בית החולים רמב"ם בחיפה // צילום: מישל דוט קום // בית החולים רמב"ם בחיפה // צילום: מישל דוט קום

חשד: מתמחים בביה"ח רמב"ם זייפו עשרות דו"חות ניתוח

בדיקה של ההסתדרות הרפואית העלתה תוצאות מדהימות: שני רופאים פברקו במחשב השתתפות בניתוחים • המטרה: להשלים מכסות ולקבל הכרה בהתמחות • בכיר במשרד הבריאות: "עולים בפרשה חשדות לעבירות משמעותיות ופליליות" • רמב"ם בתגובה: "לא מצאנו חשד לפלילים"

חשיפה: משרד הבריאות חוקר חשדות חמורים שלפיהם שני רופאים מתמחים זייפו ופברקו עשרות דו"חות ניתוח במחשב בית החולים הממשלתי רמב"ם בחיפה.

המטרה היתה הכנסת שמם כמי שעשו חודשים ושנים קודם לכן ניתוחים במחלקת אף־אוזן־גרון וניתוחי ראש־צוואר - אך לפי החשד הם לא היו שותפים בביצוע רבים מהניתוחים האלה.

עוד בנושא:

סערה ברמב"ם: מנתח מוח פוטר

הניוזוויק קבע: ביה”ח כרמל מהטובים בישראל

פרשת הנוירוכירורג הבכיר מרמב"ם: משרד הבריאות החל בחקירה

"לא נטשתי חולים, ברמב"ם תפרו לי תיק"

רשימת הניתוחים של כל רופא מתמחה קובעת אם יקבל כחוק הכרה במומחיות בתחום שבו הוא עשה התמחות רפואית. על פי החשד, את השינויים הם ביצעו כדי להשלים את המכסות הנדרשות לקבלת הכרה בהתמחויותיהם ולקבלת תעודות מומחים מטעם משרד הבריאות.  

נקמה ברופאה מתמחה

עם זאת, בבית החולים אומרים שהרופאים היו מסיימים את ההתמחות גם בלי רשימות הניתוחים שעל פי החשד זייפו, וכי אותם הרופאים שהיו מתמחים אומרים ששינו בדיעבד את הדו"חות רק עבור ניתוחים שהאחיות שהיו בחדר הניתוח בטעות לא רשמו שהם השתתפו בהם. שני הרופאים המתמחים אכן סיימו את התמחותם והוכרו על ידי משרד הבריאות כמומחי אף־אוזן־גרון, ועכשיו עולה החשד כי הם קיבלו את תעודת ההתמחות גם על סמך רשימת ניתוחים החשודה כמפוברקת בחלקה. מחלקת אף־אוזן־גרון וניתוחי ראש צוואר ברמב"ם היא המחלקה עם מספר הניתוחים הגדול ביותר בישראל, כ־3,500 ניתוחים בשנה.

נויים בוצעו ביותר מ־100 דו"חות ניתוח ותיקים רפואיים ממוחשבים. כמו כן, הם נעשו בעזרת רופא בכיר במחלקה ישירות ממחשב בית החולים - חודשים ושנים לאחר שהניתוחים בוצעו בפועל. היו גם מקרים חמורים עוד יותר - חלק מהזיופים לכאורה כללו הוצאה בדיעבד מן הדו"ח של רופאה מתמחה שדווקא כן היתה שותפה לניתוחים וזאת, על פי החשד, כנקמה באותה רופאה מתמחה.

בית החולים רמב"ם // צילום: הרצי שפירא

החשדות נחקרים בחודשים אחרונים במשרד הבריאות, בהנהלת בית החולים ובמועצה המדעית בהסתדרות הרפואית - שהיא המועצה האחראית על פי חוק מטעמו של משרד הבריאות לכל ההתמחויות של רופאים בכל מוסדות הרפואה בישראל. 

"ממצאים חמורים"

ל"ישראל היום" נודע כי בבדיקה שערכה ועדה מיוחדת במועצה המדעית כבר התאמתו חלק ניכר מהחשדות לזיופים של דו"חות הניתוח הממוחשבים, ובכירים במערכת הבריאות טענו כי הממצאים "חמורים ביותר". לדברי בכיר במשרד הבריאות, "עולים בפרשה זו חשדות לעבירות משמעתיות ופליליות". 

ל"ישראל היום" נודע גם שבעקבות דיון שהתקיים בוועדה במועצה המדעית בראשותו של פרופ' חנוך קשתן הוחלט ברוב קולות להסיר את ההכרה בהתמחות במחלקה זו ברמב"ם. אם החלטה זו תמומש, משמעותה שלא ניתן יהיה כלל לקיים בה התמחויות של רופאים, והדבר עלול לפגוע בעבודת המחלקה ובתפקוד בית החולים.

חקירת הפרשה נפתחה בעקבות תלונה של רופאה מתמחה שעבדה בבית החולים והתלוננה לפני כשנתיים שהשם שלה הוצא במכוון מהדו"ח הממוחשב של ניתוח שבוצע במחלקה באמצעות רובוט, ובמקומו נרשם שמו של רופא מתמחה שכלל לא השתתף בניתוח.

ואולם, בחודשים האחרונים נחקרו תלונות נוספות שהועברו באוגוסט 2017 למועצה המדעית על ידי פרופ' אילנה דואק, מנהלת המחלקה לאף־אוזן־גרון בבית החולים כרמל בחיפה ויו"ר האיגוד של רופאי אף־אוזן־גרון ומנתחי ראש־צוואר בהסתדרות הרפואית. בעקבות זאת, התבצעה בדיקה חדשה בהנהלת בית החולים ובמועצה המדעית בהסתדרות הרפואית ובאחרונה גם במשרד הבריאות. בעקבות זאת התקיימה לפני כחודש ישיבה ממושכת במועצה המדעית שאליה הוזמנו ד"ר מיקי הלברטל, מנהל רמב"ם, ופרופ' זיו גיל, מנהל המחלקה. 

"הכל מתועד"

מבית החולים רמב"ם בחיפה נמסר כי "לפני שנתיים הוגשה להנהלת רמב"ם תלונה על שינויים שבוצעו בתיקים הרפואיים. בעקבותיה, פרופ' רפי ביאר, מנהל בית החולים, עשה בירור מול מנהל המחלקה והמתמחים הרלוונטיים. בבדיקתו פרופ' ביאר לא מצא שהיתה מעורבות או יד מכוונת של הנהלת המחלקה, והוא קיבל את גרסת המתמחים שמדובר בעדכון רשומות שגויות שמתעדות את מבצעי הניתוחים. היות שכל הרשומה הרפואית בבית החולים ממוחשבת, כל כניסה לרשומה משאירה חתימה אלקטרונית, כל שינוי שנעשה בתיק מתועד וכל הגרסאות של התיק נשמרות בצורה מסודרת, לא מצאנו חשד לפלילים. שינויים ברשומות רפואיות, כולל דו"חות ניתוחים, מתבצעים לעיתים קרובות בכל בית חולים כחלק מהטיפול והתיעוד".

עוד נמסר מרמב"ם כי "לפני כחצי שנה חזרה והועלתה הסוגיה על ידי המועצה המדעית בהסתדרות הרפואית בעקבות תלונה שהגיעה אליהם, ובעקבות זאת הורחב הבירור על ידי סגנית מנהל בית החולים ד"ר מיכל מקל, ואז תיקים שבהם בוצעו שינויים על ידי המתמחים נפתחו ונבדקו שוב, והמתמחים הוזמנו לשיחה נוספת. מסקנות הבדיקה היו דומות לבדיקה הראשונה, שוב לא נמצא חשד לפלילים, והן הועברו למועצה המדעית.

"במקביל הוחלט בהנהלת בית החולים, כצעד של זהירות מונעת, להחמיר את הפיקוח ולהגביל בזמן את היכולת של צוותי רפואה בכל המחלקות לבצע שינויים בתיקים רפואיים. הגבלה זו נכנסה לתוקף לפני כחצי שנה ומאז אנשי צוות יכולים לבצע תיקונים, שכאמור מתועדים במחשב, רק במסגרת זמן של עד 60 יום לאחר הניתוח או אשפוז. כל בקשה לבצע שינוי אחרי 60 יום מחייבת אישור של הנהלת בית החולים. חטיבת המרכזים הרפואיים הממשלתיים במשרד הבריאות מבצעת בימים אלו בדיקה מעמיקה של כל האירוע ובית החולים משתף פעולה ומעביר את כל הנתונים לחטיבה". 

המלצה להסיר ההכרה

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "המשרד קיבל את המידע על האירוע לאחרונה ובעקבות זאת פתח בבדיקה מקיפה של הנושא".

מההסתדרות הרפואית נמסר כי ״המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית בישראל אמונה על איכות הרפואה ועל איכות ההתמחות, וככזו העבירה את הטיפול בסוגייה למשרד הבריאות, לבירור ומיצוי הבדיקה, תוך המלצה להסיר את ההכרה להתמחות במחלקה בשלב זה״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו