מכל העולם: שוק האוכל ששיגע את תל אביב

תוך שימוש ברשתות החברתיות ובלי גיבוי תאגידי, הצליחו שלושה צעירים ישראלים להרים אירוע קולינרי שמשלב טעמים אותנטיים מרחבי העולם

חברי הדוכן הטאיווני בשוק אוכל עולם // צילום: מעיין דיסקין // חברי הדוכן הטאיווני בשוק אוכל עולם // צילום: מעיין דיסקין

שווקי אוכל ואירועים קולינריים הפתוחים לקהל הרחב הפכו בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מתרבות האוכל בישראל, בין אם זה אירועים כמו "טעם העיר", או שוק האוכל בשרונה, קהל הסועדים הישראלי חשוף יותר מאי פעם לטרנדים החמים במסעדנות העולמית.

אך מי שביקר בסוף השבוע בשוק האוכל החורפי שארגנו חברי קבוצת "שוק אוכל עולם" בדרמה בר ברחוב נחלת בנימין בתל אביב, יכול היה להרגיש מיד שמדובר בחוויית אכילה ייחודית, שמזדמנת לעיתים נדירות, אם בכלל, בישראל.

"תמיד הרגשתי שבישראל, באופן מאוד מובן, מסעדות מנסות להתאים את עצמן לטעם הישראלי. ברור שהם חייבים לעשות את זה על מנת לשרוד, אבל רצינו להביא את הטעמים המקוריים והאוטנטיים עד כמה שניתן", מספרת נעמה אליהו, שיסדה את המיזם יחד עם שותפיה, עמייחי לבנשטיין וגרי גוזלן. השלושה החלו לפני שלוש שנים, מגובים בקבוצת פייסבורו תחושת שליחות בלבד. לחפש שפים וטבחים שיאיישו את הדוכנים השונים והחליטו, במקום לפנות למסעדות מוכרות, לחפש את מפעילי הדוכנים שלהם מקרב הקהילות הזרות המתגוררות בישראל.

חיצ'פורי גיאורגי // צילום: מעיין דיסקין

"גילינו קבוצות אנשים שבחיים לא חשבתי שמתגוררות בישראל. מקולומביה, טאיוון, יפן ואפילו טיבט. לא היה קל להגיע לכל האנשים הללו אבל יצרנו קהילה קבועה ואנחנו משתדלים לשמור עליה בכל האירועים שלנו", מספרת אליהו. והתוצאה מורגשת בכל דוכן ודוכן. באי השוק, למעלה מ-4,000 בני אדם, יכלו לבחור בין 15 דוכנים שונים מרחבי העולם, כשמחירי המנות נעים בין 20 שקלים ל-30. כל מבקר קיבל תלוש לכוס בירה ב-20 שקלים. האירוע הותאם היטב גם לטבעונים ולרגישים לגלוטן, שיכלו לבחור מעשרות מנות המתאימות גם להם.

בשר מעושן וצעקות בספרדית

הקו המנחה של האירוע היה מנות חמות ומנחמות לעונת החורף. לימור לשנייאק, ישראלית המתמחה ברזי המטבח הקוריאני, הגישה מרק ראמיון , חזק  טעמים וחריף שהתאים היטב למזג האוויר הקפוא. בסמוך לשם, הגיש הדוכן הרוסי, שהתהדר בשלט עם שגיאות כתיב מקסימות של ילד, שני סוגים של מרקים רוסים לצד כיסוני פילמני ממולאים בבשר.

לחמניות באן ממולאות כל טוב // צילום: מעיין דיסקין

דוכן אחר הציע לחמניות באן מעולות במילוי בשר בקר או סייטן, לטבעונים שבחבורה. הדוכן הצ'יליאני שהוצב בסמוך לו התאפיין בצעקות חדווה בקולי קולות בספרדית, במאפנדס חמות ממולאות בכל טוב ובמנה מדהימה של אסאדו שהוכן במעשנה. לקינוח, הוגשו צ'ורוס רותחים הישר מהטיגון. 

ישר מהמעשנה, אסאדו צ'יליאני עם הרבה צעקות בספרדית ואהבה // צילום: מעיין דיסקין

גם הדוכן הקולומביאני הציע קסם דרום אמריקני בדמות כיסוני אריפה, העשויים מבצק תירס, ממולאים בבשר בקר או עוף ועטורים בשכבה עבה של גבינה.

שיר של תירס וגבינה, אריפה קולומביאנית אסלית // צילום: מעיין דיסקין

בדוכן האתיופי, שתי צעירות מקסימות המפעילות קייטרינג של אוכל אתיופי, הציעו אינג'רה עם מספר תבשילים אתיופים ביתיים. גם בדוכן הגיאורגי הציעו מנה שכבר הפכה מוכרת לישראלים, מאפי חצ'פורי גדולים ומגרים שדי באחד מהם על מנת לשבוע לגמרי.

עם הפנים למזרח

בעוד דרום אמריקה ואירופה זכו לייצוג חלקי, מדינות מזרח אסיה זכו לככב באירוע. בדוכן הטיוואני, שהופעל על ידי קבוצת צעירים חייכנים ממדינת האי, טעמנו תבשיל אטריות אורז יוצא מהכלל. הדוכן משך תשומת לב רבה כששגריר המדינה בישראל הגיע לביקור מפתיע, שוחח עם בני ארצו, וטעם מהמנות.

נודלס טאוויאני, אפילו השגריר בא לטעום // צילום: מעיין דיסקין

בדוכן הטיבטי, גבר טיבטי מזוקן ובעל ארשת רצינית עמל על סירי אידוי גדולים של כיסוני מומו, אחד המאכלים המקובלים בחבל הארץ ההררי, בשלל צבעים צורות וטעמים. אך עבור כותב שורות אלו, ההפתעה הנעימה ביותר בחלקו המזרח אסייתי של השוק באה מארץ השמש העולה. יפן זכתה לייצוג יתר של שני דוכנים. 

שם קשה להגיה, מנה מצויינת ,אוקונומיאקי // צילום: מעיין דיסקין

 

קינוח מארץ השמש העולה, טרמיסו מאצ'ה // צילום: מעיין דיסקין

בראשון נמכרה מנה המוכרת פחות בארץ ונקראת אוקונומיאקי, מעיין חביתת ירק עם גבינה ורוטב חם ומתקתק. בדוכן יפני נוסף נמכרו קינוחים בהשראה יפנית בהם עוגת אורז מתוקה על שיפוד, מוס יוזו (סוג של תפוז יפני) וטרמיסו מאצ'ה, התה הירוק היפני המשובח.

כיסוני מומו מאודים מטיבט // צילום: אורורה לטרולו

על אף שהאירוע הסתיים אתמול, חברי קבוצת "שוק אוכל עולם", מקיימים כארבעה אירועים בשנה, לפי עונות השנה וכבר הודיעו כי הם עובדים במרץ על אירוע אביב שיתקיים, ככל הנראה, בחודשים הקרובים. שווה להתעדכן בדף הפייסבוק של הקבוצה ולהמתין בסבלנות לחוייה הקולינרית הבאה מבית היוצר שלהם. 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר