במסגרת עבודות שימור באתר בית הכנסת העתיק בכפר השילוח (סילוואן), שיזמה עמותת "עטרת כהנים" בביצוע משרד התרבות והמשרד לירושלים ובאמצעות המועצה לשימור אתרים, נחשף לאחרונה שקע שבו היתה המזוזה של בית הכנסת.
מדובר בבית כנסת קדום שנבנה ב-1885 על ידי עולי תימן שהתגוררו במקום עד שפונו על ידי הבריטים ב-1938, בשל טענות לחוסר אמצעים וכוח אדם להגן עליהם. הבריטים הבטיחו שיחזירו אותם לאחר המרד הערבי הגדול, מה שלא התרחש לבסוף.
צילום: מדרשת קדמת ירושלים
אדריכל המועצה לשימור אתרים, משה שפירא, סיפר כי "במהלך עבודות השיקום והשחזור של בית הכנסת התימני, השריד היחיד לשכונת עזרת נידחים שהוחרבה על ידי הגיליון הירדני, התגלה שקע המזוזה". השקעים התגלו על ידי אסף ברוכי ומשפחת צנעני, שמתגוררים במתחם, בעת הסרת הטיח ממשקופי המבנים. "מעניין כי התגלו שקעים בהתאם למנהג האשכנזי ולמנהג התימני, דבר ששופך אור נוסף על שכונה זו, שראשיתה בבנייה 'אשכנזית' עבור התימנים, ובהמשך כלל בנייה תימנית 'עצמאית'".
צילום: מדרשת קדמת ירושלים
"המקום הסמלי של המזוזה שנמצא בבית הכנסת העתיק בכפר התימנים הוא הוכחה נוספת לחשיבות הפרויקט לשחזור המקום", אמר בתגובה השר זאב אלקין. "זה נכסי צאן ברזל של הסטוריית עליית יהודי תימן לירושלים. בחזרתנו למקומות האלה אנחנו עושים צדק היסטורי. אנחנו נחזור לכפר התימנים, שמכונה גם השילוח, ובמקום שבו הייתה מזוזה תהיה שוב מזוזה וקהל גדול יגיע לשם".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו