הכל תפוח

בטארט קלאסי עם שטרויזל, עם קוביות בצק פריך ועל בצק עלים עם קרם פטיסייר. שלושה מאפי תפוחים שיעשו לכם נעים בפה

צילום: איתיאל ציון // טארט או פום. פרפראזה על קינוח צרפתי ידוע

קינוחי תפוחים הם תמיד נפלאים - הם תמיד קלילים יותר, נעימים בפה ומשלבים איתם מרקמים נוספים. לעיתים מגישים אותם לצד גלידת וניל. 

אני אישית אוהב להשתמש בתפוחים מסוג גרני סמית, הם חזקים, עסיסיים, קשים ובעלי טעם חמוץ־מתוק.

טארט תפוחים עם שטרויזל 

בשנות ה־90 הטארט הזה היה חלק מהעוגות הקלאסיות שהוגשו בבתי הקפה. 

עוגה עשירה בתפוחים ומושלמת לאירוח. אפשר לאכול אותה מעט חמימה או קרה היישר מהמקרר, בכל מצב היא מושלמת. מדובר בעוגה בעלת שלושה מרקמים - הבצק הפריך, התפוחים המבושלים ופירורי הקראמבלס המושלמים שמוסיפים המון לעוגה. 

אם אתם מעדיפים אותה חמימה, הייתי ממליץ להוסיף לצידה גם גלידה איכותית (כמובן, לא חובה). המתכון לתבנית בקוטר 18 ס"מ ובגובה 3 ס"מ. דרגת קושי: קשה.

החומרים לבצק: 

√ 50 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות 

√ 10 גרם (1 כף) שמן קוקוס

√ 150 גרם (1 כוס + 1 כף) קמח מנופה 

√ קורט מלח 

√ 40 מ"ל (1/2 2 כפות) מי קרח 

לתפוחים: 

√ 1 כף חמאה

√ 800 גרם (6 יחידות) תפוחי גרני סמית ירוקים בינוניים, קלופים וחתוכים ל־8 

√ 200 גרם (1 כוס) סוכר דמררה

√ 1 כפית תמצית וניל

√ קורט קינמון (לא חובה) 

לשטרויזל: 

√ 50 גרם (1/2 כוס) אבקת שקדים 

√ 50 גרם (1/4 כוס) סוכר דמררה 

√ 50 גרם (1/4 כוס + 1 כף גדושה) קמח לחם 

√ 40 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות 

להרכבת הטארט:

√ 50 גרם (2 כפות) ריבת משמש 

√ 2 כפות פירורי לחם 

מכינים את הבצק: במיקסר עם בוחש גיטרה מערבלים את כל החומרים עד לקבלת בצק אחיד וחלק. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומעבירים לקירור ל־30 דקות. 

מכינים את מלית התפוחים: ממסים את החמאה במחבת, מוסיפים את התפוחים, הסוכר ותמצית הווניל (ואם אתם רוצים, אז גם את הקינמון) ומטגנים על אש נמוכה־בינונית עד לריכוך התפוחים. מעבירים את התפוחים למסננת ומצננים עד לשימוש. 

מכינים את השטרויזל: במעבד מזון מערבלים את כל החומרים עד לקבלת תערובת פירורית/חולית. מעבירים לכלי אטום ושומרים במקרר עד לשימוש. 

מרכיבים ואופים: מחממים תנור לחום של 170 מעלות. 

מוציאים את הבצק מהמקרר ומרדדים לעיגול בעובי 3-5 ס"מ. מעבירים לתבנית ודואגים שגם השוליים יהיו מרופדים בבצק. מורחים את ריבת המשמש ומפזרים את פירורי הלחם, מניחים את התפוחים המסוננים מעל הריבה ופירורי הלחם ומפזרים מעל את השטרויזל כך שהוא יכסה את כל שכבת התפוחים. מכניסים לתנור ואופים כשעה.


טארט תפוחים עם שטרויזל. מנת ניינטיז קלאסית // צילום: איתיאל ציון

קוביות תפוח עץ על בסיס בצק פריך 

בא לכם צורת הגשה טיפה שונה ולא עוד פעם פרוסת עוגה? הנה רעיון שמאוד אהבתי ושהתחלתי לאמץ אצלי בבית: אני מכין עוגה מלבנית, שנראית פשוטה, אבל היא עוגה ביתית מושלמת - לא כבדה, נעימה לחך, וקובייה ממנה בהחלט מספקת את החשק למתוק או לקינוח לאחר הארוחה. 

מדובר בעוגה לא מסובכת להכנה, שמוגשת באופן שבהחלט יפתיע את האורחים. המתכון לתבנית אינגליש קייק באורך 30 ס"מ. דרגת קושי: קלה.

החומרים לבצק הפריך:

√ 180 גרם חמאה 

√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר

√ 2 ביצים בגודל M עם קורט מלח

√ 385 גרם (3/4 2 כוסות) קמח

√ 1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה

√ 1 כפית תמצית וניל איכותית

לשכבת תפוחי העץ:

√ 50 גרם חמאה

√ 6 תפוחי גרני סמית קלופים, מגולענים ופרוסים לפרוסות שעליהן סוחטים מיץ לימון

√ 100 גרם (1/2 כוס) סוכר

√ 1 כף קורנפלור

√ 1/2-3/4 כוס מים קרים (כדאי להתחיל ב־1/2 כוס מים ואם צריך, להוסיף עוד קצת מים)

מכינים את הבצק הפריך: במעבד מזון מערבבים את החמאה והסוכר עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את הביצים והקמח בשני שלבים. מוסיפים את אבקת האפייה ותמצית הווניל ובוחשים עד לקבלת בצק אחיד. 

עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל־30 דקות. לאחר הקירור מחלקים את הבצק ל־3 חלקים: שליש מרדדים לעובי של 1/2 ס"מ (חלק זה ישמש בתור תחתית העוגה). את הבצק הנותר מרדדים לעובי של עד 1 ס"מ וחותכים ל־2 רצועות ברוחב 2 ס"מ. 

מכינים את שכבת תפוחי העץ: ממסים את החמאה בסיר, מוסיפים את תפוחי העץ ומערבבים במשך דקה. מפזרים מעל את הסוכר וממשיכים לערבב ולבשל 5 דקות על אש בינונית, עד שהתערובת חמה. מוסיפים את הקורנפלור והמים הקרים ומערבבים. ממשיכים לבשל דקה נוספת ומקררים.

מרכיבים את העוגה: מחממים תנור לחום של 170 מעלות. מרפדים את התבנית בבצק הפריך התחתון. עליו מניחים בצורה אחידה את מלית התפוחים שהתקררה, ומעליה מסדרים את 2 רצועות הבצק הפריך בצורת שתי וערב. 

אופים כ־45 דקות ומצננים היטב. לאחר הצינון פורסים את העוגה ל־14 קוביות בגודל 4X4 ס"מ ושומרים במקרר עד להגשה.


קוביות תפוח עץ על בסיס בצק פריך. צורת הגשה מפתיעה // צילום: איתיאל ציון

טארט או פום 

כשאנו שומעים את צמד המילים "או פום" אנו רגילים למאפה אישי שנקרא "שוסון או פום" - מאפה בוקר צרפתי, המורכב מבצק עלים בצורת 1/2 עיגול ממולא בתפוחים. 

אני החלטתי להפוך את המאפה לעוגה מלבנית, ואפילו לקחתי אותו צעד קדימה והכנתי בהשראתו מאפה משפחתי פתוח עם קרם פטיסייר ופרוסות תפוחים מעל. המתכון לתבנית בגודל 32X11 ס"מ. דרגת קושי: בינונית.

החומרים למלית קרם פטיסייר: 

√ 240 מ"ל (1 כוס) חלב 

√ 1 כפית תמצית וניל איכותית 

√ 80 גרם (1/3 כוס + 1 כף) סוכר 

√ 3 חלמונים מביצים בגודל M

√ 1 כף קורנפלור 

√ 25 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות 

לבצק: 

√ בצק עלים מופשר לפי הוראות היצרן 

להרכבת העוגה: 

√ 2 תפוחי גרני סמית חצויים, נקיים מגרעינים ופרוסים לפרוסות דקות 

√ ביצה טרופה

לקישוט:

√ אבקת סוכר

מכינים את הקרם: בסיר בינוני מביאים לרתיחה את החלב, תמצית הווניל והסוכר עד להמסתו. בקערה נפרדת טורפים את החלמונים עם הקורנפלור לתערובת אחידה, יוצקים מעט מתערובת החלב לתערובת החלמונים ומערבבים היטב להשוואת טמפרטורות. יוצקים את כל תערובת החלמונים לסיר ומחממים על להבה נמוכה, תוך כדי בחישה, עד שהתערובת מסמיכה. 

מעבירים את התערובת לקערת מיקסר עם וו גיטרה ומערבלים במהירות בינונית כ־5 דקות עד שהתערובת מתקררת. מוסיפים את החמאה ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה. עוטפים את הקערה בניילון נצמד, בצמוד לקרם, ומעבירים למקרר לפחות ל־4 שעות. 

מרכיבים ואופים: מחממים תנור לחום של 200 מעלות. מרפדים את התבנית בנייר אפייה. פורסים מלבן מבצק העלים בגודל 11X32 ס"מ ומניחים בתבנית. מעבירים את הקרם פטיסייר לשק זילוף ללא צנתר, מזלפים את הקרם על מלבן הבצק ומשאירים שוליים של 2 ס"מ. מניחים את פרוסות התפוחים על הקרם, מברישים את השוליים בביצה טרופה ואופים 25-30 דקות עד להזהבה. מצננים מעט את הטארט, מפדרים באבקת סוכר ומגישים. 

shemo1@bezeqint.netטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר