"תזוזה מתמשכת הרחק מהציונות החילונית אל עבר היהדות הדתית", כך מגדיר המשפטן פרופ' אמנון רובינשטיין את אחת המגמות המרכזיות שהוא מזהה במציאות הישראלית.
"בשבוע שעבר התקבלה עוד הוכחה לכך שיש תנועה חזקה לכיוון הימין הקיצוני, תוך מתן לגיטימציה לרעיונות של כהנא. זה אסון גדול, שיחריף אם מבטאי ותומכי הכהניזם יקבלו משרדים חשובים כמו החינוך והמשפטים".
בראיון נרחב למוסף "שישבת" שיתפרסם מחר, טוען מי שכיהן בעבר כשר החינוך, כי "האפשרות שבצלאל סמוטריץ' יהיה שר החינוך היא מבחינתי קטסטרופה.
"גם כך משרד החינוך הוא משרד דתי. החינוך הממלכתי מופלה לרעה, קודם כל בתקציבים. אין שר אחד או חבר כנסת אחד בקואליציה שפעל למען החינוך הממלכתי והגן עליו. תוכנית הלימודים של משרד החינוך היא כולה יהדות אורתודוקסית. תלמידי תיכון מסיימים את לימודיהם בלי לדעת שקיימים זרמים נוספים, משמעותיים ביותר".
ככלל, טוען רובינשטיין, "בזמן שבאוכלוסייה יש רוב חילוני, מבחינה פוליטית החילונים הם מיעוט. אין להם כמעט השפעה, ואין מי שמגן על אורח חייהם. אני לא זוכר מתי היה חוק, או הצעת חוק, שנועדו להיטיב עם הציבור החילוני".
"הפילוג בארץ גדל"
בהתייחסו לתוצאות הבחירות, אומר רובינשטיין כי הוא מתקשה להאמין שמפלגת העבודה "תשתקם מתבוסה כה חזקה. אני נותן לזה סיכוי קטן", ומוסיף כי "הפלשתינים תרמו למפלת השמאל. הבסיס המעשי, שאני שותף לו, של שטחים תמורת שלום, נכשל".
את מפלגת מרצ, שהיה ממקימיה, הוא משבח על היותה "המפלגה היחידה שבה יהודים וערבים עובדים יחד, באופן שוויוני. הם היחידים שנלחמים בכל הכוח למען הציבור החילוני, בין היתר בהתעקשות עקבית על הפרדת דת ומדינה. עם זאת, אני מסתייג מאוד מהעמדה האוטומטית שלפיה ישראל תמיד אשמה בכל. מרצ רדיקלית מדי בענייני ביטחון ושלום וצריכה להקפיד יותר על פטריוטיות".
רובינשטיין מבקר את הליכוד וטוען כי "הליכוד מכנה את עצמו תנועה לאומית ליברלית, אבל אין שם שמץ ליברליות. אנטי־ליברליות, זה המינוח המתאים. ההשלמה או ההסכמה לכך שנשים לא יתפללו בכותל על פי דרכן ואמונתן, אי השוויון כלפי נשים בצבא, אמירות חוזרות ונשנות על כך שהיהודים הרפורמים פסולים, ועוד.
"לא ראיתי הצעת חוק אחת של הליכוד שמקדמת באמת את שוויון הזכויות במדינה.
"הפילוג בציבור הישראלי גדל לממדים עצומים, והממשלה וראש הממשלה ליבו והעמיקו את השסע הזה, בין היתר בהסתה נגד מי שלא חושב כמו נתניהו. זה גרם לישראלים רבים לייאוש פוליטי".
לדבריו, "הממשלה הימנית והדתית הובילה תהליכים, שיוצרים קונפליקט חמור וניתוק בינינו לבין יהדות צפון אמריקה, שהיא חזקה וחשובה עבור ישראל.
"באופן מופקר לחלוטין אנחנו משלימים עם העמקת הניתוק הזה, שהוא תוצר של היענות לתביעות של מיעוט.
אני מתנחם בדבר אחד בלבד: שהניסיון של מפלגת הימין החדש להרוס את מערכת המשפט נכשל. אבל האיום עדיין קיים. רבים בליכוד ובמפלגות הדתיות והחרדיות עוינים את בית המשפט העליון ורוצים בהחלשתו, או בהפיכתם של השופטים לנציגים של הפוליטיקאים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו