חצי מהלידות עם אפידורל, חמישית מתבצעות עם זירוז

תם עידן העמימות: נתוני הלידות בבתיה"ח הממשלתיים נחשפים √ ברמב"ם מתבצעים פי שמונה ניתוחי חירום קיסריים מאשר בבית החולים איכילוב

לידה, אילוסטרציה // צילום: Getty Images // לידה, אילוסטרציה // צילום: Getty Images

רוצות להגדיל את הסיכויים שלכן לקבל אפידורל לשיכוך כאבים בלידה? רוצות לעשות את ההפך וללדת בלידה טבעית? לראשונה נחשפים נתוני הלידות הנוגעים לבתי החולים הממשלתיים ב־2018.

היכן מבצעים יותר חתך חיץ? היכן נותנים יותר זירוז? הנתונים מקיפים את כל בתי החולים הממשלתיים (11). מדובר בנתונים שנאספו עד היום באופן פנימי בלבד, והוצגו בצורה לא מזוהה לרופאי נשים, אבל לא פורסמו באופן שקוף וגלוי לציבור.

השיאן במתן אפידורל הוא בית החולים בני ציון בחיפה (61% מהיולדות) ואחריו רמב"ם (58%), איכילוב (57%), הלל יפה (49%), פוריה ונהריה (48%), שיבא (45%), אסף הרופא (43%), ברזילי (41%), ואילו בבית החולים זיו בצפת רק שליש מהיולדות (32%) קיבלו אפידורל לשיכוך כאבים.

הנתונים התקבלו מבתי החולים לאחר יותר מארבע שנים של מאבק מצד "התנועה לחופש המידע", ורק בעקבות התערבות של משרד הבריאות. נתונים דומים, שמתייחסים לשנת 2017 ומקיפים בעיקר את בתי החולים של הכללית, פורסמו לפני כמה חודשים בחדשות 12, וביחד נותנים מידע חלקי לגבי שיעור ההתערבויות בלידות כמעט בכל בתי החולים בישראל.

הנתונים אינם כוללים את בתי החולים הדסה, שערי צדק, לניאדו, מעייני הישועה ובתי החולים בנצרת שאינם בבעלות המדינה, ולכן חוק חופש המידע לא חל עליהם. בית החולים שיבא היה היחיד שלא העביר נתונים למרות פניית התנועה לחופש המידע, ורק בעקבות פניית "ישראל היום" הנתונים הועברו. בית החולים וולפסון העביר נתונים חלקיים וחסרים.

הנתונים כוללים שיעור של לידות מכשירניות (בעיקר ואקום), לידות שנעשות כשהלידה מתארכת והעובר במצוקה, שיעור ניתוחים קיסריים לפי רצון היולדת, שיעור מתן זירוז, שיעור חתכי החיץ שנעשים, שיעור הלידות שהתחילו כלידה רגילה והסתיימו בניתוח קיסרי חירום. 

כמעט אחת מכל חמש יולדות בשיבא (19%) תעבור חתך חיץ, חיתוך של הגוף שנעשה בעיקר בלידה ראשונה. מדובר בהליך התערבותי, והגישה הרווחת כיום היא שחיתוך חיץ טראומטי יותר לגוף מבחינת החלמה לעומת קרעים בדרגה בינונית. אחריו ברשימה בתי החולים איכילוב, רמב"ם ואסף הרופא, עם 16%. סוגר את הרשימה הלל יפה, עם 6% מהיולדות שיעברו חתך חיץ. 

בתחום מתן זירוז (פיטוצין) במהלך הלידה, קיימת שונות גבוהה מאוד בין בתי החולים. כך, למשל, בבית החולים זיו בצפת ניתן זירוז כמעט למחצית מהיולדות (41%), בנהריה ל־29% מהיולדות, באסף הרופא לכרבע מהיולדות (23%), ל־21% מהיולדות בשיבא ואילו באיכילוב רק ל־15% מהיולדות, בפוריה ל־14% ובבני ציון ל־11%.

בתנועה לחופש המידע ביקשו לקבל נתונים על מספר התלונות שהגישו נשים בנושא התערבויות בלידה. הנתונים שהתקבלו בסעיף זה גם הם חלקיים ומקשים לערוך השוואה. 

הנתונים שאותם ביקשו בתנועה לחופש המידע ובארגון "נשים קוראות ללדת" כן מצויים בידי בתי החולים, והם מועברים ל"חברה לרפואת האם והעובר" - אך התנאי להעברתם הוא חיסיון על בתי החולים, כך שהנתונים לא מוצגים באופן מזוהה.

הזכות לבחור

פרופ' אריאל מני, מנהל חדרי הלידה במרכז הרפואי תל אביב, ולשעבר יו"ר החברה לרפואת האם והעובר: "המדדים הנכונים צריכים להיות מפורסמים והמידע צריך להיות שקוף לציבור. אני חושב שכולנו, המומחים בתחום ובתי החולים, מסכימים שזה לא סוד".

עו"ד רחלי אדרי, מנכ"לית התנועה לחופש המידע, שהובילה את המהלך: "משך הזמן, האנרגיה והמשאבים שהשקיעה התנועה לחלץ את המידע מבתי החולים הוא לא סביר, בלשון המעטה, ולא ייתכן שבתי החולים לא יפרסמו מידע זה כעת באופן קבוע ביוזמתם. אני מודים על התערבות משרד הבריאות, שדחק בבתי החולים למסור את המידע. ברור שמדובר במידע שהוא חיוני לכל יולדת, וצריך להיות מפורסם ונגיש לטובת החלטה מושכלת של נשים לקראת לידה".

עו"ד אנג'ל גולדנברג, היועצת המשפטית של נשים קוראות ללדת ודולה: "אלו נתונים חיוניים, וכשרואים אותם מבינים שיש פערים משמעותיים בין בתי החולים. הנתונים אמורים לעזור לכל יולדת בבואה לבחור את בית החולים שבו היא רוצה ללדת. יש פער כל כך גדול, שאפשר להבין ממנו בקלות שזה לא רק עניין פיזיולוגי אלא של מדיניות של בית החולים ונוהג. יש נשים שמגיעות במטרה ללדת לידה טבעית, ויש נשים שמטרתן לקבל אפידורל בשלב מוקדם ככל האפשר. שתי הגישות לגיטימיות לחלוטין. אבל אישה זכאית לקבל את המידע, לדעת ולבחור לפיו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר