שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

דיווח: וואווי החזיקה בחשאי חברות קש באיראן וסוריה

על פי דיווח של רויטרס, ענקית הטכנולוגיה הסינית מחזיקה בחברות קש באיראן ובסוריה - תוך הפרת הסנקציות הכלכליות על הרפובליקה האיסלאמית ועל סוריה • על פי הדיווח, מנהלת הכספים של החברה שנעצרה בקנדה בחודש שעבר הונתה בנקים שהעבירו מאות מיליונים לאיראן

אנשים חולפים על פני הביתן של ווואווי בברצלונה // צילום: רויטרס ,
אנשים חולפים על פני הביתן של ווואווי בברצלונה // צילום: רויטרס

מעצרה של מנהלת הכספים של וואווי בקנדה בחודש שעבר, מתבסס על קשרים לשתי חברות עלומות: האחת, ספקית ציוד תקשורת מטהרן, והשניה, חברת אחזקות הרשומה במאוריציוס. 

הרשויות האמריקניות טוענות כי מנג וואנזו, מנהלת הכספים של וואווי ובתו של המייסד, הונתה בנקים בינלאומיים כדי לאשר העברות לאיראן, בטענה ששתי החברות אינן קשורות לוואווי, כאשר בפועל וואווי שלטה בהן. וואווי מצדה טוענת כי שתי החברות פועלות באופן עצמאי – סקייקום טק וחברת קש בשם קניקולה אחזקות.

ברם, מסמכי תאגיד ואחרים שאותרו בידי סוכנות הידיעות רויטרס באיראן וסוריה, מוכיחים כי וואווי, ספקית ציוד התקשורת הגדולה בעולם, קשורה לחברות אלה יותר מכפי שהיה ידוע בעבר. 

המסמכים מראים כי מנהל בכיר בוואוי מונה כמנהל של סקייקום באיראן, ועוד שלושה אנשים בעלי אזרחות סינית היו בעלי זכות חתימה בחשבונות בנקים ברפובליקה האיסלאמית, הן עבור וואווי והן עבור סקייקום. עוד גילתה סוכנות הידיעות כי וואווי פעלה בסוריה באמצעות קניקולה. 

קשרים אלה המדווחים לראשונה בין וואווי וצמד החברות עשויים לעמוד במרכז התיק נגד מנג, שהיא בתו של מייסד וואווי, רן ז'נגפיי. ולקעקע את טענת החברה כי סקייקום הייתה רק שותפה עסקית רחוקה. 

לפי הערכות של הרשויות האמריקניות, וואווי שלטה בסקייקום, והשתמשה בה כדי למכור ציוד תקשורת לאיראן, ולהעברת כספים דרך מערכת הבנקים הבינלאומית. כתוצאה מההונאה, טוענים בארצות הברית, בנקים אישרו שלא ביודעין העברות של מאות מיליוני דולרים – שלכאורה הפרו סנקציות כלכליות שהוטלו בשעתו על ידי הממשל בוושינגטון על סחר עם איראן.

מנג לא הגיבה לבקשת תגובה מטעם רויטרס ווואווי סירבה להגיב על הידיעה. במשרדים של קניקולה לא היה מענה לפניית סוכנות הידיעות, ודובר מטעם משרד המשפטים האמריקני סירב להגיב.

מנג, שנעצרה בקנדה בחודש שעבר, שוחררה בערבות של 10 מיליון דולר קנדי (כ-7.5 מיליון דולר אמריקני), ב-11 בדצמבר ונותרה בוונקובר, על רקע מאמצים מוושינגטון להסגירה.  בארצות הברית מנג עשויה לעמוד בפני אישומים על קשירת קשר להונאת מוסדות פיננסיים, עבירה הנושאת עמה עד 30 שנות מאסר, לכל סעיף אישום. האישומים המדוייקים כנגדה לא פורסמו. יש להזכיר, כי מעצרה של מנג עורר זעם בסין, על רקע המתיחות ההולכת וגוברת בין וושינגטון ובייג'ינג בלחמת הסחר, ועל רקע החששות של גורמי מודיעין אמריקניים כי ציוד התקשורת של וואווי מכיל "דלתות אחוריות" עבור הביון הסיני, טענות אותן ווואווי מכחישה.

מנג וואנזו מנהלת הכספים של וואווי
מנג וואנזו מנהלת הכספים של וואווי

מנג וואנזו, סמנכ"לית הכספים של וואווי, ובתו של המייסד // צילום: רויטרס

 

ההצעה האיראנית

לפני מספר שנים דיווחה רויטרס כי סקייקום הציעה למכור מחשבים מתוצרת HP שהיו אסורים במכירה לאיראן על פי הסנקציות, בשווי של 1.3 מיליון יורו למפעילת הסלולר הגדולה באיראן. לפחות 13 מהעמודים באותה הצעה, סומנו כ-"וואווי – סודי", ונשאו את סמליל החברה הסינית. לטענת וואווי, לא היא ולא סקייקום סיפקו בסופו של דבר את הציוד האמור. 

עוד דיווחה סוכנות הידיעות כי כי לסקייקום ולוואווי יש כמה עובדים משותפים, לרבות מנג שישבה בחבר המנהלים של סקייקום בין פברואר 2008 לאפריל 2009. מספר בנקים פנו לוואווי בשאלות בעקבות הדיווח, זאת לפי מסמכים שהוגשו כעת לבית המשפט בקנדה בעניינה של מנג, בחודש שעבר. 

הרשויות בארצות הברית טוענות כי בתגובתה של וואווי לבנקים (שלא צוינו בשמם), מנג ועובדים אחרים "שיקרו בעקביות" על אודות הקשרים עם סקייקום, ולא גילו כי סקייקום היא חברה בבעלות מלאה של וואווי. עוד טוענות הרשויות בארצות הברית, כי בפגישה פרטית עם מנהל מאחד הבנקים בסביבות אוגוסט 2013, אמרה מנג כי וואווי מכרה את מניותיה בסקייקום, אבל לא טרחה לציין כי הקונה – היא גם חברה בשליטת וואווי, ולא אחרת מאשר קניקולה אחזקות המוזכרת מעלה. המכירה נעשתה במקביל לפרישתה של מנג מחבר המנהלים של סקייקום.

עוד בנושא:

רישום של סקייקום, שגם נכנס לרשומות האיראניות בדצמבר 2011, מראה כי שי יאוהונג, נבחר כמנהל של סקייקום באיראן, למשך שנתיים. לוואווי יש עובד באותו השם, שלפי הפרופיל שלו בלינקטאין, נושא בתפקיד "נשיא מזרח תיכון", ומנהל הלקוח של שותפה עסקית גדולה של וואווי, קבוצת התקשורת אטיסלט המזרח תיכונית.

כשרויטרס פנו לשי לגבי קשריו עם סקייקום, הוא טרק להם את הטלפון.

סמל וואווי. שלטה בחברות באיראן ובסוריה
סמל וואווי. שלטה בחברות באיראן ובסוריה

סמלה של וואוווי מתנוסס מעל ביתן החברה בתערוכת ברצלונה בשנה שעברה. החזיקה בחברות באיראן ובסוריה // צילום: רויטרס

הקשר הסורי

עד לפני כשנתיים, קניקולה החזיקה משרד בסוריה, עוד מדינה הנמצאת תחת סנקציות של הממשל האמריקני והאיחוד האירופי. במאי 2014, אתר כלכלי במזרח התיכון בשם Aliqtisadi.com פרסם ידיעה על פירוק של חברה בבעלות וואווי בסוריה, שהתמחתה בציוד לכספומטים. אוסמה קאראווני, עורך דין שהזדהה כמפרק של החברה, פנה לאתר וביקש לתקן את הידיעה, בטענה שהידיעה "גורמת נזק רב" לוואווי. 

לטענת קאראווני, הידיעה טענה כי וואווי עצמה פורקה, ולא רק החברה שעסקה בציוד לכספומטים. עוד ציין עורך הדין כי – "ווואווי לא פורקה... היא הייתה ועודנה פועלת בסוריה באמצעות מספר חברות כמו וואווי טכנולוגיות בע"מ, וקניקולה אחזקות בע"מ". וואווי טכנולוגיות היא אחת מחברות הפעילות העיקריות של וואווי. 

קאראווני לא השיב לפניית רויטרס בעניין קניקולה. 

לפי רויטרס, החוקרים בארצות הברית מודעים לפעילות של קניקולה בסוריה. על פי אדם המקורב לנושא, לקניקולה יש משרדים בדמשק, והיא פעלה בסוריה בשמה של וואווי, טוען מקור אחר שאף ציין: "סקייקום היא רק חזית עבור וואווי". על פי פרסום בעיתון סורי, קניקולה פסקה מלפעול בסוריה באוקטובר 2017, ללא כל הסבר למהלך. 

לעוד חדשות מיידיות הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו ותדעו ראשונים

 

[עדכון 23:53] - הידיעה עודכנה בפרטים נוספים

 

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר