה". 

מאיר יצחק הלוי. "את שדה"ת רמון מזין בעיקר שדה דב, איש לא ירצה לטוס לשם מנתב"ג" // צילום: משה שי

ראש העיר הלוי טוען שנתב"ג הוא חלופה לא ראויה לשדה דב. "כבר היום בן־גוריון לא נותן מענה לצרכים התעופתיים. חיבור הרכבת אינו מגיע לטרמינל 1. כשאיש חולה מאילת מגיע לטיפול יום באיכילוב, לא יהיו לו מספיק טיסות. היום אפשר לטוס כל חצי שעה, וזה לא יהיה יותר. יהיו ארבע עד שש טיסות ביום. צריך להגיע מנתב"ג לתל אביב, ואי אפשר להיכנס דרך הנתיב המהיר, שמתחיל עוד קודם. ברור לנו שסגירת שדה דב מחסלת את שדה רמון. לכן אני פונה בראש ובראשונה לראש הממשלה - תחשבו קודם לפני שמחסלים עיר שלמה. כל הטיעונים פתירים. 

"בית המשפט נתן התייחסות להחלטת הממשלה, והממשלה יכולה לשנות את ההחלטה. כמו שבהרצליה השדה היה אמור להיסגר לפני כמה חודשים אבל במועצה הארצית לתכנון ובנייה הוחלט שמאחר שתוכניות הבנייה אינן בשלות, הוא יישאר פתוח עוד שלוש שנים. בשדה דב הממשלה יכולה לקבל החלטה דומה ולומר שכל עוד אין היתרי בנייה לא נוגעים בשדה. בינתיים יהיה אפשר למצוא חלופה אמיתית, כמו שהציע רה"מ בעצמו, לבנות מסלול לאורך חופי תל אביב. זה לא בלתי אפשרי. יש יותר מ־30 שדות כאלה בעולם". 

"אסון שיעלה מיליארדים"

"אם חלילה שדה דב ייסגר, את הכאוס נראה מייד", מוסיף ראש העיר. "התיירות תקרוס ואיתה הכלכלה, וזו שרשרת שתוביל לכך שאילת תהיה עיר רפאים. וחבל. נראה עיר שלמה הולכת אחורה כלכלית, עם הגירה שלילית. אנחנו נלחמים על החיים כרגע. אין תוכנית אסטרטגית. אין רכבת לאילת, אין שדרוג של כביש הערבה לכל אורכו. אילת יכולה להיות העיר הכי טובה בישראל, אבל מחסלים את התרנגולת שיכולה להטיל ביצי זהב. כעיר, אילת הביאה את כמות התיירים הגדולה בישראל. 2.8 מיליון תיירים, כולל ישראלים, 7 מיליון לינות בשנה. אנחנו כבר שומעים על בעיה עם הכנסים. הארגונים לא רוצים לעבור ויה דולורוזה. אמרו שלא מוכנים לנסוע דרך בן־גוריון. זה מאריך ומייקר".

יו"ר התאחדות בתי המלון באילת, ליאור מוצ'ניק, חרד גם הוא לעתיד של העיר כולה. "סגירת שדה דב היא לא רק חיסול של חברות התעופה ושל נמל רמון. זו פגיעה בכל תשתית התיירות באילת, בכל הספקים, נותני השירותים, עובדים, בעצם בכל העיר. ניאלץ לפטר אלפי עובדים, ואם התפוסות יירדו, העיר תחזור להיות עם 5,000 חדרים ולא 10,000 חדרי מלון. מה הבעיה להתחייב לפנות את שדה דב כשיהיו היתרי בנייה? בינתיים יכינו חלופות ראויות, אפשר להתחיל לבנות רכבת לאילת, לשדרג את כביש 90, לתקן את כל מה שלא עשו כל השנים. בלי שדה דב אנשים יעדיפו לנסוע ברכב, ונמל רמון יהפוך לפיל לבן. המצב בכביש הערבה - שכפי שראינו בשבוע שעבר גובה קורבנות יקרים - רק יחמיר. רק 45 ק"מ סלולים כמו שצריך. כל השאר זה כביש מסוכן, מפותל, חשוך בלילה. סגירת שדה דב היא חלמאות. זה יהיה אסון שלא ניתן יהיה לתקן אותו, או שיעלה מיליארדים לתקן". 

לגבי הטענה שמחירי המלונות באילת גבוהים, ולכן כדאי יותר לטוס לחו"ל, אומר מוצ'ניק כי בעיר יש רמות שונות של אחסון, מ־Airbnb דרך מלונות זולים וגם יקרים ביותר. "אנחנו נלחמים זה בזה, ברגולציה, בתחרות מול מצרים שעלות העובד שם היא 500 שקלים לחודש, או מול ירדן שאצלה עלות העובד למעביד היא 1,650 שקלים, כשאצלנו העלות היא 12 אלף שקלים לחודש. בכל החורף האחרון יכולת להזמין באתר בוקינג חדר במלון מדורג החל מ־178 שקלים ללילה. 

"השנה מתחלקת לשתי תקופות עיקריות - 100 ימי ביקוש לעומת 260 ימים של שפל תיירותי שבהם אנו נאבקים לשרוד. סגירת שדה דב תהפוך גם את תקופת הביקוש לשפל תיירותי, ובסופו של תהליך תהיה קריסה מוחלטת של הענף. אי אפשר להשוות בין מלונות דן ורויאל ביץ' לבין מלונות ארבעה כוכבים בקפריסין. זה כמו לבקש לשלם במחלקת עסקים של אל על כמו שמשלמים בלואו קוסט. גם אם נוריד מחירים, איך יגיעו אלינו אם שדה דב ייסגר? אם כבר יגיעו לנתב"ג הישראלים יטוסו לחו"ל בדילים יותר טובים..."

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר