"נילחם בשביל ישראל, גם במחיר נפגעים אמריקנים"

התרגיל הגדול ביותר של מערכי ההגנה האווירית נגד טילים בצבאות ארה"ב וישראל הגיע לשיאו, עם 2,500 חיילים מהכוחות האמריקניים באירופה ו-2,000 חיילי צה"ל

התרגיל המשותף // צילום: דובר צה"ל

התרגיל הגדול ביותר של צה"ל וחיל האוויר עם הצבא האמריקני, תרגיל ג'וניפר קוברה 2018, של מערך ההגנה האווירית בחיל האוויר עם הצבא האמריקני, שהחל לפני שבועיים - מגיע כעת לשיאו.

 

מדובר בתרגיל הדגל של מערך ההגנה האווירית, כאשר שתי הצבאות מתרגלים תרחישים רבים. בראש התרחישים, מלחמה רב-זירתית אליה נקלעת מדינת ישראל, כאשר העורף הישראלי סופג אלפי טילים ורקטות מכמה חזיתות: איראן, סוריה לבנון ועזה. על פי הסכם בין ישראל לארצות הברית מ-2001, בשעת חירום ולאחר החלטה של הדרגים המדיניים הבכירים ביותר במדינות (ראש ממשלה ונשיא), יגיע מערך ההגנה האווירית של הצבא האמריקני לסייע לצה"ל בהגנה מטילים ורקטות.

 

בתרגיל המשותף משתתפים 2,500 חיילים אמריקנים ו-2,000 חיילי צה"ל מההגנה האווירית של חיל האוויר על שלל המערכים שלה: חץ 3, חץ 2, קלע דוד (שרביט קסמים, שמשתתף בפעם הראשונה בתרגיל ג'וניפר קוברה), כיפת ברזל וסוללות פטריוט.

 

במהלך התרגיל פורסים האמריקנים סוללות ברחבי הארץ, ובסופו של התרגיל יתקיים תרגיל באש חיה, במסגרתו יירו טילים של כיפת ברזל, פטריוט אמריקני, ופטריוט ישראלי. 

 

התג לתרגיל המשותף //  צילום: סרג'נט רוין קרלסון, כוחות חיל האוויר האמריקני באירופה

 

תת אלוף צביקה חיימוביץ', מפקד כוחות ההגנה האווירית: "התרגיל מבטא את הקשר שבין ארצות הברית וישראל ובין האנשים. אנחנו לא לוקחים כמובן מאליו את ההתייצבות של האמריקנים כאן, ובזמן חירום נמצא כאן את אותם כוחות נלחמים לצדנו כתף אל כתף. לצה"ל יש יכולת אפקטיבית להגן על מדינת ישראל בכל תרחיש, אבל במצב קיצון האמריקנים יתייצבו ויגיעו לפה. מול הצד או הצדדים שנגדנו, הם ינסו להביא את הרב-זירתיות - מירי קרוב ועד ירי רחוק".

 

מפקד כוח המשימה האמריקני לתרגיל הג'וניפר קוברה, לוטנט ג'נרל ריצ'ארד קלארק: "התרגיל הזה מאוד חשוב לנו בפיתוח היכולות והמיומנויות שלנו ביירוט טילים בליסטיים. אנחנו נהיה מוכנים להילחם כשהזמן יגיע. אנחנו מחויבים לביטחון ישראל, גם עם סכנה של נפגעים אמריקנים".

 

בחיל האוויר הבהירו כי הם אינם מפקדים על חיילים אמריקנים, אך מערך ההגנה האווירית של חיל האוויר הוא המחליט על מדיניות היירוט. "כיוון שמדובר במדינת ישראל, החלק שלי הוא 51 אחוזים ושל האמריקנים 49 אחוזים", הסביר תת אלוף חיימוביץ'. "ככל שיהיו יותר מערכות יירוט ביותר שכבות, יהיו יותר הזדמנויות יירוט ותצומצם הפגיעה בישראל. התוספת של האמריקנים היא בעיקר ביכולת ליירוט רחוק של איומים".

 

התרגיל המשותף // צילום: סרג'נט רוין קרלסון, כוחות חיל האוויר האמריקני באירופה

 

אחד ה"כוכבים" בבסיס חיל האוויר בחצור הוא סרן רון שביט, המכונה "המיירט" במערך ההגנה האווירית: הסיבה: הוא כבר יירט באחרונה לא פחות משלושה מלטי"ם, ששוגרו לישראל מסוריה ומעזה. "בתרגיל נעבוד מול כלל הזירות בתרחיש קיצון, וחלק מהתרגיל הוא השילוב בין חילות האוויר. יש לנו הגנה רב שכבתית והאמריקנים נכנסים בין לבין. ההגנה לא תהיה אף פעם מאה אחוז, אבל אנחנו עושים את ההכנות שלנו הכי טוב שאפשר כתף אל כתף. ב-10.2 ראינו מטרה שניסתה לחדור לישראל והופלה (המל"ט האיראני). המטרה נפלה וביצענו את המשימה שלנו".

 

קולונל דייב שאנק, מפקד מערך הגנת הטילים האמריקני: "המשאב הכי יקר שהבאנו לפה זה החיילים האמריקנים. וכשאנחנו רואים את הדגל הכחול לבן מימיננו זה מראה חזק מאוד".

 

בתוך כך, בעיצומו של יום האישה הבינלאומי הכריזו במערך ההגנה האווירית על מינוי אישה בכירה למערך הלוחם: רב סרן רויטל מונתה לסגנית מפקד גדוד ראשונה של גדוד 'קלע דוד', המערכת ליירוט רקטות כבדות וארוכות טווח. רב סרן רויטל שימשה בעברה מפקדת סוללת כיפת ברזל, ומפקדת בסוללות טילים נגד מטוסים, וכעת קודמה לתפקיד סמגדי"ת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר