הרוצח מהטבח בפיטסבורג: מההתבטאויות האנטישמיות ברשת ועד מסע הירי הקטלני

זמן לא רב אחרי שטבח במתפללי בית הכנסת בעיר כבר היה די ברור המניע של הרוצח רוברט באוורס בן ה-46 • בעבר התבטא בחריפות נגד ארגונים יהודיים שקידמו טיפול בפליטים • לפני הטבח כתב: "לא יכול לראות את בני עמי נטבחים. לעזאזל, אני נכנס"

זמן לא רב לאחר הטבח הקשה בבית הכנסת "עץ החיים" בפיטסבורג, בארה"ב מבינים היטב מה המניע של מבצע מסע הירי. מדיווחים בכלי התקשורת המקומיים עולה כי הרוצח, רוברט בווארס (בן 46), היה אדם בעל מאפיינים אנטישמיים ברורים. לפי עדי ראייה, היורה צעק "כל היהודים צריכים למות" בזמן שהתבצר במקום. 

בפוסט שהעלה במספר פלטפורמות ברשתות החברתיות הביע דברים קשים בנוגע ליהודים וזרים. בפוסט שהעלה כמה שעות לפני שיצא לבצע את הטבח כתב: "ארגון ה.י.א.ס (ארגון פליטים יהודי אמריקני) אוהב להכניס גורמים שהורגים את אנשינו. אני לא יכול לשבת מנגד ולא לעשות כלום בזמן שבני עמי נטבחים. לעזאזל, אני נכנס". 

 

הפוסט של הרוצח לפני היציאה לטבח 

 

הוא נהג להתבטא ברשת באופן אנטישמי נגד יהודים, וחשב שהם שולטים בממשל טראמפ. על-פי מספר דיווחים הוא היה בעל דעות ניאו-נאציות ושנא מהגרים ופליטים. בפוסטים אחרים כתב כי "טראמפ הוא גלובליסט. אי אפשר להחזיר את אמריקה לגדולתה כל עוד היהודים מזהמים אותה".  

הפוסט האחרון התייחס ליחס של הקהילה היהודית כלפי מהגרים בארה"ב, ואולי אף של בית הכנסת עצמו, בין היתר על-רקע הדיווחים כי שיירות מהגרים עושות את דרכן ממרכז אמריקה לגבול ארה"ב בימים האחרונים. בפוסט אחר תקף משתמש כ"אדם תחמן שהתחמק מהמשרפות", לאחר שאותו אדם הגן על יהודים. הוא גם נהג באופן כללי לשבח מכחישי שואה וכתב ש"היהודים הם ילדי השטן".

 

אנשי הקהילה היהודית אבלים מחוץ לבית הכנסת // צילום: אי.פי

התוקף התבטא בתקופה האחרונה המספר הזדמנויות בעיקר על יוזמה של קהילות יהודיות יחד עם ארגון HIAS (שהוזכר בפוסט שלו לפני הטבח) לקיים בשבת פרשת "לך לך" מפגן תמיכה במהגרים השונים שרוצים להיכנס לארה"ב.

על פי דיווחים ברשת CBS, בשכונה בה התבצע הטבח התרחשו אירועים אנטישמיים. פעילים ניאו נאצים פיזרו עלונים אנטישמיים בשכונה, וציירו גרפיטי ובו צלבי קרס בשנים האחרונות. 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התייחס לטבח ואמר כי על המדינה להקשיח את חוקי עונש המוות על עבירות מסוג זה. "למה שקרה היום אין קשר למדיניות הנשק שלנו. אם היתה אבטחה בתוך בית הכנסת, זה לא היה נגמר ככה. מי שעושה דבר כזה צריך לשלם את המחיר המקסימלי – עונש מוות".    

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר