עתיר ניסיון משתי העדויות בסנאט ובקונגרס בוושינגטון, התייצב אמש מארק צוקרברג בטוח יותר לעדות בפני נציגי הפרלמנט האירופי על אבטחת המידע האישי שפייסבוק אוספת. האירופים התכוננו למפגש טוב מהאמריקנים, וחזרו על השאלות, שבארה"ב לא ניתנו עליהן תשובות.
צוקרברג נשאל אם יוכל לערוב לכך שלא תהיה התערבות בחוץ בבחירות הדמוקרטיות שמתקיימות בחודשים הקרובים באירופה, ושאלה קשה נוספת נגעה בסוגיה שעליה לא השיב בוושינגטון: האם יש חברה המתחרה בפייסבוק, ואם לא, איך תשכנע אותנו שלא לדרוש לפרק את המונופול של פייסבוק. על כך השיב צוקרברג, כי פייסבוק פועלת בסביבה מאוד תחרותית, בכל אחת מתחומי העיסוק שלה. לדבריו, מבחינה עיסקית, פייסבוק מחזיקה 6 אחוז משוק הפרסום העולמי ויש הרבה מתחרים. למרות התשובה התעקשו הנציגים האירופיים, שבגלל חוק ההגבלים העיסקיים ייתכן שפייסבוק תצטרך להתפרק, כדי שלא יזלוג מידע מאינסטגרם, לפייסבוק ולווטסאפ.
לגבי הדאגה לטוהר הבחירות במדינות אירופה בשנתיים הקרובות, אמר צוקרברג כי "פייסבוק נותנת עדיפות למניעת פגיעה בבחירות הדמוקרטיות, כדי למנוע תופעות כמו ההתערבות הרוסית בבחירות לנשיאות בארה"ב בשנת 2016. לדבריו, פייסבוק מתכוונת להילחם בתופעה של פייק ניוז כמו שנלחמים בדואר זבל (ספאם), כי המניע לפרסום חדשות שיקריות הוא בדרך כלל כלכלי. את הקבוצה השלישית של משתמשים המפרסמים חדשות שיקריות להנאתם, הוא מקווה לעצור בסיוע חברות חיצוניות, אך זה דורש בדיקה בכל מדינה, על ידי דוברים של השפה, ופייסבוק מגייסת עוד ועוד עובדים בכל המדינות לניטור התכנים.
עוד אמר צוקרברג, כי בקרוב יושק כלי שיאפשר לכל אחד למחוק את כל המידע האישי שפייסבוק מחזיקה עליו. "מבחינת אבטחת מידע החדשות הטובות הן ששינויים שנעשו בשנת 2014 לא יאפשרו מקרים נוספים כמו קיימברידג' אנליטיקה. אבל מכיוון שהיו הרבה אפליקציות שהשתמשו במידע לפני 2014, אנו צריכים לבדוק כל אפליקציה ולוודא שהכול מאובטח. עדיין יש עוד אלפי אפליקציות, וזה יימשך עוד חודשים רבים".
על תכנים שנויים במחלוקת אמר מנכ"ל פייסבוק כי "בשורה התחתונה אין מקום בפלטפורמה שלנו לשיח שינאה. אנו עדיין צריכים לשפר את הדרך שבה אנו אוכפים את המדיניות שלנו". לדבריו, פייסבוק משתמשת עתה ביותר כלים של בינה מלאכותית כדי לשפר את הגילוי המהיר של תכנים לא ראויים ושל חשבונות מזויפים.
בגלל מגבלת זמן, אמר צוקרברג בתום הדיון, כי בימים הקרובים ימסור תשובות לשאלות שעליהן לא הספיק להשיב ונציג של החברה יגיע להסביר את העיניינים הטכניים שנשאלו. (אילן גטניו)
די לתעלולים // פרשנות
בשבועות שפרשת קיימברידג' אנליטיקה רק הייתה בחיתוליה ומניית פייסבוק צללה, טענו גורמים שכל מה שמעניין את צוקרברג הוא תדמיתה של פייסבוק ושמה הטוב. לא בעלי המניות, לא הגולשים - השם הטוב. ולכן מנכ"ל פייסבוק רץ עכשיו מפרלמנט לפרלמנט ומנסה לתקן את הנזק התדמיתי. אבל פה בדיוק טמונה הבעיה: צוקרברג מלא הבטחות כרימון, אומר למחוקקים כמה אירופה חשובה לחברתו, מצדד בחשיבותה של העיתונות וכולו מלא שבחים וענווה - טעיתי, חטאתי, פשעתי.
אבל הבעיה שמילים והבטחות לחוד, ומעשים לחוד. צוקרברג, כמו גם נציגיו עלי אדמות כאן בישראל, מסרב להתחייב כי יציית לחוק (המקומי ובכלל), ופייסבוק ממשיכה בתעלולים משפטיים של ניצול תחומי שיפוט מדינתיים, כמו העברת האחריות על המשתמשים למטה בארצות הברית כדי לחמוק מהתקנות האירופיות החדשות, או לטעון שפייסבוק אירלנד היא הכתובת לתלונות עבור המחוקקים בישראל, בשעה שפייסבוק פועלת כאן.
כנראה שלא תהיה ברירה, והמחוקקים בכל העולם יצטרכו לפעול בתנועת מלקחיים שתלכוד את פייסבוק בצבתות של חוקי פרטיות נוקשים בכל מקום, כמו אלה שייכנסו לתוקף השבוע באירופה, כך שלפייסבוק לא יהיה לאן לברוח. או אז, צוקרברג יצטרך לעמוד במילים ובהבטחות שפיזר לאחרונה. (ניב ליליאן).
חולים על טכנולוגיה? אוהבים מדע? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו וקבלו עדכונים על כל החידושים