הרב תא"ל (מיל') רפי פרץ הטיס מסוקים במהלך שירותו הצבאי, קבר חמישה מתלמידיו שנרצחו בפיגוע, גורש מביתו בהתנתקות וחינך אלפים מבני הציונות הדתית. אחרי כל זה, פתאום בגיל 63 הוא מוצא את עצמו מסתובב עם דוברים ואנשי יח"צ שמשננים איתו מסרים, מציעים דרכים להתמודד עם תרגילים פוליטיים ואפילו מבקשים ממנו להחליף לחולצה כחולה לקראת הצילומים לעיתון, כזו שתזכיר את חיל האוויר.
פרץ, או "הרב רפי" כפי שהוא מכונה על ידי קרוביו, הוקפץ בבהילות על ידי אנשי הבית היהודי לעמוד בראש המפלגה ולהציל אותה מצלילה אל הקבר הפוליטי, אחרי שנפתלי בנט ואיילת שקד עזבו. מהלכם של שני האישים המובילים בבית היהודי הכניס את המפלגה לבעיה, ובמשך ימים ניסו אנשי הוועדה המסדרת של הציונות הדתית למצוא אדם בעל שיעור קומה שיהיה מקובל על כולם ומעל הכל גם יסכים לאתגר הלא פשוט. לקחת את המפלגה שמניותיה היו בצלילה.
כולם הבינו את הפוטנציאל הגלום באישיות המיוחדת שלו כאיש חינוך, טייס, ראש מכינה קדם־צבאית ומי שכיהן כרב הצבאי הראשי. אה, ויש גם בונוס - הוא אפילו מזרחי, תשובה מול הטענות על אליטה ציונית דתית אשכנזית ("אני לא מרגיש שהביאו אותי כעלה תאנה", הוא ממהר להדגיש, "העובדה שאני ספרדי רק מוסיפה צבע לתמונה"). הוא מתגורר בחולות חלוצה, נשוי למיכל, אב ל־12 וסב למספר נכדים שלא סופרים מחשש לעין הרע. בקיצור - בבית היהודי מצאו את מה שחיפשו.
"הגעתי - וראיתי חורבן"
פרץ נולד למשפחה מסורתית מרוקאית שמבחינה דתית היתה "רגל פה רגל שם", כהגדרתו. הוא למד בישיבת נתיב מאיר בכיתה שזכתה לכינוי "כיתת האלופים", ועם בוגריה נמנים אלעזר שטרן, יאיר נוה וישי בר. לאחר שחרורו מצה"ל, כטייס מסוקים, החליט לחזור לישיבת מרכז הרב וללמוד לתואר רבנות. בתום 12 שנות לימוד עבר עם משפחתו לעצמונה שבגוש קטיף, שם הקים את המכינה הקדם־צבאית עצם שנחשבת מאוד בציבור הדתי־לאומי.
במכינה הקדם־צבאית גם התרחש הפיגוע הנורא שמלווה אותו עד היום. זה היה במארס 2002, כשמחבל חדר לישיבה, רצח חמישה בחורים ופצע 23. "אני זוכר את זה כאילו זה קרה עכשיו", מספר פרץ, "זה אחד האירועים הקשים ביותר שעברתי בחיים. מחבל חדר למכינה עם קלצ'ניקוב, תשע מחסניות ורימונים ופשוט התחיל לרסס. התרסקנו אחרי מה שקרה.
"באותו ערב חיתנתי בחור יתום בירושלים. אחד מאנשי הצוות טלפן אלי ואמר 'קרה משהו במכינה', אמרתי לאשתי שזה מריח לי לא טוב, נכנסנו לרכב ונסענו בחזרה. זו הנסיעה הכי קשה שהיתה לי בחיים. שעתיים על הכביש, וכל הזמן הורים מתקשרים ואני לא יודע מה קורה. אני אומר להם שאני בדרך ושאעדכן אותם. אחד מאנשי הצוות מתקשר ואומר שיש הרוגים. אני מתקרב ורואה לאורך כל הדרך אמבולנסים חולפים על פניי מהצד השני. ובטלפון הורים צועקים, מתפרקים, בוכים 'הילד שלי הלך'. כואב מאוד. כשהגעתי למכינה אני רואה חורבן. דם בכל מקום, בחדרים, חבר'ה בהלם, יושבים בפינות, בסך הכל ילדים בני 18. נורא. זה השפיע עלי לכל החיים.
"בערב כינסתי את הבחורים. אני לא יודע מאיפה הקדוש ברוך הוא נתן לי כוחות, ואמרתי להם 'מחר כולנו צריכים ללכת ללוויות, לנחם, להתאבל ולאחר מכן להתחזק'. אחר כך כינסתי את כל הצוות ואמרתי שהתפקיד שלנו הוא לא לחקור מה קרה ומי אשם, מחר בבוקר אנחנו ממשיכים קדימה".
ארבע שנים לאחר הטרגדיה הקשה במכינה הגיעה מכה נוספת - ההתנתקות והפינוי מגוש קטיף. "אחרי שהשתקמנו ואספנו את הרסיסים הגיע הבום הזה", הוא אומר. פרץ הורה לתלמידיו באותה תקופה שלא להתעמת עם החיילים, לחבק אותם ולצאת בשקט במהלך הפינוי. כעת, כשהוא עומד בראש הבית היהודי, נשמעת ביקורת כלפיו על שבאותה תקופה לא נלחם בתקיפות נגד הגזירה. הוא מצידו דוחה את הביקורת הזו ומסביר: "אתה נמצא במכינה ובונה חבר'ה להיות חיילים נאמנים לצה"ל, להיות אזרחים תורמים למדינת ישראל.
"ואז מגיעה סיטואציה כזו שחייל, שיכול להיות תלמיד שלי, בא לפנות אותי, מה אעשה? לא אחבק אותו? ומה אעשה עם התלמידים? לא אחבק אותם? נלחמתי על הבית בכל הכוח. אבל מפסיקים להילחם כשיד אחת נלחמת ביד השנייה. זה נקרא מלחמת אחים, כשעלול לקרות דבר כזה הכל נעצר. אנחנו אומה אחת - גם במחיר הרס הבית שלי".
"זהיר בחיי אדם". פרץ עם גנץ כרמטכ"ל, 2010 // צילום: דודי ועקנין
אחרי ההתנתקות והשבר בין הציונות הדתית לבין צה"ל, נקרא פרץ לשרת כרב הצבאי הראשי. בציבור הדתי טענו כי הצבא משתמש בו, שאחרי אביחי רונצקי ז"ל - שהיה רב צבאי מהיישוב איתמר, עם זקן - החליטו למנות רב בעל חזות ממלכתית, ראש מכינה שהתפנה בעצמו מעמונה ולהפוך אותו לקצין בכיר. "לא היתה לי בעיה עם זה", אומר פרץ, "אני אוהב את החיילים, את עם ישראל. זה מה שאני עושה. אני זורם עם זה".
מה היה האירוע המשמעותי ביותר מבחינתך כרב צבאי ראשי?
"נפילתם של הדר גולדין ואורון שאול. לא היה לי אירוע גדול מזה. זה האירוע האסטרטגי הגדול שהתמודדתי איתו. הייתי צריך להתמודד כרב עם סוגיה לאומית, לדעת להביא בחשבון הכל, וככה עשינו".
ההחלטה להגדירם כחללים היתה החלטה שלך.
"נכון. ישבתי סביב השעון עם טובי המומחים במדינת ישראל ברפואה ובכל התחומים שנוגעים בעניין ואמרתי להם, 'נצא מפה רק אחרי שנמצא תשובה'. אני זה שגם הלכתי לבשר למשפחות. לא היו לבטים כלל כשקיבלנו את ההחלטה להכריז עליהם כחללים. אני כן מרגיש שעזבתי את הצבא בהרגשה כבדה שלא השלמתי את המשימה. החללים היקרים שלנו, גולדין ושאול, לא חזרו הביתה. אני עם ראש באדמה כל הזמן בגלל זה. אני אוהב את המשפחות ואת האנשים האלה. מרגיש כמו מפקד שלא ביצע משימתו עד תום. אני שמח לחזור לבמה הפוליטית והבטחתי למשפחות שאטפל בעניין. זו ערבות הדדית וזו המשימה שנשארה לי - להחזיר את הבנים הביתה".
שפה שנפגשת עם כולם
פרץ מעיד על עצמו כי הוא רחוק מהתחום הפוליטי ולכן הכניסה לעולם הזה היא סוג של הפתעה גם עבורו. "אני שואל את עצמי מה לי ולפוליטיקה", הוא מודה, "מה לי ולהתנהלות של כנסת. אני אוהב חינוך, אני אוהב להפוך בחורים לחיילים טובים, לאזרחים טובים, העשייה הזו היתה לי ברכה".
אז למה כן?
"כי אי אפשר לעמוד מנגד. יש נקודה מסוימת שאתה מבין שיש פה צו שאם לא תעשה אותו לא תוכל להסתכל לעצמך במראה יותר. אני לא רוצה להישמע כאילו שאני הגואל התורן של העם אבל באו אלי המון אישי ציבור, רבנים, חברים, אמרו לי 'אסור לך לעמוד מנגד'. הציונות הדתית עלולה ליפול לשבר שאין כדוגמתו. אמרו 'אתה יכול לעזור בדבר הזה'. זו שליחות שהקב"ה מטיל, לגדולי ישראל יש אמירה בשליחות הזאת".
בימים האחרונים נשמעה ביקורת שבניגוד לבנט אתה משתייך לאגף השמרני החרד"לי (חרדי לאומי) של הציונות הדתית, שפחות מתאים לבית היהודי.
"ליבת העיסוק שלי במכינה היא עם משפחות מדהימות מרעננה, כפר סבא, גבעת שמואל ועוד מקומות שמוגדרים כפחות שמרניים. בצבא פגשתי את כולם - מושבניקים, קיבוצניקים, מסורתיים וחילונים, כולם ללא הבדלי דת, גזע ומין. השפה שלי נפגשת עם כולם. אני המיינסטרים של הציונות הדתית. אני מרגיש שאני תוצר שלה".
בבחירות הנוכחיות הדיבור על איחודים - בימין ובשמאל - לא יורד מסדר היום. השבוע נפגש פרץ עם יו"ר האיחוד הלאומי, בצלאל סמוטריץ', לדון באיחוד, ולדברי גורמים המעורים במגעים, הציע פרץ לעמיתו הנהגה משותפת אך ביקש להשאיר לעצמו את תפקיד יו"ר הרשימה והשר הבכיר. סמוטריץ' מבקש חלוקה שווה. "הוא ידיד יקר, ואני בטוח שנמצא דרך להתהלך יחד", אומר פרץ, "טבעי שנתהלך יחד, אני רוצה בזה. אנחנו צריכים לשבת על הפרטים ומתוך כבוד והערכה למצוא את הדרכים הכי טובות ללכת בדרך משותפת. הקמנו צוותי עבודה ואני מקווה שבמהלך השבוע הבא נגיע לתוצאות".
תהיה לך בעיה להיות במקום השני?
"באופן אישי אין לי בעיה לכלום, לא באתי עם אג'נדה פרטית, הבית היהודי הוא גוף בן 150 שנה שיסודו בהפועל המזרחי. זה מוסדות ואולפנות, תיכונים, מכינות, מדרשות, בני עקיבא ועוד. אני חושב שאנחנו צריכים למצוא דרכים טובות להתהלך יחד".
"עוצמה יהודית" גם בתמונת האיחוד?
"ליבת החיים שלי זה ממלכתיות ישראלית, אני במיינסטרים מבחינת היחס והכבוד למדינה ולחוקיה, ולא אזלזל בה לעולם. פגיעה בה זה פגיעה בי. מי שהולך איתי מוזמן. אני לא מוכן להתהלך עם מי שלא בדרך הזו. כרגע אנחנו במסלולים מקבילים ולא במסלולים מתכנסים".
אתמול הודיעה אלונה ברקת על הצטרפותה לימין החדש. איך אתה רואה את המהלך הזה?
"קהל היעד שלנו הוא הציבור הדתי לגווניו השונים והציבור המסורתי מהפריפריה. כל דמות כזו, שתמשוך קהלים נוספים לכיוון הימין - ברוכה תהיה".
המטרה - תיק החינוך
בנאומו הראשון כיו"ר הבית היהודי, תקף פרץ את בנט ושקד ואמר כי "יש כאלה שהשתמשו והלכו". הוא לא חוזר בו מהאמירה הקשה ומסביר: "חשבתי בנאום שראוי לציין את זה. באופן אישי נפתלי ידיד שלי. דיברנו. אחים אנחנו. אח שלי עשה מעשה שאני חולק עליו אבל אני אח שלו. אנחנו זה לא ליכוד ב'. הבית היהודי זו תנועה מפוארת עם דרך אמונית. כל ראש ממשלה ירצה את הבית היהודי בשמחה".
תשבו עם בנט ושקד בממשלה?
"בשמחה, למרות שיש לי השגות על דברים מסוימים כמו דת ומדינה, וזה מה שבעיקר שמבדיל בין הימין החדש לבית היהודי".
מה עם תחבורה ציבורית בשבת?
"לדעתי, הפרהסיה של מדינת ישראל צריכה לשמור על המסורת. בצד הפרטי אין לי דיבור. כל אחד יעשה את הטוב בעיניו ואני אכבד אותו עד בלי די".
נישואים אזרחיים?
"אם יהיו נישואים אזרחיים לא אוכל לחתן את הבת שלי עם הבן של חבר מהטייסת שלי. אוי ואבוי אם נגיע לזה. אני מוכן למות ולהסתכן איתו בהצלת הארץ, אבל שילידנו לא יוכלו להתחתן כהלכה? בתוך שני דורות זה יקרה. יש לנו אחריות לאומית לעם הזה, למסורת".
פתיחת מרכולים בשבת?
"אני לא רוצה את זה באופן אישי מהעמדה המוסרית האנושית. אני אומר לאנשים קחו חופש יום אחד, תהיו בבית עם המשפחה, עם הילדים".
מה עמדותיך בסוגיות הנוגעות למשפחות חד־מיניות וזכויות להט"בים?
"אני מכבד כל אדם ברמה האישית. אני לא אומר לאנשים 'יצאתם לי מחוץ לתחום', לא מזלזל בהם. אבל ברמה הלאומית אנחנו צריכים לדעת שבית יהודי הוא בית מיוחד של איש ואישה שיוצרים בו מציאות ומעבירים את הדורות הלאה. אני חושב שככה זה צריך להיות, אבל אכבד באופן אישי כל מי שמחליט אחרת".
איזה תיק תרצה בממשלה?
"אני איש חינוך, עסקתי בכך שנים, אני רוצה חינוך לילדי ישראל לערכי ישראל. אני חושב שהבית היהודי לאורך השנים אמרה את זה. שם מקומי הטבעי".
במשך כל כהונתו כרב צבאי ראשי הוא ליווה את הרמטכ"ל דאז, בני גנץ. "היו לי איתו עשרות שעות, טסנו יחד, היינו במקומות יחד, הוא אישיות מקסימה, מלאת טוב. מתחשב, עדין", מפרגן פרץ.
"את מבצע צוק איתן הוא ניהל בצורה מעוררת התפעלות, עשה עבודה מצוינת, זו האמת. הוא היה רמטכ"ל טוב, הוא היה זהיר מאוד בתנועה שלנו, זהיר מאוד בחיי אדם. כקצין בכיר בצבא בתקופת צוק איתן לא הרגשתי שלצבא שאין דרך. היתה הרגשה טובה. הכוחות ידעו מה עושים".
ומה עמדתך לגבי ישיבה בממשלה תחת ראש ממשלה הנמצא תחת חקירות?
"כל עוד מבחינה חוקית משפטית הוא יוכל לכהן, אני אהיה לצידו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו