נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן החליט סופית לרכוש מערכות 400-S מרוסיה.
בכך צפוי צבא טורקיה להפוך לשלישי בעולם שמחזיק ברשותו את מערכות ההגנה האווירית המתקדמות – לאחר רוסיה וסין. נשיא טורקיה החליט להתעלם משני איומים מרכזיים: 1. הודעת ברית נאט"ו כי "טורקיה לא תוכל לשלב את ה-400-S לתוך מערכת ההגנה האווירית של נאט"ו. 2. האולטימטום האמריקני שפג אמש כי "אם תחליט רוסיה לרכוש את מערכות ההגנה האווירית הרוסית, וושינגטון תבטל את מכירת מערכות הפטריוט".
עבור האמריקנים מדובר אמנם בהפסד של כ-3.5 מיליארד דולר כתוצאה מוויתורם על העסקה, אך בעיקר מדובר בהפסד תדמיתי לטובת הרוסים. שווי כל מערכת 400-S מוערך בכ-400 מיליון דולר לגדוד ארטילריה, והיא מורכבת משמונה משגרים, 112 טילים, רכבי פיקוד ותמיכה. כל מערכת יכולה לטפל בכ-80 כלי טיס בזמן אמת ו-112 הטילים מחולקים לשלושה סוגים: 96M9- לטווח עד 120 ק"מ; 6N48- לטווח עד 250 ק"מ; 6N40- לטווח עד 400 ק"מ. כלומר, הרחוק שבהם יכול ליירט כלי טיס מעל שמי צפון ישראל.
בחר שגריר חדש. הנשיא האמריקני טראמפ // צילום: אי.פי.איי
כעת, החשש בממשל ארדואן הוא שהנשיא דונלד טראמפ ישית עליהם עיצומים ויבטל את רכישת מטוסי ה-35-F. עם זאת, ארדואן הבהיר כי "עסקת רכישת מערכות ה-400-S היא סגורה ואין לגביה כל שאלה". נשיא טורקיה הוסיף כי "אנחנו עדיין פתוחים להצעה האמריקנית לגבי הפטריוט, אם הם יהיו מעוניינים להתקדם לגביה". האספקה של מערכות ההגנה האווירית הרוסיות המתקדמות לטורקיה צפויה להתקבל במהלך חודש יולי הקרוב.
טראמפ בחר שגריר חדש לטורקיה
בתוך כך, בתום כשנה וחצי ללא שגריר אמריקני באנקרה, בחר הנשיא דונלד טראמפ שגריר חדש – דייוויד סאטרפילד. זאת, בכפוף לאישור הסנאט.
המועמד ששימש מאז 2017 בתור עוזר מזכיר המדינה לנושאי המזרח הקרוב, שירת בעבר בנציגות האמריקנית ברומא בין השנים 2013-2009, וכן ב-2017-2014. הוא שירת גם במשימות מטעם ממשל ארה"ב בסוריה, בערב הסעודית, במצרים ובלבנון.
עד לאוקטובר 2017 מי ששימש בתפקיד היה ג'ון באס, אך בעיות ויזה הובילו את הממשל האמריקני להותיר את השגרירות באנקרה ללא ממלא מקום קבוע. מאז, הוא הועבר להיות שגריר ארה"ב לאפגניסטן. לאחר אישור הסנאט, סאטרפילד יאלץ להתמודד עם המתיחות הגוברת בין טראמפ לבין ארדואן.
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו