נמשכת מגמת הירידה בקצב גידול האוכלוסייה ביהודה ושומרון. זאת אף על פי שהממשלה הכריזה ב־2017 על תנופת בנייה בשטחים.
לפי נתוני האוכלוסייה שמפרסמת מועצת יש"ע עם תחילת השנה האזרחית, מגמת הירידה בקצב גידול האוכלוסייה נמשכת כבר עשר שנים. ההסבר של ראשי המועצה לכך הוא שהדבר קשור בכך שהממשלה לא בונה מספיק, לשיטתם, ולכן פחות ופחות תושבים מגיעים לגור ביישובי יהודה ושומרון.
המפנה: בגלל אובאמה
קצב הגידול השנתי של אוכלוסיית יו"ש ב־2018 עומד על 3%, זאת לעומת 3.4% בשנת 2017 ו־3.9% בשנת 2016. בהתאמה, גם הגידול במספר הנפשות ירד בשנים האחרונות. בשנת 2017 הוא עמד על 14,299 תושבים לשנה, ואילו ב־2018 הוא עומד על 12,964 תושבים חדשים.
מגמת הירידה החלה ב־2009, עם ההחלטה לקבל את דרישת הנשיא האמריקני ברק אובאמה להקפיא את הבנייה ביהודה ושומרון. שנה קודם לכן, ב־2008, נרשם שיא כל הזמנים ביהודה ושומרון עם קצב גידול שנתי של 5.6%. ראשי ההתיישבות האמינו אז כי אוכלוסיית יהודה ושומרון צומחת באופן כזה שבתוך שנים ספורות תמנה יותר מחצי מיליון תושבים, אבל עשור מאוחר יותר, היעד טרם הושג ומספרם עומד על 448,672.
עם זאת, למרות מגמת הירידה, קצב הגידול השנתי של האוכלוסייה בשטחים עדיין גבוה יותר מהממוצע הארצי, אשר עומד על כ־2% בשנה.
לא עומדים בביקוש
ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון מתרכזת בכ־150 יישובים, וממוצע הגיל שם צעיר יותר מהממוצע הארצי - 45% מהתושבים מתחת לגיל 17, לעומת הממוצע הארצי, העומד על 27%.
גם השנה שומר היישוב עלי זהב שבשומרון - המושך אליו בעיקר משפחות צעירות - על המקום הראשון עם שיעור הגידול הגבוה ביותר (22.6%). במקום השני נמצא היישוב מעלה עמוס שבגוש עציון (17%) ובמקומות השלישי והרביעי, בהתאמה, סלעית שבבקעת הירדן (16.5%) והקיבוץ החילוני בית הערבה שליד ים המלח (15.9%).
במועצת יש"ע טוענים כי אין מספיק בנייה ביהודה ושומרון וכי הבנייה לפי התוכניות שכבר אושרו אינה עומדת בקצב הגידול הנדרש.
"אנו שמחים לראות שכמות התושבים באזור הולכת וגדלה, אולם בשנים האחרונות אין בנייה מספקת ברחבי ההתיישבות", אמר בתגובה יו"ר מועצת יש"ע חננאל דורני, "הבנייה המועטה יחסית היא בין השאר תוצאה של ההקפאה במשך שמונה שנים, וכיום מאושרות תוכניות מצומצמות בלבד. הנתונים האלו הם קריאת כיוון לממשלה הבאה: נדרש מאמץ גדול לשחרור חסמי הבנייה ביהודה ושומרון ובבקעת הירדן. זו הדרך שבה נוכל להמשיך לקדם את ההתיישבות ואף להגדיל את היצע הדירות בארץ, ובכך להוריד גם את המחירים".
העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו