שכונת העוני מונאסטריו (מנזר בעברית) בעיירה מונטסאנו, השוכנת מצפון לבירה קראקס, נחשבה בעבר לאחד ממעוזי הצ'אביזם - המשטר שנאבק על הישרדותו בוונצואלה.
העוני במונאסטריו כל כך נורא, עד שבעבר כל זר שהגיע לשם סיכן את חייו, שלא לדבר על מתנגדי המשטר הסוציאליסטי. צ'אבס, גיבורם של העניים, נחשב כאן לאל, גם אחרי מותו לפני כשש שנים. והנה, עוזריו של הנשיא הזמני הצעיר חואן גוואידו אומרים לי להגיע דווקא למונאסטריו כדי לפגוש אותו.
שכן, דווקא במקומות כאלה - בערי הסלאמס הגוועות של ונצואלה - מתרחש השינוי הגדול.
אם בעבר התרכזה האופוזיציה בשכונות הבורגניות של הערים הגדולות, בשבועות האחרונים היא סחפה אחריה את תושבי ה"באריוס", ערי העוני העצומות בוונצואלה. המשטר מתייחס למחאת העניים - בסיס התמיכה העיקרי שלו עד כה - כאל בגידה. כוחות משטרה מיוחדים שהוקמו אחרי גל המחאה הקודם, לפני כשנתיים, רצחו בשלושת השבועות האחרונים עשרות מהתושבים של ערי העוני. סמוך למקום שבו נקבעה לי הפגישה עם גוואידו מתפתח עימות בין קצין צבא לתושבים מקומיים, שבאו לקדם את פניו של הנשיא הזמני. "אתם תומכים בפלישה זרה לוונצואלה, אתם רוצים שיהרגו אותנו!", הטיח הקצין במתקהלים העניים. אלה, ללא מורא, התחילו לצעוק לעברו: "לך מפה! אתם אלה שהורגים אותנו".
מהגרים ונצואלים נסים לקולומביה // צילום: אי.אף.פי
גוואידו בא לבקר במרכז חלוקת אוכל לילדים חולים, שהוקם בחוצות שכונת העוני, ומתקבל על ידי התושבים בחום ואהבה. לפני שלושה שבועות קרא תיגר על המשטר הסוציאליסטי, ומתוקף תפקידו כיו"ר האסיפה הלאומית הודיע שהנשיא המכהן, ניקולאס מאדורו, נבחר באופן לא חוקי. לפיכך, הכריז על עצמו כנשיא הזמני, בהתאם לחוקה.
"היחסים איתכם חשובים"
כ־50 מדינות ברחבי העולם הכירו עד כה בנשיאותו של גוואידו, וישראל היתה הראשונה מחוץ ליבשת אמריקה להכיר בו. כשהנשיא הזמני, שהאבטחה סביבו מינימלית באופן מפתיע, שמע שאני מישראל, אורו פניו. לפני עשר שנים, בעקבות מבצע "עופרת יצוקה", החליט נשיא ונצואלה דאז, הוגו צ'אבס, לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל. צ'אבס, ומחליפו מאדורו, הפכו את ונצואלה למדינה שבה ההסתה האנטי־ישראלית היא מדיניות רשמית. אבל גוואידו כבר פועל לתקן את חטאי הצ'אביסטים.
"האם אתה תחדש את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל?", אני שואל את גוואידו.
אלדד בק (משמאל) עם גוואידו
הוא עונה: "התחלנו לפעול לחידוש היחסים, ואני שמח מאוד להודיע שתהליך ייצוב היחסים עם ישראל בעיצומו. זה מאוד חשוב עבורנו. תחילה נחדש את היחסים, אחר כך נודיע על מינוי שגריר בישראל, ואנחנו מאוד מקווים שיבוא אלינו שגריר מישראל".
בעבר היתה הידידות בין ישראל לוונצואלה כה גדולה, עד שוונצואלה היתה אחת המדינות המעטות ששגרירותן בישראל ישבה בירושלים. האם השגרירות החדשה תמוקם לאחר חידוש היחסים בירושלים? - אני שואל את גוואידו.
"זה חלק מהנושאים שעליהם אנחנו דנים", מודה הנשיא הזמני, "אכריז במועד הנכון על חידוש היחסים ועל מיקום השגרירות".
מאז עלה המשטר הסוציאליסטי לשלטון נמלטו רבים מיהודי ונצואלה מהמדינה בשל התפשטות האנטישמיות, וחלקם עלו לישראל. חברי הקהילה הוונצואלית בישראל פעילעם מאוד בגיוס תמיכה בגוואידו. האם יש לגוואידו מסר ליהודי ונצואלה שחיים היום בישראל?
"יש הרבה ונצואלים בישראל והרבה יהודים בוונצואלה", הוא משיב. "זו קהילה מאוד פעילה ומשגשגת, שתרמה רבות לחברה שלנו. אני מניח שהם שמחים שאנחנו מחדשים את היחסים עם ישראל".
ומה באשר לפחדה של הקהילה היהודית המקומית לעמוד באופן פומבי לצידו? "אין לי ספק שהיהודים מפחדים", אומר גוואידו, "גם רבים בכוחות הצבא מפחדים להביע את דעתם. אין למשטר כבוד כלפי הזכות הבסיסית ביותר: הזכות לחיות. מדינות מערביות רבות כבר התחייבו לשלוח סיוע הומניטרי לוונצואלה. אני בטוח שגם ישראל תעזור לנו".
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו