האו"ם: צבא מיאנמר ביצע רצח עם בשבט הרוהינגה, גם ראשת הממשלה אשמה

ועדת החקירה המיוחדת הטילה את האשמה על הרמטכ"ל וחמישה קצינים נוספים וטענה כי יש להעמידם לדין • אונג סאן סו צ'י, שזכתה בפרס נובל לשלום, "כשלה בניסיון להגן על המיעוטים" • לאחר הטבח כ-700 אלף מבני המיעוט נאלצו להימלט לבנגלדש

בני הרוהינגה נמלטים לבנגלדש, ספטמבר 2017 // צילום: רויטרס ,
בני הרוהינגה נמלטים לבנגלדש, ספטמבר 2017 // צילום: רויטרס

"צבא מיאנמר ביצע רצח עם וארגן מעשי אונס קבוצתיים במיעוט הרוהינגה (קבוצה אתנית מוסלמית)", כך נמסר היום (שני) מוועדת החקירה המיוחדת שהקים האו"ם. 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected

      צילום: רויטרס

      הוועדה הטילה את האחריות על הרמטכ"ל וחמישה קצינים נוספים, שעל פי הוועדה יש להעמידם לדין. עוד נמסר מהוועדה, כי גם ראשת הממשלה וזוכת פרס נובל לשלום, אונג סאן סו צ'י אפשרה את נאומי השנאה, השמידה מסמכים וכשלה בניסיון להגן על מיעוטים מפני פשעי מלחמה במדינות קאצ'ין, ראקין ושאן. על ידי כך היא "תרמה להימשכות מעשי הזוועה", נכתב בדו"ח.

      על פי הדו"ח, ראשת הממשלה "לא השתמשה דה-פקטו בעמדתה, ולא בסמכותה המוסרית, לעקור מהשורש או למנוע את האירועים וכדי לחפש דרכים חלופיות למלא את האחריות להגן על האוכלוסייה האזרחית".

      לפני כשנה, חיילי הצבא הובילו מתקפה בראקין כתגובה לפעולה של "צבא השחרור של אראקן רוהינגה", שתקף 30 עמדות משטרה ובסיס צבאי. כ-700 אלף איש נמלטו ורובם חיים כיום במחנות פליטים סמוך לבנגלדאש.

      "השמידה מסמכים". ראשת ממשלת מיאנמר, אונג סאן סאן צ'י // צילום: אי.פי

      על פי הדו"ח, הפעולה הצבאית, שכללה החרבה של כפרים, "הייתה לא פרופורציונאלית ביחס לאיומים הביטחוניים". האו"ם מגדיר "רצח עם" מעשים שמטרתם להשמיד לאום, קבוצה אתנית, גזע או קבוצה דתית. השימוש בהגדרה לא נפוץ תחת החוק הבינלאומי, אולם פעולות הוגדרו כרצח עם בבוסניה, בסודן וגם במסע ההרג של דאעש כנגד היזידים בעיראק ובסוריה. 

      ממשלת מיאנמר, שקיבלה עותק של הדו"ח, טרם הגיבה. מעשי הטבח נחשפו על ידי שני עיתונאים מסוכנות הידיעות רויטרס – ווא לונה וקוואיי סו או. השניים נעצרו בדצמבר ועומדים למשפט באשמת של חשיפת סודות מדינה. בית המשפט במיאנמר היה אמור למסור היום את פסק הדין, אך הודיע כי הוא דחה את ההחלטה ל-3 בספטמבר. 

      הוועדה קבעה כי מועצת הביטחון של האו"ם צריכה לפעול על מנת להטיל עיצומים על מיאנמר כגון "הקפאת נכסים "של המעורבים וקידום אמברגו נשק על המדינה. הדו"ח הטיל גם אשמה על פייסבוק, בעקבות השימוש ברשת החברתית במסרים המעודדים אלימות ושנאה נגד הרוהינגה. מפייסבוק נמסר עוד לפני 10 ימים, לבקשת רויטרס, כי החברה - שלטענת הוועדה הגיבה "לאט מדי" - שכרה דוברי בורמזית ומחפשת את הטכנולוגיה כדי לאתר תוכן בעייתי.

      העדכונים הכי חמים ישירות לנייד: בואו לעקוב אחרינו גם בערוץ הטלגרם החדש שלנו!

       

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר