G-20 בסימן מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין והמתיחות עם מוסקבה

נשיאי ארה"ב וסין נפגשו אמש בניסיון לפתור את המחלוקות • טראמפ: מאמין שהסינים רוצים הסכם • רשמי: ארה"ב חתמה על הסכם סחר חדש עם קנדה ומקסיקו • בשולי הפסגה: פוטין התבדח עם בן סלמאן

פתיחת הוועידה בארגנטינה // צילום: אי.אף.פי ,
פתיחת הוועידה בארגנטינה // צילום: אי.אף.פי

ועידת ה־G-20 שהתכנסה ביום שישי בארגנטינה נועדה במקור, לפני כשני עשורים, להיות פורום לשרי האוצר ונגידי הבנקים של 19 הכלכלות הגדולות בעולם והאיחוד האירופי (חלק ממדינות אירופה כלולות ב־19 וגם באיחוד). על סדר היום השנה: ארה"ב ורוסיה - גם אם לא באופן רשמי. 

ארה"ב מובילה מדיניות עם כללי משחק חדשים מול כל שותפות הסחר שלה, ורוסיה משחקת משחקים כפולים של פלרטוט עם המערב מבלי לגמרי לוותר על איראן ועל מדיניות סובייטית משהו בים השחור ובאוקראינה.

הפלרטוט הזה התבטא היטב ביחסו של פוטין ליורש העצר הסעודי, בן סלמאן, שאיתו הוא ישב והתבדח כמו ידיד קרוב. בן סלמאן, שהגיע לכינוס עם אות קין על רקע רצח העיתונאי ח'אשוקג'י, לא זכה לחיוכים דומים מטראמפ, אף על פי שממשלו הבהיר שאין בכוונתו להעניש את סעודיה או לצנן את הקשרים איתה בשל המקרה.

מדינות ה־G-20 מייצגות כ־70% מאוכלוסיית העולם, אך לפחות 90% מהתוצר העולמי. עם השנים השיחות במפגש השנתי של הארגון, הלא־לגמרי ממוסד הזה, הפכו לחשובות מאוד ולכן ראשי המדינות מגיעים אף הם לפורום והנושאים הנדונים שם רחבים יותר מנושאים מוניטריים מקצועיים. 

במהלך כינוס פסגת ה־G-20 חתמו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ונשיא מקסיקו היוצא אנריקה פניה נייטו באופן רשמי על הסכם ארה"ב־מקסיקו־קנדה החדש, המכונה מעתה USMCA. ההסכם החדש בא במקומו של הסכם נפט"א, שהנשיא טראמפ ביטל. בכך הגיע לסיומו הסכסוך בין המדינות שפרץ אחרי שטראמפ נכנס לתפקידו לפני כשנתיים.

"זה היה קרב, וקרבות מתרחשים לפעמים בין חברות טובות", אמר טראמפ בתחילת טקס החתימה.

לדבריו, כל שלוש המדינות ייהנו מההסכם החדש. על ה־USMCA (ראשי התיבות של הסכם ושמות שלוש המדינות), אמר טראמפ כי "זו כנראה העסקה הגדולה ביותר שנעשתה אי פעם". הסכם USMCA שמסדיר את המסחר בין המדינות הושג בתחילת אוקטובר, לא לפני שהנשיא טראמפ הטיל על מקסיקו שורה של מכסים ועל קנדה מכסי יבוא על פלדה ואלומיניום, שנחשבים לחוד החנית של היצוא הקנדי.

סחבקים. פגישה חמה ומבודחת בין פוטין ליורש העצר הסעודי במהלך הפסגה // צילום: אי.אף.פי

המהלך אילץ את מקסיקו לקבל את התנאים של ארה"ב ואיתה נחתם ההסכם הראשון. בהמשך קנדה הצטרפה לשולחן המשא ומתן ונוצר הסכם הסחר החדש. בהתייחסו לעסקה, ציין טרודו כי "ההסכם מוריד את הסיכון לאי־הוודאות הכלכלית". לדברי ראש ממשלת קנדה, "יש עוד עבודה לעשות", בהתייחסו להודעה האחרונה של חברת ג'נרל מוטורס כי היא תסגור מפעלים בקנדה וארה"ב.

הוא קרא למהלך "מכה קשה" ופנה אל טראמפ, ואמר לו: "דונלד, זו סיבה עוד יותר טובה לכך שאנחנו צריכים להמשיך לעבוד כדי להסיר את המכסים על פלדה ואלומיניום בין המדינות שלנו".

לפי מאמר דעה שהתפרסם ב"צ'יינה דיילי", העיתון הממשלתי של סין, "בייג'ין מעוניינת בהסכם בדיוק כפי שוושינגטון מעוניינת בו, והיא מוכנה לשתף פעולה עם ארה"ב בנוגע לחששות סביב המסחר, אבל אך רק בהלך רוח הוגן.

 

סימנים חיוביים

"אם יהיו מטרות אחרות, כמו ניצול מחלוקת הסחר כדי לבלום את הצמיחה של סין, קרוב לוודאי שלא נגיע להסכם". נשיאי סין וארה"ב קבעו להיפגש אמש במטרה לנסות ליישב את הסכסוך הכלכלי ביניהן. אף שלא ברור אם הפגישה הסתיימה בהסכמה על הסדר, ההערכה היא כי בכל מקרה לא תושג עסקה שתבטל לגמרי את המכסים ההדדיים שהוטלו.

אתמול בבוקר במהלך הפסגה, נשיא סין שי ג'ינפינג ומנהיגי הכלכלות המתפתחות גינו את תופעת הפרוטקציוניזם, זאת בצל איומו של נשיא ארה"ב להטיל מכסים נוספים על סין. סוכנות הידיעות 'רויטרס' דיווחה כי שי ומנהיגים נוספים פרסמו הודעה שקוראת למסחר עולמי פתוח ולחיזוק ארגון הסחר העולמי.

בייג'ין מעוניינת לשכנע את טראמפ לזנוח את תוכניותיו להגדיל בינואר את המכסים על סחורות סיניות בשווי 20 מיליארד דולר מ־10% ל-25%. טראמפ עצמו אמר אתמול שיש כמה סימנים חיוביים: "אנחנו עובדים מאוד קשה. אם נצליח להגיע להסכם זה יהיה טוב. אני חושב שהם (הסינים) רוצים זאת, ושגם אנחנו רוצים זאת. נראה". פקיד ממשרד החוץ הסיני אמר שיש סימנים לאפשרות שתושג הסכמה לקראת הדיונים, אף על פי שהמחלוקות עומדות בעינן.

העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר