חיים תת ימיים בחיפה: תוכרז שמורת טבע חדשה

פרסום ראשון • בפניה שהוגשה לוועדת התכנון המחוזית, רשות שמורות הטבע והגנים מבקשת להפוך את המשכו של ראש הכרמל הנמצא מתחת לפני המים כשמורה • גודלו של שטח השמורה הימית הוא 50 אלף דונם

שמורת "ים ראש כרמל" // צילום: טל אידן, אונ' ת"א ורט"ג ,
שמורת "ים ראש כרמל" // צילום: טל אידן, אונ' ת"א ורט"ג

רשות הטבע והגנים הגישה לאחרונה לאישור ועדת התכנון המחוזית, בקשה לאישור שמורת הטבע הימית "ים ראש כרמל" שבאזור חיפה. מדובר בצעד משמעותי רשמי וראשון בתהליך ההכרזה על השמורה.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected

      רשות הטבע והגנים ואוניברסיטת תל אביב

      מטרת ההכרזה על השמורה הימית היא להגן על בתי גידול ייחודיים בקרקעית הים, בהתאם לאמנת ברצלונה המגנה על סביבות טבעיות שנשקפת להם סכנת היעלמות באזור התפוצה הטבעי שלהן.

      הבסיס להגשת הבקשה על השמורה הימית לוועדת התכנון, הוא סקר ומחקר אקולוגי רב שנים, שנערך על ידי אנשי רשות הטבע והגנים בשיתוף חוקרים וגופים נוספים ביניהם המעבדה לאקולוגיה בחקר ימים ואגמים והמעבדה של פרופ' מיכה אילן מהמחלקה לזואולוגיה באוניברסיטת תל אביב. זאת תוך שילוב אמצעים מתקדמים לביצוע סקר תת ימי לרבות רובוטים תת ימיים. בין בעלי החיים שנמצאו בתחום המתוכנן כשמורה ניתן למנות 36 מיני דגים ביניהם כרומית ים־תיכון, טריגונים, המצויים בסכנת הכחדה ברחבי הים, מלפפון ים מסוג סינפטה ויותר מ־50 מיני ספוגים.

      ראש הכרמל הוא ראש היבשה הגדול ביותר בישראל, והמשכו היבשתי של הר הכרמל החודר לתוך הים. בעוד שקו החוף של ראש הכרמל מאופיין במשטחי גיר וטבלאות גידוד, הרי שחלקו הימי מורכב ברובו מתשתית גירנית יציבה ומתונה, המתחלפת בקרקעית הים במצוקים ובקירות תלולים. גודלו של שטח השמורה הימית הוא 50 אלף דונם.

      הגשת התוכנית לקידום השמורה מתבצעת בסמיכות ל"שבוע אדם וים" השנתי, שתציין רשות הטבע והגנים ב־8־16 ביוני בסימן שמורות טבע ימיות למען הים התיכון. מסוף השבוע הקרוב ייערכו פעילויות קהילתיות בצד פעולות הסברה בנושא, בשיתוף ארגוני סביבה וקהילה.

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר