1,200 יהודים מעשרות קהילות בצפון אמריקה יגיעו בעוד עשרה ימים לכנס הפדרציות היהודיות בתל אביב. תהיה זו הפעם החמישית במהלך 20 השנים האחרונות שהארגון היהודי הוותיק והגדול מקיים את העצרת השנתית שלו בישראל, וגם הפעם בהשתתפות ראש הממשלה, הנשיא ובכירים אחרים.
אף ש"הפדרציות", כפי שהן קרויות, תומכות היסטוריות ותורמות גדולות של ישראל, הכינוס הנוכחי מתקיים באווירת משבר. "בשנים האחרונות יש סוגיות שהשפיעו על הקהילה היהודית בצפון אמריקה: לגבי מדיניות, לגבי דברים שאמרו נציגים רשמיים ודברים שקרו במישור הדתי. הישראלים רואים את הדברים מנקודת המבט שלהם, ויהדות התפוצות רואה אותם מנקודת המבט שלה. הדברים האלה יצרו מחלוקת ועוררו שאלה אמיתית ואתגר בקרב יהודים בתפוצות", אומר ג'רי סילברמן, יו"ר הפדרציות, בראיון טלפוני ממשרדו בניו יורק.
הוא מתכוון לשרים ולח"כים שקראו לרפורמים "לא יהודים", לרבנות הראשית שפוסלת גיורים, גם של רבנים אורתודוקסים, בלי סיבה ברורה, וכמובן למתווה הכותל, שהממשלה חזרה בה וביטלה אותו. על רקע האווירה המשברית, החליטו סילברמן וחבריו כי סיסמת הכינוס תהיה "אנחנו חייבים לדבר". אלא שסילברמן עצמו לא מרבה להתראיין, ודאי שלא לכלי תקשורת ישראלית. הנושאים שהוא עוסק בהם מעוררים לא מעט אמוציות בקהילה היהודית השסועה והמקוטבת בצפון אמריקה ובישראל גם יחד. "אנחנו מדברים על יהודים. אם אתה יודע מהי הדרך כיצד לגרום ליהודים לומר או לא לומר דברים מסוימים - תגלה לי", הוא צוחק.
הבעיה של סילברמן ויתר מנהיגי יהדות ארה"ב היא שהמשבר מורגש רק מצידם. הציבור הישראלי לא מתעניין ביהדות התפוצות ולא מוטרד ממה ששם חשים כקריעת החבל עם ישראל.
מה בכוונתכם לעשות כדי שיהיה שיח לא רק עם ח"כים ועיתונאים בישראל, אלא עם עם ישראל שבשטח?
סילברמן: "יש לנו כעם היהודי יותר דברים במשותף מאשר אי הסכמות. הישראלים רואים את סדר העדיפויות שלהם דרך העדשה שלהם, בעוד היהודים בתפוצות רואים מהעדשה שלהם. המבטים האחרים האלה הגיעו לנקודה שבה הרגשנו שזו ההזדמנות לבנות גשרים, וזה מה שבכוונתנו לעשות בכינוס, אנשים מכל הצדדים שידברו זה עם זה. יהיה דיאלוג ויישמעו קולות שונים ומגוונים. אנחנו מביאים פעילי שטח שלנו לדבר עם פעילים ואנשי שטח כאן. אנחנו בונים רשתות גם באמצעות הסוכנות היהודית, והמטרה שהשיח לא יהיה חד־פעמי".
ישראלים רבים חשים שאתם יושבים מעבר לים ומטיפים לנו מה מותר ומה אסור. הפדרציות עצמן, בראשותך, יצאו למשל נגד חוק הלאום. מדוע אינכם נותנים לנו להחליט בעצמנו מה נכון ומה לא נכון לנו?
סילברמן: "אנו חיים בדמוקרטיות נפלאות עם חופש ביטוי. חלק מהאחריות שלנו הוא גם לבדוק אם יש סוגיות שייצרו מחלוקות עם יהדות התפוצות וידחקו את הדור הצעיר מקשר עם ישראל. וכן, עלינו לשים לב לסוגיות מסוימות המספקות דלק ותחמושת לדה־לגיטימציה נגד ישראל, שבה אנו נלחמים מדי יום. יש לנו מחלקה שלמה שנאבקת ב־BDS. אז אם ישראל עושה משהו שלדעתנו מתדלק אותם, זו אחריות שלנו להתבטא. אנחנו לא ארגון פוליטי ואיננו אומרים לישראל מה לעשות, אבל אם יש סוגיות דתיות, כמו הגיור או הכותל, שמשפיעות על יהדות התפוצות - זו גם אחריות שלנו להתבטא לגביהן".
מה תרצה לומר לעם ישראל?
סילברמן: "חשוב שהציבור בישראל יידע שאנו מאמינים שישראל היא הנס הגדול ביותר של זמננו. כעם יהודי אנו משפחה אחת, ולא חשוב איך כל אחד שומר את יהדותו. למרות המחלוקות, אנו צריכים להבין זה את זה. ישראל חזקה היא דבר גדול לעולם, אור לגויים ולעולם היהודי. אך גם יהדות תפוצות חזקה חשובה לישראל ולעולם. לכן חשוב שנישאר חזקים וביחד".