סער ונתניהו בימים אחרים // צילום: אלכס קולומויסקי // סער ונתניהו בימים אחרים // צילום: אלכס קולומויסקי

הערכה: גדעון סער עומד מאחורי המהלך שנועד למנוע מנתניהו להרכיב ממשלה

פרטים חדשים על "התרגיל המסריח" שנחשף ב"ישראל היום" ומסעיר את המערכת הפוליטית • גורמים בסביבת נתניהו: "המזימה שפורסמה לא נולדה בבית הנשיא אלא אצל בכיר לשעבר בליכוד" • בבית הנשיא הגיבו: "פרנויה שמצריכה טיפול בידי אנשי מקצוע"

גורמים בסביבת נתניהו הגיבו הבוקר (רביעי) לחשיפת "ישראל היום" על החשש שריבלין לא יטיל את הרכבת הממשלה על נתניהו. "המזימה שפורסמה היום ב'ישראל היום' לא נולדה בבית הנשיא אלא אצל בכיר לשעבר בליכוד, שגם דיבר על כך עם כמה מהשותפים לקואליציה", אמר אחד הגורמים. ההערכה היא כי מדובר בשר לשעבר גדעון סער, שלאחר פסק זמן שלקח, חזר לאחרונה למערכת הפוליטית.

על פי חשיפת "ישראל היום", ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט ברגע האחרון לעצור את הקדמת הבחירות בשל אינדיקציות שהתקבלו בקרב מקורביו, כי נשיא המדינה ראובן ריבלין לא מתכוון להטיל עליו את מלאכת הרכבת הממשלה גם במקרה של ניצחון בבחירות. 

ל"ישראל היום" נודע כי נתניהו אף שיתף בחשש זה כמה ממקורביו ובכירים בליכוד, שעימם נועץ בטרם קיבל את ההחלטה למנוע בכל מחיר את הקדמת הבחירות בשלב זה, עד להתייעצות והתדיינות על אודות הדרכים שבהן ניתן לטפל בעניין. עוד נודע כי אחת הדרכים לעשות זאת תהיה באמצעות שינוי החוק על מנת למנוע תרחיש זה. כמו כן, נודע כי גורם בליכוד המקורב מאוד לריבלין שוחח בימים האחרונים עם חבר וחברת כנסת מהליכוד וכן עם איש תקשורת המקורב לליכוד, הציג בפניהם את המהלך וביקש מהם לשתף פעולה אם ייצא לפועל. בכיר נוסף בליכוד שנחשף למהלך אמר כי "זה התרגיל המסריח של כל הזמנים. זה ניסיון פוטש. הם יודעים שאת נתניהו אי אפשר להחליף בבחירות אז הם מנסים כל דרך שעולה בדעתם להזיז אותו ממקומו".

על פי החוק, נשיא המדינה מטיל לאחר הבחירות את מלאכת הרכבת הממשלה על אחד מחברי הכנסת שהיא בעלת הסיכויים הגבוהים ביותר להרכיב את הקואליציה, זאת לאחר שנועץ עם כלל ראשי הסיעות המרכיבות את הכנסת החדשה. החוק לא קובע כי אותו חבר כנסת חייב להיות ראש המפלגה הגדולה ביותר. הוא אף אינו קובע כי אותו חבר כנסת חייב להיות בכלל ראש מפלגה.

"לא מוסרי ולא דמוקרטי"

בימים הקרובים יניח יו"ר הקואליציה ח"כ דוד אמסלם הצעה לשינוי החוק, שתביא לצמצום שיקול הדעת של נשיא המדינה בבואו להכריע מי ירכיב את הממשלה. על פי החוק שיוצע ושיונח בקרוב על שולחן הכנסת, נשיא המדינה יטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר כנסת, שהוא ראש המפלגה שהצליח להשיג את תמיכתם של מספר חברי הכנסת הרב ביותר מבין ראשי המפלגות. 

לדברי אמסלם, "המחשבה הזויה בכל רובד. זה לא מוסרי, לא דמוקרטי ולא הגיוני. אני חושב שזה לא יקרה ולא יכול לקרות, אבל לצערי גם דברים מובנים מאליהם יכולים לקבל פרשנות מעוותת ולהיות מנוצלים לרעה. לכן אנסח הצעת חוק שתסדיר את העניין".

לדבריו, "ראש המפלגה הוא האדם הכי דומיננטי והוא זה שלרוב מביא את קולות המצביעים לאותה מפלגה. המחשבה שאפשר לעקוף אותו ולמנות מישהו אחר במקומו אחרי הבחירות זה סוג של מהפכה. לנשיא יש סמכות חוקית לפעול על פי שכל ישר ולא לעשות מניפולציות. מכיוון שהדבר לא מוסדר בחוק אני מתכוון להניח הצעת חוק שנשיא המדינה יטיל את הרכבת הממשלה על ראש המפלגה שהביא את מרב ההמלצות להרכבת הממשלה".

 

בית הנשיא: "מדובר בפרנויה"

מבית הנשיא הגיבו הבוקר לפרסום ב"ישראל היום" ותקפו במילים בוטות את העומדים מאחורי המהלך: "קראנו לעומק את הדברים, אך התקשינו למצוא מידע של ממש מלבד תיאור מפורט של פרנויה שאינה נשענת על שום צעד מוחשי או אפילו מחשבה שהתרחשו במציאות. כידוע, את הטיפול בתופעות שכאלה יש להשאיר בידי אנשי מקצוע שאינם דוברים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...