מאות מסעדנים הוסיפו לכל חשבונית של המסעדה 2 שקלים על מה שהם מכנים "מס כחלון". הציון בחשבונית, שהחל לפני כעשרה ימים, נועד להביא למודעות הציבור את חוק הפיקדון לעובדים הזרים, את היטל העובדים הזרים ואת הפגיעה שלהם בענף המסעדנות.
נוסף על כך, מוחים המסעדנים נגד חוק הטיפים, שיחל בינואר ולפיו על כל הטיפים יהיה צורך לשלם מסים ומע"מ.
מדובר בציון מחיר סימבולי והמסעדות אינן גובות כסף על סעיף זה.
לפי חוק הפיקדון, המעביד צריך לנכות 16% משכר העובדים האפריקנים, שיימסרו לעובדים רק עם עזיבתם את הארץ. נוסף על כך, אמורים המסעדנים לשלם מס של עשרות אחוזים באופן רטרואקטיבי על העסקת עובדים אלה מאז 2010. במסגרת המאבק תלו המסעדנים גם פוסטרים עם תמונתו של שר האוצר, משה כחלון, בליווי הכיתוב "כשהמס יקר יותר מהאוכל, לכולנו זה יעלה יותר".
גורם בענף אמר כי "חוק הטיפים יכול לפגוע בענף כולו. מטיפים של 100 שקלים יכולים להישאר למלצר רק 45-55 שקלים בניכוי מע"מ ומסים. רוב העובדים בענף הם צעירים שצריכים כסף מזומן, הם לא ירצו לעבוד בתחום".
העובדים הזרים יעזבו
לגבי העובדים הזרים, אומרים הגורמים כי "מדובר במס שאמור להיות כמו שוט כלפי המעסיק על מנת שלא ייקח עובד ללא אזרחות. מצד שני, המדינה דורשת להפריש לו כסף לפנסיה. אם אין לו תעודת זהות כחולה, אז איך זה הגיוני? אני מוכן לשלם 35 שקלים נטו לעובדי מטבח ולעובדי ניקיון. לצערי ישראלי אחד לא עומד בתור. הישראלים אוהבים לנהל אך לא לעבוד. המדינה מנסה לגרום לנו לא להעסיק אותם, אך מצד שני היא לא מגרשת אותם. עובד אריתריאי שמקבל 6,000 שקלים לא יהיה מוכן שינכו משכרו 20% מס, ולכן הם הולכים למקום אחר שלא משלם חוקי. אלה שמשלמים באופן חוקי נאלצים לספוג את זה".
מחלקים חשבוניות עם מס פיקטיבי - "מס כחלון"
לדברי המסעדנים, הלקוחות תומכים מאוד במאבק הזה. "כדי שמסעדן יוכל לשרוד הוא יצטרך לייקר את התפריט ב־%12-20%, ומי שישלמו את ההפרש הם הלקוחות".
יהונתן בורוביץ, השף והבעלים של מסעדת M25, טוען כי עסקים קטנים צריכים לשלם תשומות מס בגובה של 2.5% מהמחזור. "אף עסק קטן לא יכול לעמוד בזה. מדובר בהיטל עובדים זרים ובפיקדון לעובדים זרים. נפגשנו עם שר האוצר אבל הוא לא נתן לנו שום דבר קונקרטי שיכול לעזור לנו".
המסעדנים טוענים כי בכל יום מצטרפים עוד ועוד למאבק והם הגיעו כבר למאות. היעד הוא להגיע ל־4,000 מסעדות, דבר שייתן להם לדבריהם כוח מול שר האוצר. זאת לפני 1 בינואר 2019, כשהחוק אמור להיות מיושם.
תומר מור, הבעלים של קפה ג'רמיה, הוסיף כי "ההיטל של 20% על העובדים הזרים הוא גזר דין שניתן למסעדות ברחבי הארץ. אני שילמתי רבע מיליון שקלים והבראסרי שלושה מיליון שקלים. כל מסעדה צריכה לשלם מאות אלפי שקלים עד מיליוני שקלים. אנחנו כורעים תחת הנטל. עסקים נסגרו ועשרות עד מאות צפויים להיסגר בגלל ההיטל הזה. אנחנו מגזר שמעסיק 200 אלף עובדים, ובמקום לעודד את הענף שמים לנו מקלות בגלגלים". נוסף על כך אומרים המסעדנים כי בחודש הבא הם יהיו במצב אבסורדי כשיחול חוק הטיפים, שלפיו המלצרים יצטרכו לשלם מס ומע"מ על כל טיפ. "איפה נשמע שעובד צריך לשלם מע"מ? זה הולך להרוג את העסקים כי זה יוביל למשכורות מינימום, כל הענף הזה הולך להתמוטט".