האם 30 שנות שלטון עומאר אל־באשיר בסודן בדרך לסיום? הצבא החל להגן על אלפי המפגינים בבירה ח'רטום נגד הדיקטטור עומאר אל־באשיר. ההפגנות החלו במרכז הבירה, כשכוחות הביטחון החלו בפינוי אלים של המוחים מסביבת משרד הביטחון. לפי הדיווחים, שוטרים וכוחות חשאיים השתמשו ברימוני גז מדמיע בכמויות יוצאות דופן, בניסיון לסיים את המחאות שהחלו שלשום. תושבי ח'רטום, שמתגוררים במרחק של עד כ-5 קילומטרים ממשרד הביטחון, התלוננו על צריבה בעיניים.
בשלב מאוחר יותר, החלו החיילים לחצוץ בין כוחות השלטון לבין כ־3,000 מפגינים, כדי למנוע פגיעה בהם. בד בבד, הם ביצעו ירי באוויר לצורך הרחקת כוחותיו של אל־באשיר. הירי יצר ביטחון רב בקרב אלפי האזרחים ששרו: "עם אחד, צבא אחד".
שר ההסברה הסודאני חסן אסמעיל טען מנגד כי "הקהל מול הפיקוד העליון פונה לחלוטין ללא נפגעים". בניגוד להודעת אסמעיל, באופוזיציה הסודאנית מצביעים על הרוגים, אחד מהם רופא "שנהרג כבר בשבת". גם בהערכת מספר ההרוגים מאז חודש דצמבר יש פער מהותי בין האופוזיציה לשלטון: המוחים מדברים על 51 הרוגים - בזמן שהמשטר מקטין את המספר ל־32.
מסיבות כלכליות, בעולם ככלל וביבשת אפריקה בפרט עוקבים אחר המתרחש בסודאן - תוך חשש מהסלמה: ברמה הגלובלית ישנו צינור הנפט הראשי של סודאן, שמוביל נפט מדרום סודאן עד לעיר הנמל הבכירה בסודאן, פורט־סודאן. 40% מהבעלות על הצינור נמצאת ברשות סין.
ברמה האפריקנית, שני יובליו העיקריים של נהר הנילוס, הנילוס הלבן והנילוס הכחול, מתחברים בח'רטום בדרכם למצרים, והגברת הלחץ הבינלאומי על אל־באשיר עלולה להוביל אותו לצעדיים בלתי צפויים.
אזרחים וחיילים סודאנים ברחובות ח'רטום // צילום: איי.אפ.פי
מול גל המחאות הנוכחי מתמודד השלטון הדיקטטורי של עומאר אל־באשיר מאז חודש דצמבר. למרות הסלידה הבינלאומית ממנו, והעובדה כי מזה כ־11 שנים עומד נגדו צו מעצר מבית הדין הבינלאומי בהאג, על פשעי המלחמה בדרפור, בעוד כחודשיים הוא ישלים 30 שנות שלטון.
לצורך ההשוואה, שלטונו של נשיא אלג'יריה עבד אל־עזיז בוטפליקה הסתיים בשבוע שעבר בתום 20 שנים. ייתכן וסיום שלטון בוטפליקה העניק רוח גבית למחאות בסודאן.
כ־2,800 פליטים בטריפולי
ובשכנתה של אלג'יריה ממזרח, לוב, הקרבות בבירה טריפולי מחריפים. כוחות "הצבא הלובי הלאומי" (LNA) בפיקודו של ח'אליפה הפטאר כבר כבשו את שדה התעופה הבינלאומי ומנסים לכבוש שטחים נוספים בשליטת ממשל המעבר של פאיז א־סראג' - בה מכירה הקהילה הבינלאומית. מנגד, כוחות הממשל המערבי ששוכן בטריפולי הצליחו לכבוש מחדש את השדה ונמצאים כרגע בניסיונות בלימת אנשי "המזרח" מבנגזי.
מאז נפילת מועמר קדאפי בפברואר 2011, בתום 42 שנות שלטון, המדינה בעלת השטח העצום (18 בעולם) אך בעלת האוכלוסייה הדלילה (כ־2 מיליון פחות מישראל) לא מצאה את האחדות. ההסלמה הנוכחית התרחשה דווקא כשמזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטיירש נמצא בטריפולי בניסיון לקדם בחירות כלליות ומוסכמות על ידי הצדדים היריבים בין התאריכים 16-14 באפריל.
הלחימה סביב שדה התעופה הבינלאומי בטריפולי // צילום: איי.אפ.פי
מאז, כוחותיו של הפטאר, קצין לשעבר בצבא קדאפי, דיווחו על 19 הרוגים בקרב על טריפולי. בצד המערבי בראשות א־סראג', משרד הבריאות סיפר שבצידו "נהרגו לפחות 25 אנשים, כולל אזרחים, ונפצעו כ־80". מהערכות האו"ם עולה כי התקפת הפטאר על טריפולי הובילה לעקירתם מביתם של כ־2,800 אנשים.
האו"ם מנסה להרגיע את הרוחות ולהוביל להפסקת אש, אך הזעם גובר. מטוסי חיל האוויר של א־סראג' תקפו היום (שני) את בסיס אל־וואטייה, ששוכן כ־130 ק"מ מטריפולי. לפי שעה, הקרבות בסביבת הבירה לא נראים לקראת סיום.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו