מאת : ירון לוי
כמו כל תוכנית עסקית לעסקים וחברות חשוב לבנות אותה באמצעות יועץ עסקי מיומן. ואולם, יש מספר מאפיינים יחודיים בכל תוכנית עסקית לעסק חדש שחשוב להבין אותם ,להלן תובא סקירה תמציתית שלהם.

תוכנית ריאלית ומדויקת ככל האפשר
מי שמסתכל על הסטטיסטיקה רואה שכמחצית מהעסקים החדשים הנפתחים בישראל אינם צולחים את חמשת השנים הראשונות. יש לכך סיבות רבות כגון התחרות הגדולה בתחומים שונים, הבירוקרטיה של המשק ודרישות הקשורות ברישיון העסק והתנהלותו, הוצאות גבוהות בהקמה ובהרצה ועוד. מהצד השני של המציאות הזאת עומד היזם הנרגש, שיש לו חזון יפה, חלומות שהוא רוצה להגשים והמון כוונות טובות. לא פעם, הגישה האופטימית הזו (שבהחלט חשובה ונחוצה) מעוותת את המציאות וגורמת ליזמים להתעלם ממכשולים ואתגרים שעל הדרך.
על כן, כאשר בונים תוכנית עסקית לעסק חדש חשוב להיות עם הרגליים על הקרקע, ולעגן אותה בנתונים מדויקים ככל האפשר וניתוח רציני של סביבת השוק, הקהל והמתחרים. כך לדוגמא, יש לקחת בחשבון שבתקופת ההקמה יש לא מעט הוצאות, למשל על רכישת מלאי ראשוני וציוד, על שיפוץ המבנה בהתאם לדרישות הרשויות וכן הלאה. כמו כן, יש לקחת בחשבון שלאורך תקופת ההרצה, המתפרשת פחות או יותר על פני חצי שנה, יהיו הוצאות גבוהות יחסית בתחום השיווק והפרסום, לעומת זרם לקוחות שאינו קבוע או גדול. למעשה, יש לקחת בחשבון שלוקח כשלוש שנים בממוצע עד שהעסק מגיע למיצוי הפוטנציאל הכלכלי. מי שבונה תוכנית עסקית שאינה מציאותית מספיק ורואה את פני הדברים נכוחה, עלול שלא להיערך נכון מבחינת מקורות המימון ואפילו ברמה הנפשית, מה שיוביל למפח נפש וחלילה למשבר כלכלי חמור. יש לזכור שבתוכנית עסקית קיימות גם הערכות הקשורות לרווחים והוצאות, ועל אף שמדובר בהערכות בלבד לא ניתן להשתולל איתן אם לנסות לצייר או המציאות לפי התקוות.
בדיקת כדאיות כלכלית
למעשה, כאשר מדובר בעסק חדש, השלב הראשון של התוכנית העסקית הוא בדיקת כדאיות כלכלית. הנתונים שיעלו בבדיקה הזו ישמשו גם לכתיבת התוכנית העסקית, אך דבר ראשון - חשובה מאוד לבצע את הבדיקה. על קצה המזלג, בדיקת כדאיות כלכלית בוחנת את המוצרים והשירותים המתוכננים, את דרכי המכירה ואפיקי השיווק, את מיתוג העסק וקהל היעד, את מיקום העסק בהקשר למיקומי מתחרים וללקוחות פוטנציאליים. עוד בודקים את השוק מבחינת תמחור מוצרים, רמת רווחיות מקובלת, ייחוד ויתרונות של שירותי ומוצרי העסק, תקורות על כל המשתמע מכך ברמת ההקמה וברמת השוטף, וכמובן היכולות הפיננסיות ומקורות המימון.
כל הפרמטרים האלו ונוספים יעזרו לנו להבין האם כדאי בכלל ללכת על המיזם בקונספט שחשבתם עליו. ייתכן שהרעיון שלכם פשוט מושלם, ייתכן שיהיה צורך לשנות כמה היבטים בו, וייתכן שנראה שאיך שלא מסובבים את הנתונים והאפשרויות - לא מגיעים לרווחיות סבירה. במצב זה, עדיף לוותר על המיזם מכל וכל ולעבור לרעיון הבא, מה שיחסוך לכם הרבה כאבי רוח, עוגמת נפש והתחייבויות כלכליות גבוהות.
כאמור, הנתונים של בדיקת כדאיות כלכלית ישמשו אתכם ואת היועץ העסקי לבניית התוכנית העסקית לאחר מכן.
תוכנית עסקית לעסק חדש כותבים עם יועץ עסקי
יכול להיות שאתם בולדוזרים, יודעים להזיז דברים, מעולים ביחסי אנוש, בעלי ידע מקצועי מצוין בתחום שאתם רוצים להיכנס אליו, ואפילו יש לכם כישורי ניהול טובים. מצד שני, אם אין לכם ניסיון בכתיבת תוכניות עסקיות, ואם אין לכם רקע משמעותי בתחום הפיננסי-עסקי, אל תכתבו את התוכנית העסקית לבד. פנו אל יועץ עסקי שכבר כתב מאות תוכנית עסקית לעסקים וחברות, כולל כאלו הפועלים בתחום שאתם מתעתדים להיכנס אליו, ושיש לו בעצמו ניסיון בתור מנהל עסקים בשטח. אדם כזה המבין היטב את השוק ויודע היטב מה זה להקים עסק חדש, יוכל לבצע עבורכם את הבדיקות הנדרשות ולבנות את תוכנית עסקית שתהיה מקצועית, נכונה, ריאלית ומבוססת, ותיצור את היסודות לעסק רווחי ויציב לאורך תקופה ארוכה.
לאור מורכבות וחשיבות המשימה, תוכנית עסקית לעסק חדש יש להכין עם יועץ עסקי מנוסה. לפרטים נוספים בנושא ולקביעת פגישת ייעוץ ללא התחייבות, פנו אלינו בטלפון 035377088 או במייל
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו