חברות עיצוב שונות מציעות לאחרונה שיתופי פעולה עם מעצבים מובילים ומובילי דעת קהל דוגמת מעצבי פנים ואדריכלים.
"החיבור בין עולם האופנה לעולם עיצוב הפנים הוא חיבור מתבקש", אומרת נתלי יצחקוב, טרנדולוגית עיצוב ובעלת הסוכנות The Visionary. מדובר, לדבריה, בשני תחומים שמתעסקים "בנראות, באסתטיקה, בצבעים ובטקסטיל והם משלימים זה את זה".
מטרתו של טרנד הקפסולה שצובר תאוצה ברחבי העולם היא להחדיר עניין למותג, להביא קהלים חדשים ולהוסיף לו "אבק כוכבים". כיום, למרבית בתי האופנה האיטלקיים יש קולקציות בית, ריהוט ואף בתי מלון שמעבירים את האסתטיקה שלהם דוגמת ארמני קאזה, דולצ'ה וגבאנה, בולגרי וורסצ'ה. מאיטליה, מגמה זו התפתחה לעבר צרפת וארה"ב.
יצחקוב מסבירה כי מאז ומתמיד לאופנה "היה הלך רוח סקסי וצעיר שאותו רוצים להעביר הלאה לעולם הפנים, שלעיתים הוא בעל ניחוח מאופק יותר ושמרני. נקודה נוספת היא שכיום כל תוכן ושיתוף פעולה מייצרים עניין ויחסי ציבור. שיתוף פעולה יכול להיות הצלחה מסחררת ומאידך כישלון עצום, ולכן זהו סיכון שלוקחים בכל שיתוף פעולה".
מעצב הפנים אורון מילשטיין מוסיף כי "קולקציות הקפסולה בעיצוב הבית הפכו עם השנים לתופעה רווחת בקרב מותגים בינלאומיים רבים, ומטרתן לספק הנגשה להמונים שרוצים לשלב אצלם בבית מוצר שעל עיצובו חתום מעצב על כזה או אחר".
עמינח - מיטה בעיצובה של דנה אוברזון // צילום: גלעד רדס
להיטיב עם המצליחים
מטרתן של קולקציות הקפסולה היא בדרך כלל להיטיב עם מותגים טובים ומצליחים שמחפשים לספק עבור הלקוחות ערך מוסף. כך למשל, קארים ראשיד עיצב קולקציית מוצרי חשמל למותג גרוניה ופיליפ סטארק עיצב למותג קרטל. מלבד העיצוב יש את עניין האיכות. "באופן טבעי המעצבים מוכנים לחתום על מוצרים שהורכבו מהחומרים הטובים ביותר. שני הפרמטרים האלה גורמים למוצרים להיות יקרים יותר, אבל בהחלט אפשריים", הבהיר מילשטיין.
לפני כחודש השיקה חברת רב־בריח שיתוף פעולה עם מעצב האופנה אלון ליבנה שעיצב שמלות, בין השאר, לביונסה ולליידי גאגא. מדובר בקולקציית קפסולה הכוללת חמישה דגמים של דלתות כניסה ושתי דלתות פנים בהשראת עיצובי ליבנה.
"אנחנו מובילים ומזוהים עם העולם של ביטחון וטכנולוגיה", מספרת מאיה דונרשטיין־יתיר, סמנכ"לית השיווק של חברת רב־בריח. עם זאת, "למרות שאנחנו נמצאים בעולם העיצובי, הצרכנים לא מודעים לזה והנושא של סטייל ושל עיצוב מתפספס. על זה שמה החברה דגש בשנים האחרונות.
"אלון ליבנה הוא מעצב אופנה צעיר אך בולט מאוד בתכנים ובעיצובים שלו והוא פרסונה מעניינת. אנחנו רואים שהמהלך הזה מגדיל התעניינות ומכניס אלינו קהלים שהם יותר מוטי עיצוב".
מחיר דלת מעוצבת ברב־בריח עומד על 8,000-15,000 שקלים, ואילו מחיר הדלתות בעיצוב אלון ליבנה מתחיל ב־17,000 שקלים. דונרשטיין־יתיר אומרת כי אלו "דלתות מורכבות יותר לייצור הכוללות שימוש בחומרים מגוונים. כמעט כל דלת דורשת מעורבות של מהנדס שמתבסס על השרטוטים של אלון. בנוסף, באופן טבעי קולקציות קפסולה של מעצבים מתומחרות אחרת".
גולף & קו // צילום: ערן סלם
גם ינאי פרישר־גוטמן, העוסק בעיצוב פנים אדריכלי, ורשת גולף אנד קו חברו ויצרו קולקציית קפסולה. היא מורכבת מעשרות פריטים, ובהם ריהוט, טקסטיל וכלי בית. בקולקציה אפשר למצוא, למשל, כלי הגשה ב־99.9-119 שקלים, אביזרי אמבטיה ב־49.9-199 שקלים ורהיטים ב־259-2,319 שקלים.
עינת יונגר, סמנכ"לית שיווק קבוצת גולף, מספרת כי "ינאי הוא מעצב פנים מוביל ואנחנו רואים בו מגשים חלומות של הלקוחות שלו. החיבור בינינו הוא טבעי ונכון כי רשת גולף אנד קו מגשימה חלומות לצרכנים ומציעה מגוון מוצרים לכל המחלקות בבית.
"כל המגמה הזו של השקת קולקציית קפסולה מטרתה לרגש את הלקוח. לרשת יש את החוזקות שלה, וחיבור זה מיועד להביא גם קהלים חדשים. אני יכולה להגיד שהקולקציה הזו נמכרת יפה מאוד".
בשביל חובבי הארונות המעוצבים, רשת ארונות ריביירה תשיק בחודש ינואר קולקציה בעיצובו של מעצב הפנים דניאל חסון. חסון אחראי, בין השאר, לעיצוב מלון הרברט סמואל בירושלים ומלון מלכת שבא באילת. חסון משתף שהקולקציה לארונות ריביירה מבוססת על "פיתוח של חומרים חדשים שקיימים בעולם דוגמת שילוב של אריחי גרניט פורצלן מדוקקים וגדולים בחזיתות ארון בפלטת ענק".
בתחום ההשקות המקומיות אפשר למצוא קולקציית חדרי שינה של עמינח בעיצובם של אדריכלים ומעצבי פנים ישראלים דוגמת רונית יודקביץ', עדי סמט, חוה ביטרמן, דנה אוברזון, נירית פרנקל ואורלי רובינזון.
הנוער לא נשאר מאחור
בד בד, המותג בי.טין (B.teen) מציג תערוכה של חדרי נוער בשם "Next Generation Creation". התערוכה כוללת חמישה חללים שעוצבו על ידי חמישה אדריכלים ודור ההמשך, ובהם תמר ועדי סמט עם ילדיהם, אורי ואיתי ושרון.
בנוגע למעצבים הבינלאומיים, אפשר למצוא מגוון רחב של שיתופי פעולה. איקאה - שידועה בנגישות שלה ללקוח - השיקה קולקציית קפסולה בשיתוף עם מעצב העל הבריטי טום דיקסון, הכוללת ספות ומערכות ישיבה מודולריות לצד תאורה מעוצבת המתאימה לחדרי מגורים.
ענקית האופנה איסי מיאקי (ISSEY MIYAKE) והמותג האיטלקי ארטמיד (Artemide), השיקו יחדיו גופי תאורה שהופכים מצורה בעלת שלושה ממדים לגוף שטוח לגמרי ו־100 אחוז ממוחזר. מחיר הגופים מתחיל ב־3,940 שקלים ואפשר להשיג אותם ברשת קמחי תאורה.
ברשת רהיטי היוקרה טולמנ'ס אפשר למצוא שיתוף פעולה בין מותג האופנה דיזל לבין חברת מורוסו האיטלקית שהניב קולקציית רהיטים. שיתוף הפעולה בין חברת מורוסו לענקית האופנה דיזל נמשך כבר קרוב לעשור, ובמהלכו הושקו בכל שנה קולקציות חדשות.
בתוך כך, קולקציית אריחי הריצוף והקיר של מותג העל ורסצ'ה מוצעת באולם התצוגה של חברת חלמיש ברחוב לח"י 31 בבני ברק. חטיבת ורסצ'ה הום (VERSACE HOME) כוללת גם רהיטים, גופי תאורה, מוצרי טקסטיל, אקססוריז, כלי הגשה, מוצרי סניטריה ואריחים.
כמו כן, מעצבי העל מרסל וונדרס וקלאודיו בליני מציעים שיתוף פעולה עם רשת נטוצי.
ארונות ריביירה בעיצוב דניאל חסון // צילום: יח"צ
בחברת הווילונות רנבי אפשר למצוא מגוון פריטים של מעצבי על, ובהם קולקציית הלבשת הבית של בית האופנה הרמס, הכוללת טפטים, בדי ריפוד, וכן וילונות וטפטים של ז'אן־פול גוטייה.
בני מורן, מבעלי רנבי, מספר כי נראה שמגמת קולקציות הקפסולה מתחזקת "שכן נכנסים עוד ועוד שחקנים. המותג ללייב פנה לסוניה ריקל (שנפטרה מאז...) ולז'אן־פול גוטייה שיעצבו עבורו קולקציות להלבשת הבית".
קהל היעד, לדבריו, נחלק לשניים. הראשון הוא "קהל שמכיר מותגים ומעצבים מעולמות האופנה והבישום, או שהוא מכיר שחקנים או זמרים בינלאומיים ורק רוצה לגעת באבק הכוכבים", ואילו הקהל השני הוא "שוחר עיצוב שמבין את הערך של שיתופי הפעולה האלה".
אמנם יש טרנדים חולפים, ויכול להיות שגם טרנד קולקציות הקפסולה יהפוך לאחד מהם, אולם בימים אלה אנחנו נמצאים בזמן צבירת התאוצה שלו והמבחר "עובד" עבורכם. בחנו את המגוון וזכרו לבחור לא רק לפי יופי, אלא בעיקר לפי הצורך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו