בריכות החורף שמצילות אותנו משיטפונות

בריכות החורף משמשות בית לבעלי חיים כמו צפרדעים ולוטרות, ועוזרות בניקוז מי הגשמים • עם השנים ובעקבות הבנייה, הן נעלמו • כעת, בערים רבות החליטו להשקיע בהן שוב

בריכת החורף בנתניה ,
בריכת החורף בנתניה

באתרים רבים בישראל קיימת זה שנים רבות תופעה של שלוליות ענק, שניתן לקרוא להן בריכות חורף. בין הבריכות הללו ישנן מוכרות מאוד, כמו בנתניה, בלב השרון, ועוד כמה שהצליחו לחתום קבע ולא להיעלם. הבריכות הללו, שנוצרות בתוך שקעים טבעיים או לאחר חפירה, משמשות בתי גידול לבעלי חיים נדירים, בעיקר דו חיים כמו צפרדעים, לוטרות, טריטונים וסלמנדרות. 

בריכות החורף הללו מצילות את הערים משיטפונות, ואוגרות את מי הגשמים בלי להזרים אותם הלאה. המים נספגים לאט־לאט בקרקע, ולקראת הקיץ רובן מתייבשות, ומותירות את בעלי החיים שבתוכן בתרדמת קיץ עד לחורף הבא. 

החשיבות הרבה של הבריכות הללו הביאה לכך שהשנה, לראשונה, יארח האיגוד הישראלי של אדריכלי הנוף ב־28 במארס את ועדת IFLA "אגן הים התיכון", לדיון על פתרונות ניהול נכון של מי נגר. בדיונים, שיתקיימו במרכז פרס לשלום ביפו ובמתחם עינב בגן העיר בתל אביב, ישתתפו מומחים וקובעי מדיניות בכירים. 

בעבר היו קיימות מאות בריכות חורף, והיום נותרו בארץ רק כמה עשרות, משום שייבשו אותן למטרות בנייה. לדוגמה, בשטח שכיום נמצא באזור קניון שבעת הכוכבים בהרצליה, היתה ביצה ענקית ליד שדות ופרדסים, אבל שם ניקזו את המים. 

בהרצליה הבינו רק לאחר הבנייה שהשלולית הטבעית, שפעם היתה ביצה של ממש, היתה מצילה את העיר שנה אחר שנה משיטפונות. 

דווקא בנתניה לא מתכננים להיפטר מבריכת החורף, אף על פי שכרישי הנדל"ן לוטשים אליה עיניים לא אחת. הבריכה הפכה לחלק ממתחם פנאי עירוני, המשלב גם פארק גלגיליות וסקייטבורד. 

ברשויות רבות הבינו שהשלוליות חשובות לאיזון ההידרולוגי, והחלו לבנות בריכות חורף חדשות כאתר טבע, מעין שמורה זעירה, שגם משמשת אטרקציה תיירותית ומקום להתחדשות של חי וצומח עונתיים. שלוליות בחדרה ובדרום תל אביב ממתינות לתקציבים שיחזירו אותן לתפקידן הטבעי, גם כדי להקל על עומסי הניקוז בשנים גשומות. בריכות החורף גם משמשות כתחנות ריענון, מנוחה ואכילה לציפורים הנודדות לאפריקה ובחזרה ממנה לאירופה.

בריכת החורף לב השרון 

בשטח ששימש בעבר כמחפורת חמרה, באזור המועצה האזורית לב השרון, חודש פארק בריכת החורף, המשתרעת על שטח של כ־30 דונם. היוזמה להקמת הבריכה היתה של ראש המועצה, שהסתייע בתקציב מהקרן לשטחים פתוחים האחראית לשיקום אתרי טבע רבים. את הבריכה תכנן אדריכל הנוף והאקולוג ליאב שלם, המומחה לשיקום טבע ובתי גידול לחים, בסיוע ייעוץ של פרופ' אביטל גזית. 

בריכת לב השרון // צילום: ליאב שלם

כחלק ממסדרון אקולוגי שעובר במקום, בריכת החורף לב השרון מהווה פנינת טבע, בעיקר בעונה הזו של השנה, סוף החורף, המושכת אליה הרבה מבקרים בכל ימי השבוע.

בזמן הקמת הבריכה בוצעו במקום עבודות מיגור מינים פולשים, נוקתה פסולת חקלאית, ניטעו עצים ונשתלו שיחי בר מקומיים. בריכת החורף נחפרה והונגשה למבקרים, כשהיא עמידה לחמישה חודשי מים בממוצע, המאפשרים תנאי מחיה למגוון חי וצומח באתר, המייצר מראה ייחודי למקום. 

בבריכת לב השרון צפים צמחי מים ומסביבה צמחייה ייחודית, האופיינית לקרקעות חמרה. בתוך הבריכה מתקיים מארג חיים עשיר של מינים שונים, כגון ראשני קרפדות. זו בריכה שלא ניתן להיכנס לתוכה, אלא בריכת נוף בלבד, המתקיימת לאורך חודשי החורף והאביב (ינואר־מאי). מסביב לבריכה צומחים עצי צל והוכשרו אזורי ישיבה המותאמים לפיקניק. הבריכה הונגשה לנכים. אסור להבעיר אש ולכן אסור למנגל. 

בסמוך לבריכת החורף לב השרון קיים אתר נוסף, ביער קדימה, עם שבילי טיול רבים שלצידם פורחים צבעונים. בשטחים המרוחקים מהבריכות ניתן לראות פריחה של תורמוס ארצישראלי, עיריות ומינים שונים של תלתן. מדובר באטרקציה מצוינת למטיילים. אל הבריכה מגיעים בנסיעה על כביש 4. בצומת דרור פונים מזרחה לכביש 553, לפי השילוט פונים שוב לכביש 562 צפונה (לכיוון עין שריד), בכיכר השנייה שוב פונים מזרחה, ואחרי כ־250 מ' רואים מצד ימין את רחבת החניה של בריכת החורף ליד עין שריד.

בריכה בשיתוף התושבים

כיום יש כמה בריכות חורף שהוקמו בשיתוף התושבים. כזו היא בריכת החורף במתחם המכללות של צפון תל אביב, באזור רחוב שושנה פרסיץ, שהוקמה כחלק מחזון העירייה לחזק את הקשר בין התושבים לטבע העירוני. הבריכה מחזיקה מים עד אמצע הקיץ, ואלה משקים מסביבה מרבדים של פרחי בר ובוסתן של עצי פרי המניבים בימי הקיץ.

פריחה בבריכת החורף בצפון תל אביב // צילום: ליאב שלם

כפי שנעשה בפרויקטים מסוג זה, במהלך הקמת הבריכה פונו קרקע וזרעים של מינים פולשים, ולמעשה היה זה חידוש של הבריכה הטבעית שהיתה קיימת באזור. בריכת החורף מושכת אליה מינים רבים של בעלי חיים כמו חרקים, סרטנים, דו־חיים, עופות ויונקים, ומאפשרת בית גידול מיטבי למיני צומח מגוונים. 

במהלך השחזור בוצעו שיקום אקולוגי ושיקום נופי של האתר. הובאו מיני צומח וחי המתאימים לבתי גידול לחים, והשטח הונגש לציבור הרחב. היום זו פנינה באמצע גוש דן, אתר אידיאלי לטיול קרוב לבית. במהלך השנה מקיימת העירייה אירועים שבהם תושבים ותלמידים מבתי הספר הסמוכים שותלים וזורעים לקראת השנה הבאה ועוזרים להתקין מחסות עבור דו־חיים. הגשמים של השנה מילאו את הבריכה עד גדותיה.

בריכה נוספת שנחפרה לפני ארבע שנים נמצאת סמוך למושב רשפון. הבריכה משמרת את נופי המים שאפיינו את האזור בעבר, ומסייעת לקיים בעלי חיים, בדרך כלל דו־חיים ופרוקי רגליים, התלויים בבריכות החורף. 

בריכת רשפון כמו מגשרת בין הבריכות ביקום ובהרצליה, ותורמת ליצירת מסדרון אקולוגי לח, שבו כל בריכה משמשת תחנה בדרך. המרחק בין בריכות החורף במישור החוף היה בעבר קטן מקילומטר אחד, ואילו כיום הן מרוחקות זו מזו פי שניים או יותר. הריחוק מקשה על חיות כמו סלמנדרות לנדוד משלולית לשלולית. בריכות החורף הן בתי גידול עדינים ורגישים, וכל פגיעה מזערית בהן עלולה לפגוע בשורה ארוכה של חיות ושל חרקים, שאין להם אפשרות קיום בלעדיהן. לכן יש לשמור אותן ולהגן עליהן כעל אתרי מורשת - מורשת של הטבע.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר