מיקום בעייתי מאוד מבחינה ביטחונית. ספינות חיל הים סמוך לאסדת הגז תמר // צילום: מישל דוט קןם  ,
מיקום בעייתי מאוד מבחינה ביטחונית. ספינות חיל הים סמוך לאסדת הגז תמר // צילום: מישל דוט קןם

מחאת חוף דור: צה"ל מתנגד להרחקת האסדה

הצבא התייחס למחאה הסביבתית החדשה שקמה בשבוע שעבר • "אי אפשר להרחיק את אסדת הגז מול חוף דור משיקולים ביטחוניים"

כבר למעלה משבוע שפעילי ארגון ''שומרי הבית'' מפגינים נגד הקמת אסדת הגז של מאגר לוויתן הנמצאת כ-10 קילומטר מקו החוף, אך מסתבר שנוספה עוד סיבה שבה האסדה לא תורחק עמוק יותר אל מרכז הים התיכון – צה"ל.

בהודעה שדובר צה"ל מסר ל''ישראל היום'' נאמר כי ״אחריותו של צה״ל הינה לאבטח את מתקני האנרגיה במרחב המים הכלכליים. שיקולי הביטחון תומכים את קירוב האסדות לעבר החוף״. המפגינים מצדם  דורשים להרחיק את אסדת לוויתן 120 ק"מ מערבה מדור, סמוך לגבול עם לבנון – כלומר במיקום בעייתי מאוד מבחינה ביטחונית ולכן הצבא מתנגד למהלך. 

 

"תכנית הפיתוח של האסדה עומדת בסטנדרטים מחמירים"

מדובר בדרישה חדשה יחסית, אחרי שבמסגרת דיוני הוועדה הארצית לתכנון ובנייה, שקבעה את מיקום האסדה, תבעו תושבי מישור החוף למקם את האסדה בים ולא ביבשה. תושבי מישור החוף אף הכתירו את החלטת הוועדה למקם את האסדה בים כהישג שלהם. נראה כי מיקום האסדה נקבע על סמך שיקולים סביבתיים וביטחוניים, וטענות המתנגדים נבחנו הן על ידי משרדי הממשלה השונים והן על ידי בג"ץ,  שדחה את תביעתם וקבע פה אחד כי תכנית הפיתוח של האסדה עומדת בסטנדרטים הסביבתיים המחמירים ביותר.

המחאה בחוף דור // צילום: הרצי שפירא 

פרויקט לוויתן הוא מאגר הגז הגדול ביותר של מדינת ישראל וככזה הוא הוגדר כנכנס לאומי אסטרטגי, שעלול להוות מטרה עבור האויב.  יש לציין כי מבחינת המדינה אין שום ויכוח לגביי מיקומה של האסדה, המועצה הארצית לתכנון ובנייה, שהיא גוף התכנון העליון במדינת ישראל לאחר הליך ארוך שנמשך כ-4 שנים קבעה את מיקום האסדה כ-10 ק"מ מערבית לחוף, בתחומי המים הטריטוריאליים של ישראל.

 

המיקום הנוכחי של האסדה - אינטרס סביבתי וביטחוני 

מנכ"ל משרד האנרגיה, אורי אדירי אמר ל"ישראל היום": "יש פה מכלול שיקולים שהביאו למיקום האסדה והעניין הביטחוני הוא בהחלט אחד מהם. אנחנו אומרים את זה כל הזמן, המיקום הנוכחי של האסדה, חיבור האסדה לחוף, הוא קודם כל אינטרס סביבתי – בריאותי, הוא גם אינטרס ביטחוני וכלכלי אבל הוא קודם כל אינטרס בריאותי. חיבור מאגרי הגז יאפשר את סגירת ארבע היחידות הפחמיות המזהמות ביותר בארץ".

עבודות הנחת צינור הגז לאסדה בחוף דור // צילום: מישל דוט קום

מארגון "שומרי הבית" נמסר: "הודעת דובר צה"ל אינה מעוגנת ולא מציינת שום מקור מוסמך שהורה לצאת באמירה שכזו, כמו למשל המעריך הלאומי באמ״ן. גורמים ביטחוניים מרכזיים בתקופה הנידונה אינם מאשרים כי מערכת הבטחון הוציאה עמדה על פיה צה"ל אינו מסוגל להגן על אסדות רחוקות". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...