עשרה חברי כנופיות ביום. זהו מאזן הרציחות בסן סלבדור, הבירה של אל סלבדור. בתי הכלא במדינה הם הידועים לשמצה בכל יבשת אמריקה, כאשר הסטטיסטיקה היבשה מדברת על כך שעל כל 100 אלף תושבים, 100 יירצחו כקורבנות בקרב מלחמת הכנופיות הבלתי נגמרת. למעשה, אל סלבדור היא אחד מחמשת המקומות המסוכנים בעולם בקרב מדינות שאין בהן מצב מלחמה פעיל. ומול כל זה, ואולי מול חוסר הסיכוי לשנות דבר, ניצב אדם בן 37 בשם נאיב בוקאלה, ראש עיריית סן סלבדור ומי שמתכוון להתמודד על נשיאות המדינה בעוד כשנה בדיוק, בפברואר 2019.
השבוע הוא התארח כאן במסגרת ועידת השלטון המקומי וכנס החדשנות מוניאקספו 2018. האיש שהמגזין "TIME" הגדיר כאחד המנהיגים הצעירים המבטיחים של האנושות במאה ה־21, ניהל עימנו שיחה מרתקת למדי.
זו הפעם הראשונה שלך בישראל והספקת להיפגש עם ניר ברקת, ראש עיריית ירושלים, עיר פחות או יותר מסובכת כמו סן סלבדור?
"בסן סלבדור או בדטרויט הסיכויים שלך להירצח הם הרבה הרבה יותר גדולים מבירושלים. רק שרצח בירושלים, שהיא הבירה של שלוש הדתות, זוכה להרבה יותר כותרות. וזה ברור שזה ככה, לרצח בירושלים יש סמליות ומשמעות שגורמת לכך שכל מהדורות החדשות בעולם ידווחו על כך, והחדשות יגיעו לכל פינה. זה לא ככה כשעוד חבר כנופיה נרצח באל סלבדור".
אתה ראש עיר צעיר, יש שיגידו שלא באמת התלכלכת בפוליטיקה, ובסוף השיטה חזקה ממך בכל מקרה.
"אני יודע שהסיכויים נגדי, אבל אני לא נמצא בתפקיד שלי רק כדי להידבק לכיסא. האוכל לא יותר טעים כשאתה ראש עיר, ואני גם חושב שהאוכל שאתה אוכל כנשיא הוא כנראה לא הרבה יותר טעים. לכן אני לא מבין למה הם נדבקים לכיסא שלהם אם הם מושחתים".
ועדיין נדמה שכוח המשיכה של הכנופיות הוא גדול יותר ממה שהעיר והמדינה יכולות להציע להם.
"אני נפגשתי עם חברי כנופיה. המשפט שחזר אצל כל אחד ואחד מהם היה שבכל בוקר כשהם קמים, הם יודעים שזה היום האחרון לחייהם, גם אם הם מצטרפים לכנופיה בגיל 12. הם אומרים שאם הם ישרדו את היום הזה, אז זה כבר בונוס. ההורים שלהם לא בסביבה, המסגרות זנחו אותם, הם סבלו כל חייהם והכנופיה נותנת להם זהות. הפשע מעניק להם את הכבוד הזה שכל אדם מחפש. אמנם את הכבוד העלוב ביותר, אבל גם זה סוג של כבוד.
"אבל כשאתה מראה לאנשים הללו דרך אחרת לרכוש כבוד, אתה מגלה שאולי הם כבר הפסיקו להתרגש מלרצוח בן אדם. הסוציופת הזה שעומד מולך, שלכאורה אין לו בעיה לרצוח אנשים בכל יום, היה רוצה לקבל הזדמנות שנייה אם רק היו נותנים לו".
נגד הסיכויים
שתי כנופיות עיקריות שולטות במדינה ובמיוחד בסן סלבדור. הראשונה היא מארה סלבטרוצ'ה, המכונה גם MS13. היא הוקמה בארה"ב והחלה לפעול באל סלבדור לאחר שבזמן מלחמת האזרחים, שקרעה את המדינה עד תחילת שנות ה־90, מהגרים סלבדורים שנמלטו לארצו של הדוד סם והצטרפו לכנופיה, שבו למולדתם והקימו בה את התא המקומי. הכנופיה עוסקת בעיקר בסחר בסמים, בסחר בבני אדם ובמכירת אמצעי לוחמה מכל הסוגים.
כנופיית MS13 // צילום: אי.פי
היריבה הגדולה ביותר שלה היא "18 סטריט גנג" ("כנופיית רחוב 18"), שהוקמה בלוס אנג'לס וחבריה גורשו בחזרה לאל סלבדור בתום המלחמה. הכנופיה מפעילה תאים גם בהונדורס, גואטמלה ומדינות נוספות במרכז אמריקה. היא עוסקת בחטיפת בני אדם שמבקשים לברוח לארה"ב, זנות, סחר בסמים וסחיטה. נכון לסוף 2017, לא פחות מ־70 אלף אזרחים שייכו עצמם לאחת הכנופיות. בשנת 2015 החליטה המשטרה להיכנס חזיתית בכנופיות, אבל המצב לא באמת השתנה ואפילו החמיר.
הוכח בכל המדינות במרכז אמריקה ובדרום אמריקה שהמשטרה והצבא לא באמת יכולים להשתלט על הפשע והכנופיות.
"בעיניי, זה כמו לתת אספירין לאדם שיש לו גידול בראש. בהתחלה שולחים את המשטרה, אחר כך שולחים את הצבא, אם מצליחים להכניס אותם לכלא לאחר דיונים משפטיים ארוכים, האלימות שוב חוזרת והגלגל ממשיך להסתובב. אבל אם אתה בונה תאורה, ואחר כך מחליף את המדרכה, ואז בונה להם מגרש כדורגל, ואז מקים ספרייה, ואז מקים תזמורת, אז אולי אתה מראה לאנשים שלהצטרף לכנופיה זה לא כזה סקסי. ואולי אתה נוטע בהם את התקוות. ברור שהאלימות לא תסתיים מחר, אבל אני והמדינה, שהפסקתם להאמין בה, נותנת לכם אופציה לעתיד טוב יותר".
לא רק כנופיות
אם ראשות העיר עוד ציירה את בוקאלה כרובין הוד, המסע לנשיאות יכול להיות הדבר שיחסל אותו סופית. ההיסטוריה של המדינה כוללת לא רק מלחמת אזרחים, אלא גם מאבק עם הונדורס במה שנקרא בטעות "מלחמת הכדורגל", ומאבקים עם ניקרגואה, אשר רוצה יחד עם ונצואלה לכפות את הקומוניזם על המדינה ומשמשת מקלט לפושעיה, כולל נשיא אחד לשעבר. בכלל, ארבעת הנשיאים האחרונים של המדינה הסתבכו בפרשות שחיתות.
כל הקודמים שלך נפלו או הסתבכו.
"זה כי הם היו מושחתים. לפני שאני הולך לישון אני מתפלל לדבר אחד, כי אני לא באמת אדם דתי. אני רוצה שאלוהים יעזור לי בכך, שאם אני לא ראוי להיות נשיא ואם אני הולך להסתבך בתפקיד הזה, אז עדיף שלא אזכה. אשאר ראש עיר, ואזכר כמי שהצליח בתפקידו ולא כמי שנכשל במשימתו.
"וגם אם לא אזכה זה יהיה בסדר", מוסיף בוקאלה, "אבל אני רוצה לנצל את הבמה כדי להזמין את הצעירים של ישראל אלינו. הבנתי בביקור שלי כאן שרובם אחרי השירות הצבאי נוסעים לטייל בדרום ובמרכז אמריקה אבל לא עוצרים אצלנו. יש לנו חופי גלישה מדהימים, את הקפה הטוב בעולם וטבע פראי, ותיירים יכולים להרגיש בטוח אצלנו. שיבדקו ויגידו לי מתי פגעו בתייר אצלנו במדינה. אני מציע שבפעם הבאה שאתם בסביבה, תקפצו לבקר, תופתעו לגלות כמה תיהנו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו