"מחסור במיטות ובמזון - וחולדות על התקרה"

עובדי בית החולים אברבנאל התלוננו בפני המנהל על "תנאים הומניטריים בלתי נסבלים" • כ־20 מאושפזים נדבקו בחיידק מסוכן • יו"ר איגוד הפסיכיאטריה: "הממשלה צריכה להכריז על מצב חירום" • אברבנאל: "עושים כל מה שאפשר כדי לשפר את תנאי המלונאות ואת התשתיות"

תנאים מחפירים באברבאנל // צילום אילוסטרציה: Gettyimages

בבית החולים הפסיכיאטרי "אברבנאל" בבת ים מחריפים תנאי האשפוז הקשים והבלתי הולמים, כך נודע ל"ישראל היום". לאחרונה, עובדים בביה"ח התלוננו בפני המנהל, פרופ' יובל מלמד, על חולדות משוטטות, על מחסור בעשרות מיטות אשפוז, ואפילו על מחסור במים חמים במקלחות. 

אברבנאל הוא ביה"ח הפסיכיאטרי המרכזי של תל אביב וגוש דן, ומאושפזים בו כ־350 מטופלים. התלונות הקשות על תנאי האשפוז והטיפול הועלו למרות ההבטחות בשנה האחרונה של בכירים במשרד ובביה"ח בעניין שיפור תנאי האשפוז.

באוגוסט 2016 נחשפו ב"ישראל היום" תלונות על מחסור במיטות האשפוז בביה"ח, ועל זוהמה בחלק מהמחלקות. אולם מעדויות חדשות מאברבנאל עולה כי המצב הולך ומחמיר. לפני כשבוע, למשל, התריע הצוות הסיעודי במחלקה סגורה ד' בפני פרופ' מלמד כי כבר זמן רב ישנם "תנאים הומניטריים בלתי הולמים ובלתי נסבלים של המטופלים במחלקה, מחסור בביגוד ובאוכל, ותנאי עבודה לא הולמים, בלתי אפשריים, לא מקובלים, מתישים ומסוכנים". במחלקה זו מאושפזים כ־50 חולים בכפייה. הצוות התריע כי הדבר גורם ל"חיכוכים בלתי פוסקים בין מטופלים וחשיפה של הצוות לאלימות". 

בתוך כך, הצוות התריע כי בגלל מחסור בכיסאות מטופלים אוכלים בעמידה, המזון לא מספיק למחלקה, והם נאלצים להגיש אותו במנות קטנות. בד בבד, יש צפיפות רבה בחדרים. הצוות אף ציין כי יש מחסור בכריות, בבגדים למטופלים ובשמיכות, יש עומס קשה על המקלחות, וכי בגלל תקלות רבות בטלפון הציבורי המטופלים נשארים זמן רב ללא קשר עם העולם החיצון. העובדים התלוננו עוד כי במחלקה הסגורה ה' יש חולדות מעל התקרה. כמו כן, ל"ישראל היום" נודע כי נמשכת ההתפרצות המדאיגה של זיהום הנגרם מחיידק מסוכן בקרב כ־20 חולים המאושפזים במחלקה הכרונית לגברים ("ממושכת ב'"). במחלקה זו עולות טענות על כך שאף שהזיהום מחייב הקפדה מוגברת על ניקיון, יש מקרים רבים של מחסור במים. כפי שנחשף אשתקד ב"ישראל היום", על פי נתוני משרד הבריאות, הזיהום נגרם על ידי חיידק המרסה, שנחשב למסוכן מאוד והוא גורם נפוץ לזיהום בבתי חולים ועמיד בפני מרבית סוגי האנטיביוטיקה. במשרד הבריאות התריעו בפני הנהלת ביה"ח כבר ב־2017 על מחדל בטיפול בזיהום.

בית החולים הפסיכיאטרי אברבנאל // צילום: גדעון מרקוביץ'

ד"ר צבי פישל, יו"ר איגוד הפסיכיאטריה בישראל בהתסדרות הרפואית: "המצב הנורא של התשתיות והמחסור החמור בכוח האדם בכל הסקטורים הינם ביטוי להזנחה פושעת רבת שנים של מה שאנחנו מכנים ׳החצר האחורית של הרפואה׳. איגוד הפסיכיאטריה גיבש תוכנית שנקראת ׳הרפורמה האיכותית׳, ועל הממשלה להכריז על מצב חירום במערכת הבריאות בכלל ובפסיכיאטריה בפרט ולאמץ לאלתר את התוכנית שלנו. בנוסף אני קורא לכל אזרחי ישראל, שבריאותם הנפשית ובריאות בני משפחתם יקרה להם, לבחון היטב כל מפלגה וכל מצע ולהצביע רק למי שמתחייב לתקן מצב עגום זה. לא ניתן להמשיך ולהתעלם מהפסיכיאטריה, מהעוסקים בה ובעיקר מהמטופלים הפסיכיאטרים".

 

תגובת אברבנאל: "בית החולים נערך להתמודד עם העומס הקיים בכל מערכת בריאות הנפש, ועושה כל שלאל ידו כדי לשפר את המלונאות והתשתיות בכספים שהוקצו על ידי משרד הבריאות: בינוי פרויקט הנוער החל לפני כשלושה חודשים בעלות של 70 מיליון שקלים; מחלקה פעילה ה' שופצה מהיסוד בעלות של 2 מיליון שקלים; במחלקה פעילה ד' שופצו שטחים ציבוריים (צביעה), חדר עישון, מקלחות, שירותים, ורצפת עישון חיצונית - בעלות 400 אלף שקלים. אין בבית החולים מחסור במזון או בציוד. כל ביגוד המטופלים וכלי המיטה הוחלפו בשנה זו לחדשים. בנוגע למרסה מדובר בנשאות לחיידק, לא בתחלואה. נשאות זו קיימת בקהילה ובכל בית חולים".

 

 

 

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר