נוסעים ביחד ומרוויחים אלפי שקלים

פרויקט "נעים לירוק" ישלם אלפי שקלים בשנה לנהגים שיתנדבו להצטופף ברכב או לעבוד מהבית כדי לצמצם את הגודש בדרכים • עלות הפרויקט למדינה: מיליארד ש"ח לאורך 7 שנים

נוסעים בכבישי ישראל
יהושע יוסף

ניסוי שייצא לפועל בקרוב צפוי לתמרץ רבבות נהגים באלפי שקלים בשנה בתמורה לשינוי בהרגלי הנסיעה: משרדי התחבורה והאוצר פרסמו אתמול (שני) מכרז לבחירת החברות שינהלו ניסוי שיעדו הגדלת הנסיעות השיתופיות.

בימים אלו חברת "נתיבי איילון" מקדמת פרויקט לקידום נסיעות שיתופיות. במסגרת זו, החברה הוציאה מכרז לבחירת 3 החברות שיפעילו את הניסוי, בו צפויים להשתתף מאה אלף נהגים מרחבי הארץ כדי לעודד נסיעה שיתופית ושינוי הרגלי נסיעה. 

השר כץ אמר שהניסוי נועד לצמצם את העומס בדרכים ולעודד נסיעה בתחבורה הציבורית. "הניסוי מהווה צעד משלים לעידוד השימוש בתחבורה ציבורית בשעות העומס והגדלת מגוון אמצעי הנסיעה העומדים לרשות הציבור, ובהם נסיעות שיתופיות" הוסיף השר.

המכרז שפורסם הוא מכרז לבחירת 3 החברות שיתפעלו את הפרויקט, ויהיו אחראיות על גיוס המתנדבים, ניטור הנסיעות, וניהול התקציב. המפעילות אמורות להתחיל את הפרויקט, שיימשך כ-7 שנים, וצפוי להתחיל כבר לקראת סוף 2018. 

אומדן המכרז נאמד בכמיליארד ש"ח לאורך 7 השנים, כשמרבית תקציב המכרז מיועד לתמרץ את הנהגים.

המכרז, אליו מוזמנות לגשת חברות עם מוקד שירות של לפחות 10,000 לקוחות קבועים בשנה, מעורר הד בחברות עסקיות המזהות את תחום ניהול הביקושים בתחבורה, כמחולל הכנסה משמעותי, כגון חברות בענף הסלולר.

כאמור, מטרת הפרויקט היא לעודד שינוי התנהגות, באמצעות מתן תמריצים כספיים והטבות, בקרב משתמשים "כבדים" ברכב פרטי כדי להפחית את נסיעותיהם במטרופולין גוש דן בשעות העומס. במסגרתו, תיבחן השפעת התמריצים על הרגלי הנסיעה של הנהגים בניסוי.

מדובר בפרויקט המשך לשני פיילוטים קודמים, בהם השתתפו כ-1,200 משתתפים סך הכול. כעת יוצא הניסוי לשלב השלישי, בו ישתתפו לאורך 7 שנים כ-100,000 בעלי רכבים שיתנדבו להשתתף בפרויקט. המתנדבים יגויסו מכל הארץ, בעוד כמחצית מהם יהיו תושבי ערים בגוש דן. בנוסף לתמריצים הכספיים, הפרויקט ישלב תכנית משותפת עם מעסיקים לשימוש בנסיעות משותפות ו/או עידוד עבודה מהבית, תוך מתן הטבות עבור המתנדבים המשתתפים.

המשתתפים שיגויסו לניסוי יקבלו תקציב וירטואלי שנתי בגובה 4,500 ש"ח, שיגדל או יקטן לאורך תקופת הפרויקט בהתאם לשינוי הרגלי הנסיעה: היקף הנסיעות, נסיעה בגודש ומיקום הנסיעה. משתתף שייבחר לנסוע בתחבורה ציבורית או בנסיעות משותפות, יתוגמל באמצעות הגדלת תקציבו (עד לרף של 5,500 ש"ח). לעומת זאת, משתתף שיבחר לנסוע ברכבו הפרטי בשעות העומס ובאזורי ביקוש גבוהים (במטרופולינים השונים), יקטין משמעותית את תקציבו. בתום כל שנת ניסוי, המשתתפים יקבלו תשלום בהתאם למאפייני נסיעותיהם, כשהתשלום המינימאלי יעמוד על כ- 2,000 ש"ח למתנדב.

לצורך הפרויקט, יותקן ציוד ניטור ברכבו של כל מתנדב. כמו כן, תשולב אפליקציה לניהול הקשר עם המתנדבים. האפליקציה תציג למשל הצעות לחלופות נסיעה, מידע שוטף ועדכני על עלות הנסיעה והיתרה שלו בתוכנית, היסטוריית נסיעות, ועוד. 

איתמר בן מאיר, מנכ"ל חברת נתיבי איילון, אמר: "הייחוד של (פרויקט) 'נעים לירוק' הוא בחשיבה העומדת מאחוריו. היום ברור שלעולם לא נצליח להדביק את קצב עליית הרכבים על הכביש באמצעות עוד כבישים, וצריך לעודד נהגים לרדת מהכביש באמצעות תמריץ לעשות זאת. בעזרת הפיילוט הרחב נוכל ללמוד מה משפיע הכי טוב על הנהגים ומה יגרום להם לזנוח את הרכב הפרטי."

כזכור, משרד התחבורה מקדם פרויקט זה לאחר שהתנגד לכניסת אפליקציית "אובר", המעודדת נסיעה שיתופית בתשלום. כאשר לקראת סוף 2017 בית המשפט המחוזי בתל אביב פסק כי היעדר הביטוח של הנהגים מסכן את הנוסעים באפליקציה ואסר את פעילותה, למעט שירות המוניות הסטנדרטי. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר